galaretka - 14130 przepisów (strona:560/942)

Ciasto królewskie z jabłkami 145

masa przed obraniem) 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 350 g masła jajko żółtko 120 g płynnego miodu 2 łyżki śmietany łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej galaretka pomarańczowa 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ok. 250 ml cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką. Do mąki(...)się nie pokruszyły. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a potem dusić ok. 10-15 minut w garnku o grubym dnie. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Masę jabłkową podzielić na dwie równe części. Blaty przekładać pomarańczowymi jabłkami. Układać je bardzo delikatnie w wybranej kolejności. Wodę z kwiatów pomarańczy mieszać z przesianym

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Kawowa Delicja 185

gotujemy ok 8 minut na małym ogniu stale mieszając.  Studzimy. Zimną masę ucieramy z żółtkami. Pozostałe składniki: 2 opakowania delicji ( u mnie malinowe) 120 ml wódki czystej 2 galaretki malinowe WYKONANIE: biszkopt( białą częścią do góry)   masa czekoladowo- kawowa   delicje nasączone w wódce( stroną z czekoladą do dołu)   galaretka Smacznego

Domowe ciasta
Malinowa mgiełka 151

gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka wody 1 galaretka malinowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru na warstwę śmietankową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 25 herbatników(...)pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka *** *** Następnie wykonujemy masę malinową : mrożone maliny przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, dodajemy pół szklanki cukru i całość zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Pół szklanki masy odlewamy, przelewamy przez sitko i odkładamy aby na końcu ozdobić nią ciasto *** *** Masę malinową przestudzamy

Blog z Apetytem
Brownie z kremem śmietankowym i owocami w galaretce 215

pyszniejszego od brownie? 😀 chyba nie! Odkąd poznałam to ciasto robię różne wariacje i tym razem przedstawiam brownie z kremem śmietankowym i owocami w galaretce. Poezja smaku! Robiłam go już kilka razy, ale tak naprawdę… Artykuł Brownie z kremem śmietankowym i owocami w galaretce pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Piernik z porzeczkami i kremem z kaszy manny 5161

łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao Masa porzeczkowa: 500 ml kompotu z czarnej porzeczki wraz z owocami 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka(...)górką", wówczas najpierw wyrównać wierzch, a następnie przekroić na pół. Masa porzeczkowa : Kompot wlać do garnka i dodać dżem. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie je rozpuścić i odstawić do stężenia. Krem z kaszy manny : 1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać cukier oraz kasze. Wlać je na gotujące się mleko i chwilę gotować

My simple kitchen
Szarlotka piernikowa z jabłkami 180

100g masła ⅓   szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie i dodajemy posiekane masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy najpierw nożem, a następnie w dłoniach, ale tylko do momentu uzyskania(...)mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia. W blaszce, w której piekliśmy spody, układamy jeden z nich, wysmarowany budyniem, na to dajemy połowę warstwy jabłkowej i przykrywamy drugim blatem z budyniem

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową 116

około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo 1 kg jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych na patelni z 1/3 szklanki wody do momentu, aż zaczną się rozpadać) 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe) 1,5 szklanki wody (300 ml) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej(...)odstawiamy do wystudzenia. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na jakieś 20 minut, aby się lekko wystudziły. Następnie mieszamy je dokładnie z musem jabłkowym. Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Biszkopty układamy

e-PrzepisyKulinarne
Serniczek z rurkami 196

Składniki: 1 duży kubeczek jogurtu greckiego 2 małe serki waniliowe 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie rurek waflowych z kremem 1 galaretka Przygotowanie: Galaretkę przygotować 1,5 szklanki … Czytaj dalej Serniczek z rurkami

czarrna od kuchni
Sernik z galaretka i owocami lata 227

Uwielbiam lato! Te owoce letnie, piękna pogoda i lekkie kwaskawe ciasta z galaretką. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z galaretką i owocami lata :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 568

dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe 200 g masła Nasączenie: 2 łyżki soku z cytryny + kilka łyżek wody Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy(...)gotującą się wodę z ananasowym syropem. Trzymamy na palniku, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Po około 1-2 minutach zdejmujemy z palnika i wsypujemy do masy suche galaretki. Mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy również pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz pokrojonego ananasa. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy całość na biszkopt w blaszce do pieczenia. Wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z truskawkami i galaretką 329

pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym(...)masa zgęstnieje. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser. […] Artykuł Biszkopt z truskawkami i galaretką pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Ciasto z truskawkami wg Siostry Anastazji 1917

łyżki oleju Masa budyniowa: 500 ml mleka 250 g masła 2 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru Masa truskawkowa: 1 l zmiksowanych truskawek* 3 galaretki truskawkowe   Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej(...)puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Truskawki miksujemy na mus. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy do stężenia. Tężejącą masę truskawkową wykładamy na masę budyniową. Uwagi: Biszkopt przygotowałam z 5 jajek. *Wykorzystałam dwa opakowania po 450g mrożonych truskawek. Połowę ciasta przechowywałam

Smaki Na Talerzu
Świąteczna babka z mango, kardamonem i galaretką 213

cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 420 puree z mango (użyłam gotowej pulpy z puszki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu   Na galaretkę  150 g puree z mango  1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6 g żelatyny w proszku.   Żelatynę zalać jedną łyżką wody i odstawić aby napęczniałą(...)stopni następnie zmniejszyć do 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i po 10 minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.   Wystudzoną babkę polać tężejącą galaretką. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pomarańczowy mazurek 160

średnicy 26 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 50 gram masła, 1 jajko. Glazura: 60 gram masła, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 galaretka pomarańczowa. Dekoracje: rodzynki, orzechy ziemne niesolone, płatki migdałów, gorzka czekolada. Krok 1 Mąkę łączymy z cukrem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, które(...)stopni (góra, dół) przez około 15 minut. Krok 3 W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier i całość zagotowujemy. Krok 4 Do gotującej się masy dodajemy sypką galaretkę i śmietanę. Gotujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Krok 5 Zimną glazurą wylewamy na upieczony i wystudzony spód mazurka. Dekorujemy według upodobań. Odstawiamy do lodówki

Coś bym zjadła