galaretka - 14130 przepisów (strona:562/942)

Gruszkowe Cappuccino 797

zimnego mleka 500 g waniliowego serka homogenizowanego 10 łyżek cappuccino orzechowego 100 ml wrzątku 3 pełne łyżeczki żelatyny Mus gruszkowy: ok 1 kg gruszek 150 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy(...)miejsce. Gruszki obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobnych oczkach, po czym umieszczamy je w rondelku. Gotujemy gruszki około 5 minut, po czym miksujemy je na gładki mus. Galaretkę wymieszaną z żelatyną zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino

Smaki Na Talerzu
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi 493

piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie: 2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami) 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Polewa (miękka): 120g czekolady (u mnie mleczna) 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto.  Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać(...)stopniach do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części. Przygotować przełożenie. Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować. Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła). Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę

Di gotuje
CIASTO TRIO 160

mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata łyżka żelatyny lub: 400 ml śmietany(...)stopni C ustawienie góra dół.   ROBIMY MUS: Truskawki miksujemy, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dosypujemy cukier do smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy w mikrofali. Również dajemy do musu. Ostawiamy do zgęstnienia. GOTUJEMY BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem. Do reszty dodajemy jajka

Pani na deser
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach 4885

słodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr) sok z połowy średniej wielkości cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 30g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)jabłek – czyli 4 pełne szklanki musu). Rozgrzać patelnię, wrzucić starte jabłka, dodać cukier, wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Smażyć mus do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Następnie dodać galaretkę. Migdały w płatkach podsmażyć (podprażyć) na suchej patelni. Ostudzić. Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć mus z jabłkiem

Kulinarne Przeboje
Tort owocowy na zimno 133

zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec spodu, tylko wykładany jest biszkoptami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 2 galaretki o smaku agrestowym 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 łyżki żelatyny 1 cukier... Artykuł Tort owocowy na zimno pochodzi z serwisu AleTorcik

AleTorcik
Tort owocowy na zimno 161

zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec spodu, tylko wykładany jest biszkoptami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 2 galaretki o smaku agrestowym 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 łyżki żelatyny 1 cukier... Artykuł Tort owocowy na zimno pochodzi z serwisu AleTorcik

AleTorcik
Rolada bezowa z musem malinowym 167

bezę na papierze. Czysty ręcznik kuchenny zwinąć w rulon i położyć na bezie. Ręcznik położyć wzdłuż dłuższego boku bezy. Następnie delikatnie zwinąć, pomagając sobie papierem. Przygotowanie nadzienia malinowego – galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić, poczekać aż zacznie gęstnieć. Śmietanę ubić, jak będzie sztywna powoli wlewać gęstniejącą galaretkę. Dodać połowę malin i jeszcze ubijać. Na koniec dodać

Kuchnia Pokoleń
Sernik z jeżynami 189

Składniki: 500 g serka naturalnego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie biszkoptów bezcukrowych Mamut 1 galaretka jeżyny Przygotowanie: Galaretkę … Czytaj dalej Sernik z jeżynami

czarrna od kuchni
Tort śliwkowo-czekoladowy i 5 urodziny bloga 153

tort bardzo smakował :) Tortownica 23-26 cm Składniki: Biszkopt kakaowy (klik ): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki  1/3 szklanki kakao Masa śliwkowa: 700 g śliwek 2 galaretki wiśniowe 200 ml wody  Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła 1 gorzka czekolada  Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie gorzka czekolada Biszkopt(...)śliwki puszczą swój sok i zaczną się rozpadać. Wówczas zmiksować owoce na gładką pulpę. Wlać ją z powrotem do garnka i dolać wodę. Zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie całość wymieszać i odstawić do stężenia. Krem czekoladowy: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić ją do temperatury

My simple kitchen
Z ŁĄKI NA TALERZ: Nawłociowe galaretki z krańca lasu 186

już nie lato. I ten złoty przełom pór roku zainspirował mnie do stworzenia lekkiego deseru, który łączy w sobie letnie owoce i wspomnianą wcześniej kwiatową pannę zwiastującą jesień - nawłoć. Galaretki udały się znakomicie! :D Soczyście owocowe z delikatnym ziołowym posmakiem nawłoci, a do tego naprawdę proste! Skosztujcie ;) Nawłociowe galaretki z owocami Potrzebujesz: 4 kwiatostany nawłoci wrzątek 1 łyżkę brązowego cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 164

szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone. Tarta : Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami. Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Galaretka z czarnej porzeczki 135

Przepis ten mam od mojej najukochańszej cioci Jadzi, której od niedawna już nie ma z nami. Ciocia lekko go zamieniła, po to żeby nie dodawać aż tyle cukru. Prawdziwa galaretka z czarnej porzeczki musi zawierać tyle samo cukru ile ważą porzeczki. Tak właśnie robiła moja babcia, kiedyś nie było cukru żelującego. Moja mamuśka zerwała porzeczki a reszta to już moja(...)miąższu dodać cukier i gotować 3 minuty. Słoiki i przykrywki wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek do ciast. Dziękuje ciociu

Kuchnia Pokoleń
Sernik na zimno na biszkoptach 232

Bardzo łatwy do wykonania sernik na biszkoptach. Możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców oraz ulubionej galaretki. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając jednak o 50 ml wody mniej niż

Bullio
Ciasto z truskawkami przekładane galaretką truskawkową 152

Takie ciasto to znakomite orzeźwienie w ciepłe dni. Jest mega wilgotne, wręcz zakalcowate i przepyszne. Aromatyczna galaretka dopełnia całości, polecam do wypróbowania. Truskawki jeszcze są na straganach więc polecam ciasto tym bardziej do wypróbowania już. Ciasto truskawkowe przekładane galaretką truskawkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pyszne galaretki malinowe z żelkami 436

się już ładnie rozpuści,  to dolewamy pozostałe mleko i schładzamy/studzimy do czasu... żeby się nie ścięło. Szykujemy foremki do babeczek i wrzucamy żelki. Zalewamy schłodzoną galaretką i wstawiamy do lodówki. Jak galaretki zaczną się ścinać możemy powkładać jeszcze żelki miśki. Tak przygotowane chowamy do lodówki. Przed podaniem na stół ozdabiamy np. posypką ... Serwujemy w foremkach

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania