galaretka - 14130 przepisów (strona:557/942)

Sernik na zimno z kaszą jaglaną 69

kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować bardzo dokładnie. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Dekoracja: 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem

moj przepis na
Zygmuntówka 68

gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki. Składniki

moj przepis na
Sernik na zimno z kaszą jaglaną 73

kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować bardzo dokładnie. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Dekoracja: 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem

moj przepis na
CIASTO KAJMAKOWE Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 107

kajmakową i przełożone herbatnikami. Szybko się robi i szybko znika z talerza. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI herbatniki ok.300g 3,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mleka 2 galaretki cytrynowe 200g masła puszka masy kajmakowej(krówkowej) WYKONANIE Dno blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy warstwę herbatników. W pół szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy(...)resztę mleka wlewamy do garnka ,wsypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy.Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy chwilę gotujemy a następnie wsypujemy galaretki cytrynowe mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę,następnie miksując dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na herbatniki kładziemy masę kajmakową.Jeśli

Mała w garnku miesza
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM PORZECZKOWYM – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” 81

sól – 1 szczypta MUS Z CZARNEJ PORZECZKI: * Puree owocowe czarna porzeczka – 400 g dostępne TUTAJ! * śmietana 36% – 230 ml * cukier – 5 łyżek * galaretka porzeczkowa ( ewentualnie malinowa ) – 2 op UWAGA! Chcąc, by mus był mocno porzeczkowy i „cięższy” – zostawiamy pokazane proporcje. Natomiast jeśli chcemy, by był mniej porzeczkowy i „lżejszy” używamy(...)tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia ( boki zostawiamy suche! ). Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. Studzimy. MUS Z CZARNEJ PORZECZKI: Puree porzeczkowe gotujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę oraz cukier, mieszamy, studzimy. Śmietanę ubijamy na 3/4. Dodajemy w 3 partiach do puree, delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto odwracamy ” do góry nogami”, dzięki czemu z boku tortownicy

Ostra na Słodko
Ciasto skubaniec sypany – warstwowy 126

wyglądem. Zapewniamy, że wielokrotnie będziesz wracać do tego przepisu. Polecamy. Ciasto skubaniec sypany – warstwowy Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 100 gr. masła 2 łyżki cukru waniliowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek (330 gr) kwaśnego dżemu Ciasto skubaniec sypany – warstwowy Wykonanie: 1. Oddzielamy białka od żółtek. 2. Żółtka, masło(...)Lekko uklepujemy łyżką. Na niej rozprowadzamy dżem, który pokrywamy ciastem z kakao. 5. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy masa już nie wypływa z naczynia, wtedy stopniowo dodajemy proszek galaretki, nie przerywając ubijania. Pianę wykładamy na ciasto, natomiast wierzch posypujemy resztą białego ciasta. 6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, półkę niżej niż środek. Pieczemy

Kuchnia Na Wypasie
Dżem owocowy/galaretka 119

porzeczkę, to w tym roku przepuściłam owoce przez wolnoobrotową wyciskarkę aby pozbyć się drobnych pesteczek. Powstały sok z gęstym musem zagotowałam z cukrem oraz Konfitur-fixem , powstała bardzo smaczna galaretka. Rodzina bardzo zadowolona z dżemów/galaretki. Idealna na kanapki, gofry czy do naleśników. Dżem truskawkowy(...)Galaretka z czerwonej porzeczki   Dżem wiśniowy   Dżem czereśniowy

W garach u Gosi
Limonkowe babeczki z galaretek 89

czego można wykorzystać zalegające w szafie galaretki? A np do zrobienia nietypowych babeczek. To będzie idealny letni, orzeźwiający deser i do tego pięknie się prezentujący. Spód jest zrobiony z orzechów, ale oczywiście możecie użyć gotowych ciastek. jeśli nie chcecie się bawić w robienie orzechowych ciastek. Oczywiście takie babeczki możecie zrobić z każdego rodzaju galaretki, w zależności jakie macie: truskawkowe, malinowe

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTO Z KREMEM BUDYNIOWYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM 110

mleko – 1 l * budyń śmietankowy bez cukru – 120 g * żółtko – 5 szt * cukier – 150 g * masło – 250 g MUS TRUSKAWKOWY: * truskawki – 1 kg * galaretka truskawkowa – 2 op * cukier – 4 łyżki PONCZ: * woda + sok z cytryny DODATKOWO: * truskawki – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy(...)wystudzenia ( przykrywamy folią, by nie zrobił się kożuch ). Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. MUS TRUSKAWKOWY: Oczyszczone truskawki blendujemy z cukrem. Gotujemy. Go zagotowanych wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ: Na spód formy wyłożonej papierem układamy biszkopt, nasączamy. Układamy pokrojone w plasterki truskawkami, zalewamy masą budyniową. Wylewamy tężejący mus truskawkowy, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki

Ostra na Słodko
Rolowane galaretki dla dzieci 91

Szukacie pomysłów na fajne, pomysłowe słodkie rzeczy dla dzieci to ten przepis jest dla was. To ślimaczki z galaretek. Dzieci uwielbiają ich wygląd. Taki prosty pomysł, a wygląda rewelacyjnie i zaskoczy każdego małego żarłoczka. Do tego nie wymaga wielkiej pracy, ani umiejętności. Polecam. A jeśli macie galaretki i pianki bez glutenu to i dzieci z alergią będą mogły spokojnie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Z ŁĄKI NA TALERZ: Galaretka z kwiatów bzu z wanilią 91

cukier i odrobinę agaru dla pożądanej konsystencji. W pastelowo-żółtym płynie wirują maleńkie kwiatuszki czarnego bzu i czarne nasionka aromatycznej wanilii, która pasuje tu wyśmienicie. Smaki zamknięte w lekkiej galaretce na niedaleką śniadaniową przyszłość, bo jest tak pyszna, że ma nikłe sznse przetrwania do jesieni :) Ale jeżeli przetrwa, to z podwójną mocą przypomni słoneczne dni, duszne powietrze między trawami przed(...)burzą i upojny zapach czarnego bzu niosący się po całej okolicy :) Galaretka z kwiatów czarnego bzu z wanilią Potrzebujesz: 7-8 baldachów kwiatów bzu czarnego sok z 3/4 cytryny 3 szklanki wody 1/2-3/4 szklanki cukru 1 łyzeczka esencji waniliowej z ziarenkami wanilii / 1/4 laski wanilii 1,5 łyżeczki agaru Sposób przyrządzenia: 1. Kwiaty bzu odetnij z łodyg i umieść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TRUSKAWKOWY SERNIK GOTOWANY – PRZEKŁADANY! 109

szkl * mleko – 0,5 szkl * budyń waniliowy bez cukru – 2 op MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki – 300 g * śmietana 36%- 200 g * cukier puder – 3 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op DODATKOWO: * herbatniki kakaowe – 200 g * herbatniki zwykle – 200 g * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA: Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy ser, przekładamy do garnka i cały(...)mieszając podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy budynie rozpuszczone w w mleku, miksujemy uważając, by nie przypalić. MASA TRUSKAWKOWA: Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Truskawki blindujemy, łączymy z ubitą śmietaną. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wrzątku, odstawiamy do tężenia. Łączymy z masą truskawkową, chłodzimy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy połowę kakaowych herbatników. Wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy resztą herbatników kakaowych. Wylewamy

Ostra na Słodko
Biszkopt z truskawkami, pysznym kremem i galaretką. 86

dodać do masy. Wymieszać już bardzo delikatnie. Wstawić do lodówki. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na zimny biszkopt. Rozłożyć umyte i oczyszczone truskawki. Wstawić do lodówki.   Przygotowanie galaretekgalaretki zalać wrzącą wodą, wymieszać. Jak już zacznie gęstnieć wylać na truskawki i ponownie do lodówki. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Smacznego

Kuchnia Pokoleń