galaretka - 14130 przepisów (strona:548/942)

Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 908

było zmiłuj! Musiałam go zrobić. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go po swojemu. Więc pomysł zaczerpnęłam z bloga Kuchnia szeroko otwarta . Składniki: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany/cukier/miód ok 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (ja użyłam 8 szt po 140 g) 3 łyżki żelatyny biszkopty Wykonanie: Przebrane i umyte truskawki blendujemy i dosładzamy(...)smaku. Galaretki zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej, lub mikrofali i dodać do truskawkowego musu. Serki przełożyć do miski dodać troszkę syropu różanego z płatkami i dobrze wymieszać. Żelatynę zalać 1/4 szkl wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść tak samo jak w przypadku galaretek

Malinowe Pocałunki
Tort lis . 193

wszystkim było najważniejsze! Składniki biszkopt : 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36%  cukier do smaku  cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min) mleko (ilość podana(...)spodu i dobrze wystudzić. Podzielić biszkopt na 3 części.  Wszystkie składniki nasączenia połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie  :). Galaretkę zalać połową szkl wody i odstawić na 10 min. Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę

Malinowe Pocałunki
KAWOWA PANNA COTA. 901

porcje, ze zmianami 2 łyżeczki żelatyny w proszku 300 ml kremówki 200 ml mleka 6 pełnych łyżek cukru 4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru orzechowego  galaretka: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 200 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 4 łyżeczki likieru orzechowego Najpierw galaretka: żelatynę namaczam w 2-3 łyżeczkach zimnej wody, zostawiam(...)cukrem, a gdy będzie gorąco (nie gotować!), zestawić z palnika, dodać żelatynę, rozpuścić ją , doprawić likierem. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do szklanek, na dnie których spoczywa galaretka kawowa. Wstawiam całość do lodówki na min. 1-2h. Przed podaniem powinno się wyjąć deser ze szklanek - pominęłam ten punkt. Ozdabiam przed podaniem bitą śmietaną, posypuję kawą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12526

prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów włoskich krojonych 50 g kokosu 1 łyżeczka(...)łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Krem budyniowy 1 puszka brzoskwiń w puszce(sok) 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru 250 g masła Na górę ciastka delicje 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z puszki Przygotowanie: Orzechy, kokos, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe 441

szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu *na krem jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę(...)soku rozrobiłam budyń. Gdy sok zaczął się gotować wlałam miksturę budyniową i mieszając gotowałam przez 2 minuty do zgęstnienia. Zdjęłam masę z ognia, dodałam opakowanie galaretki i wymieszałam dokładnie, aż galaretka się rozpuściła. Krem wystudziłam i chłodny wyłożyłam na wierzch ciasta. Ostawiłam do stężenia. Pokrojone ciasto dekorowałam wstążkami marchewkowymi

Kulinarny Pamiętnik
Tęczowy deser z persymoną. 149

jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½  granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków (2 pucharków) .Trochę zostanie. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do jogurtu wymieszanego z cukrem waniliowym. Nałożyć warstwę(...)jogurtową na stężałą galaretkę. Owoc kaki obrać ze skórki i zmiksować. Nałożyć na jogurt. Wierzch posypać ziarenkami granatu. P.s. Ziarenka wanilii mieszam z cukrem ,mielę i mam cukier waniliowy. Można też trzymać laskę wanilii w słoiku z cukrem.       Mus z kaki po pewnym czasie gęstnieje i można  jego warstwę umieścić w środku tęczy

Kulinarny karnet Christophera
Deser awayuki. 179

Dessert awayuki. Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową  i  złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe  Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier(...)dalej ubijać. Dodać sok z cytryny. Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość  1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z malinami. Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce. Itadakimasu--z pokorą przyjmę ten posiłek

Kulinarny karnet Christophera
Sękaczek 323

Ciasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy

Słodkości i nie tylko
PRZETWORY - Dżem z dyni z nutką pomarańczy 182

ogrodniczki, dostałam okazałą dynię. Wspaniały okaz wyhodowany w jej przydomowym ogródku. W te pędy przystąpiłam do przerabiania jej na zimowe przetwory. Zaczęłam od dżemu: Dżem z dyni z pomarańczową galaretką Składniki: 2 kg dyni 1,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa sok z cytryny Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka, zasypując cukrem. Gotowałam powoli(...)małym ogniu, rozgniatając powoli dynię i mieszając by się nie przypaliła. Rozgotowaną do miękkości zasypałam galaretką, wyłączyłam gaz, dokładnie wymieszałam, doprawiłam sokiem z cytryny i zapakowałam do przygotowanych słoików. Odstawiłam do góry dnem. Gdy wystygły przeniosłam do spiżarni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Galaretkowy deser "Wakacje nad Morzem Czerwonym" 140

Deser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt woda 1,5 szklanki budyń bananowy 1 szt mleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklanki żelki i pianki do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki(...)mleka, jeszcze ciepły wlać na zastygniętą galaretkę - wyspa zagłębia się wtedy "w wodzie". Po zastygnięciu udekorować żelkami

głodny alergik
Tort Ambasador 173

łyżki dobrego gorzkiego kakao 7-10 dag dobrej gorzkiej czekolady 10 dag rodzynek 10 dag orzechów  1 puszka ananasów   Sprawdzone bakalie od www.skworcu.com.pl   Dodatkowo : 2 galaretki pomarańczowe lub truskawkowe   1 puszka brzoskwiń  Z 600 ml mleka odlać szklankę, resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać budyń, żółtka i mąkę. Połączyć(...)alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężał. Jest przepyszny

Apetyczna babeczka
Ciasto z makiem i bitą śmietaną 273

przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki. Krem z bitej śmietany - składniki: 3/4 l śmietany kremówki 2 galaretki wiśniowe 1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części.  źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Oczy Carycy 363

pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy  25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawy wiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła(...)łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia. 2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana

Apetyczna babeczka
Sernik z rabarbarem 142

piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia.   Masa z rabarbaru: 1 kg rabarbaru 5 dag cukru kryształu  100 ml wody 1 czerwona galaretka Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki od 1-2 cm. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 5 minut, odcedzić. Wodę z gotowania zlać, rozpuścić(...)wodą aby łącznie było 1/2 litra płynu i rozpuścić w tym galaretę. Odstawić do wystudzenia. Na przestudzony sernik rozłożyć równo rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Można również rabarbar włożyć do galaretki, kiedy lekko stężeje przełożyć na ciasto

Apetyczna babeczka
Rajska rolada 179

zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 35 dag masła 30 dag galaretek w cukrze lub jedna galaretka malinowa zrobiona wg. przepisu i pokrojona na cząstki gdy stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę(...)budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji

Apetyczna babeczka