galaretka - 14130 przepisów (strona:542/942)

A figa! Z tonką. 128

powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam na nich świeże figi, które wcześniej delikatnie skarmelizowałam. Do kremowego twarożku dodałam ubitą śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec, dla uzyskania wyjątkowego aromatu,  sypnęłam szczyptę tonki *.  Niełatwo było wytrzymać czas chłodzenia, ale warto się poświęcić. Duet zimnego deseru z dopiero co skarmelizowanymi plastrami(...)FIGAMI  (bez pieczenia)  500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru; można zastąpić cukrem pudrem dodając go do smaku) szczypta startego nasiona tonki (można zastąpić ekstraktem waniliowym, choć smak będzie już nieco

KUCHARNIA
Zjeść zapach. Różany creme brulee 123

potrafię? Czy uda mi się znaleźć tę decydującą kropelkę, która zwykłą woń wznosi na poziom czegoś niezapomnianego.  Sięgam po płatki róż suszone w letnim słońcu. Otwieram słoik różanej galaretki - jak bajkowy gin unosi się z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni i rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją.  A więc można(...)Rose creme brulee /na 6 porcji w ramekinach o średnicy 10 cm/ 2 żółtka 300 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 1/2 laski wanilii 4 łyżeczki wody różanej 3 łyżki galaretki z płatków róż /można zastąpić konfiturą różaną/ 2 łyżki suszonych płatków róż 25 g cukru Żółtka ubić z cukrem na puch. W rondelku podgrzewać razem  kremówkę, wodę różaną

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 146

łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo(...)pokroić na kawałki o długości ok. 8 cm. Włożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Gdy zacznie puszczać sok, wstawić na mały ogień, dodać 3/4 galaretki z róż i trzymać na ogniu do momentu aż cukier i galaretką rozpuszczą się i połączą, a rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić.  Kremówkę ubić na sztywno

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 160

drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30%  ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misce(...)Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy.  Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część do posmarowania blatów. Blaty tortu smarujemy najpierw delikatnie galaretką z pigwy, a następnie masą z mascarpone pamiętając, by zostawić część na posmarowanie wierzchu i boków. Gotowy

KUCHARNIA
Lady Laura 478

Nieprzewidywalne w krojeniu, bo nie wiemy na co się trafi ;). Ja gorąco polecam.  Składniki na mus truskawkowy:  400 g truskawek np. mrożonych   1 galaretka truskawkowa   1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku Na spód dałam suchy wafel  Masa a'la ptasie mleczko: 720 g serka homogenizowanego waniliowego Darek Mlekovita   640 g wypasionego mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)Mlekovita  ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku  kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka.  opakowanie mini murzynków  bita śmietana i czekolada do dekoracji   Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać do gorących

Malinowe Pocałunki
Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech" 5417

oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa :  300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo pół szklanki owoców  ( u mnie jagody i maliny) Wykonanie : Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę  , wlać(...)olej  ,wsypać  mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować  . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać Piec ok 1 godziny 1 180'C Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć  . Wlać chłodna galaretkę. Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy  wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć

Malinowa Kawiarenka
GALARETKA Z RÓŻY 111

gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Przelewamy galaretkę do słoiczka, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży był przepis na galaretkę z lilaka znaleziony u Szarlotki. Co znalazłam

w mojej kuchni
WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE 80

masa serowa ,dalej miksując .W tortownicy wyłożonej  papierem ,zakrywamy dno ,pokruszonymi ciastkami. Pokruszone ciastka ,zakrywamy masą serową ,wokoło układamy  połówki truskawek .Na to wylewamy połowę tężejącej galaretki i jak galaretka stężeje ,wykładamy reszte masy serowej. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie układamy truskawki i zalewamy reszta galaretki Smacznego

w mojej kuchni
Muffiny cytrynowo-migdałowe 229

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche(...)Masę przełożyć do foremek na muffinny na wysokość ok 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut, do suchego patyczka. Muffiny wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać tężejącą już galaretkę. Krem wstawić na 10 minut do lodówki aby nieco stężał. Następnie

Monia miesza i gotuje
Dżem z cukinii 155

Przepis na ten wyjątkowy dżem znalazłam tutaj . Delikatnie go zmodyfikowałam. Dla takich niedowiarków jak ja - ON JEST PYSZNY.  2,5 kg cukinii 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 1 i 1/3 szklanki cukru pół olejku pomarańczowego 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 szklanka wody Cukinie obieramy, wydrążamy. Połowę kroimy w kostkę, a połowę ścieramy na dużych oczkach tarki(...)garnka wlewamy wodę, dodajemy cukinie i gotujemy na małym ogniu do momentu aż będzie, dla nas, wystarczająco gęste. Następnie dodajemy galaretki, kwasek, cukier i olejek. Gotujemy 20 minut. Zamykamy na gorąco w słoikach. Z porcji wychodzi około 8 słoików od musztardy

Humanistka w kuchni
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 517

przepis siostry Anastazji. Nieco zmieniony przeze mnie ;) 1. miała być galaretka w środku, o której zapomniałam... 2. zamiast polewy czekoladowej i wiórek kokosowych wierzch wykończyłam cienką warstwą masy budyniowej i posypałam na nią startą czekoladę... taki psikus :) :) ale wyszło smaczne, szczególnie przez ten korzenny placek :) Składniki: -250 g margaryny -4 jajka -1/4 szklanki płynnego miodu -1/4 szklanki esencji(...)herbaty -300 g mąki pszennej -100 g cukru -1 łyżeczka sody -przyprawa do piernika -1,5 kg jabłek -1 łyżka masła -1 żółta galaretka -cukier do smaku -1/2 l mleka -ok. 4 łyżki cukru -250 g masła -2 budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz

KasiekGotuje
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 199

oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione  Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy(...)piekarnika dajemy ciastu odpocząć około 20 minut, po czym zdejmujemy obręcz i za pomocą żyłki przecinamy ciasto od góry na 1/3 wysokości. Mniejszą część rozkruszamy. Zakładamy ponownie obręcz. Galaretkę rozpuszczamy nie wg przepisu na opakowaniu, a tylko w 250 ml wrzątku i odczekujemy aż stężeje do konsystencji gęstej zupy-kremu lub kisielu - jak kto woli. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem

BaRepas
Jeżynowe serniczki w szklankach 172

śmietany 30 % kremówki 4- 5 ł łyżek cukru pudru ( w zależności od rodzaju serków ) 20 – 30 dag jeżyn 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa. Sposób wykonania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać. Jeżyny rozdrobnić blenderem i dodać do masy serowej. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody(...)wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować. Gotowy sernik wlać do przygotowanych szklanek lub pucharków do wysokości ¾ i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przygotować galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Wlać na zastygnięte serniczki. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny do chwili aż galaretka się ściągnie. Podawać na zimno. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
SERNIK NA ZIMNO 104

oczywiście czasu tężenia masy w lodówce) . A po obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na małe co nieco :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoika dżemu malinowego  1 galaretka cytrynowa 2 serki Danio waniliowe A jak to zrobić: Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodając trochę niej wody wtedy masa lepiej stężeje), i odstawić do wystygnięcia(...)boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Biszkopty które są na spodzie dokładnie pokryć dżemem malinowym. Do ostudzonej , lekko już tężejącej galaretki dodać serki i dobrze wymieszać (można też użyć miksera). Gotową masę wylać na przygotowane wcześniej biszkopty i dżem. Całość odstawić do lodówki

Kuchnia w opałach