galaretka - 14130 przepisów (strona:537/942)

Fotogeniczne i mega delikatne galaretki z kurczaka na chłodzącą kolację po upalnym dniu 126

propos kulinarnych rozpieszczanek mojej Teściowej oto kolejna specjalność, na którą zawsze z apetytem czekamy. Co jakiś czas mamy cudowne urozmaicenie kolacji w postaci pysznych galaretek z mięskiem kurczaka, marcheweczką i zieleniną. Mniam. Syncio jest zawsze zachwycony i zajada galaretkę pełnymi garściami - dosłownie ;) Przepisu jeszcze nie mam, więc nie będę nic tu wymyślać. I szczerze mówiąc nie śpieszno mi do jego(...)zdobycia - Teściowa doszła do mistrzostwa w dziedzinie owych galaretek, więc nie zamierzam się ścigać. A swoją drogą, na afrykańskie upały to pyszna propozycja schładzającej kolacji po polsku. Polecam

Kuchnia po mojemu
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 221

kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 słoik jabłek prażonych 3/4 galaretki cytrynowej szczypta cynamonu Przygotowanie: Twarde masło szatkujemy nożem wraz z mąką - na drobno. Dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia i jeszcze mieszamy za pomocą noża. Dodajemy żółtka i śmietanę(...)zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.  Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka

Kuchnia po mojemu
Malinowy pocałunek pod chmurką. 788

zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże/mrożone) 3 galaretki malinowe 3 szkl wrzącej wody opcjonalnie 2-3 łyżki cukru do smaku.  Mrożone maliny rozmrażamy w durszlaku.Galaretki rozpuścić dokładnie(...)całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą noc. Ja życzę smacznego i zabieram się

Malinowe Pocałunki
Sernik z galaretką i owocami na spodzie kakaowym 114

Obiecane "wkupne" ciacho Sernik z galaretką i owocami na spodzie kakaowym SKŁADNIKI: ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanki cukru  zwykłego 100ml szklanki mleka 100 ml szklanki oleju 2 jajka 1  łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże czubate łyżki ciemnego kakao dodatkowo: 400 ml sera homogenizowanego naturalnego 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 krople aromatu wanilliowego(...)mleka 1 łyżeczka żelatyny mrożone owoce galaretka owocowa Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do jednej miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Wlewać nado foremki silikonowej. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasta przygotować pierwszą warstwę masy: sernik. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Letnią żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo

MarciochaKucharzy
Duopak czyli seromakowiec z owcami 213

masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 3 duże jabłka masa serowa: 1 kg  zmielonego białego sera 6 łyżek cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki /u mnie agrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch(...)oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki ( 24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach. Masa serowa: galaretki  rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę. Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kora Orzechowa 333

puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki 5 żółtek 1 kostka masła Ponadto 3 paczki delicji szampańskich 150 gram alkoholu 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywno następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo(...)delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy do garnka dodajemy cukier, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy budyń z mąką oraz żółtkami, dodajemy do gotującego się soku brzoskwiniowego, gotujemy chwilę następnie studzimy

kgwjanczewo
Afrykańczyk 267

mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki czerwone 1 łyżka masła Krem: 7 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa(...)temp. 110'C. Wyjmuję i studzę. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam, dodaję jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce. Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym

Ciasteczkowy Potwór
Rafaello II 114

Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia(...)przestygło.  Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam by wystygła. Do zimnej masy czekoladowej wsypuję ,, Śnieżki" i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez

Ciasteczkowy Potwór
Leśny mech 119

szklanki cukru 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenie Masa: 330 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku rodzynki m&m's w kolorze czerwonym Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję olej, mąkę z proszkiem i miksuję. Szpinak rozmrażam  odciskam(...)wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 min. Wyjmuje i studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca.  Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Połowę pokruszonego ciasta dodaję do masy śmietankowej, wymieszam i wykładam na zimne ciasto. posypuję pozostałym pokruszonym

Ciasteczkowy Potwór
Sernik cytrynowy na zimno 230

zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj Masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 25 dag  białego twarogu 4 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1  pojemnik śmietany 30% o poj. 250 ml Wykonanie: Masło rozpuszczam. Biszkopty kruszę(...)mieszam z masłem.  Wykładam na spód tortownicy i odstawiam do lodówki na ok 30 min.  Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i zostawiam by wystygła. Twaróg ucieram z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubijam na sztywno. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączę ją najpierw z masą serową a potem z kremówką, za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę

Ciasteczkowy Potwór
Tort cappuccino 149

szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol wg uznania Wykonanie: Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy(...)było ich cztery. Szykujemy szklankę kawy cappuccino z dodatkiem spirytusu i nasączamy placki tym roztworem Teraz szykujemy masę cappuccino do przełożenia naszego tortu. W tym celu galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody.,,Śnieżkę" ubijamy dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.I szybciutko przekładamy masą nasze nasączone placki, gdyż niesamowicie szybko tężeje. Ja dodatkowo robiłam bitą śmietanę

Ciasteczkowy Potwór
Delicja 165

mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru kryształu 2 i 1/2 kostki masła extra 2 opakowania delicji o dowolnym smaku 2 galaretki 1 szklanka kawy rozpuszczalnej 25 ml alkoholu- wg gustu ( u mnie brak, gdyż ciasto jadły również dzieciaki) Wykonanie: Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem(...)waniliowym i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem kryształem, dodając porcjami zimny budyń. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia Kawę wymieszać z alkoholem. Na spód blachy ułożyć połowę biszkoptu czekoladowego, na to połowę masy budyniowej, na masę układać delicje nasączane kawą z alkoholem, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy

Ciasteczkowy Potwór
Ambasador 173

czekoladowy z 6 jaj Biszkopt biały: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru Masa: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czerwone galaretki owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy Wykonanie: Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. Białka ubić na sztywną pianę dodając(...)piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić. W między czasie utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce śmietanę, cały czas ucierając.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej  wody.Pierwszą część biszkoptu posmarować połową masy, biały biszkopt pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie, w środek kwadratów ułożyć owoce, zalać

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka po królewsku 213

nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:)))  Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Wykonanie: Upiec biszkopt z 5 jaj, wystudzić(...)Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy będą już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt. Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na jabłka z galaretką

Ciasteczkowy Potwór
Mleczna kanapka 174

kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki  5 jaj 1 płaska  łyżka proszku do pieczenia Masa : 1/2 litra śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru kryształu 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową(...)blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie części. Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam

Ciasteczkowy Potwór