galaretka - 14130 przepisów (strona:545/942)

Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 148

pszennej 1 szklanka cukru 10 jajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji.  Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec(...)temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min. Masa budyniowa:  Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką. Ciasto finał: Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 172

tortowej (pszennej) -1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej składniki na masę marchwiową: 700 ml soku marchwiowego 2 op. budyniu smietankowego sakładniki na masę śmietanową: 250 g smietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 1 paczka delicji np. wiśniowych 2 łyżki czarnego sezamu Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy(...)25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt

Bon Appetit Małgorzaty
Jabłecznik 160

najprostszych . Klasyk mojej mamy, bardzo częst o pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto, tylko u żył yśmy innych galaretek do masy jabłkowej :) Składniki: Cias to: 6 jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka

Kuchnia domowa Ani
Zielony dżem z cukinii 115

sumie ten dżem niewiele się różni od tego , co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie. Składniki: 2 kg cukinii 3 galaretki zielone ok 400 g cukru 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: 1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy(...)odstawiamy na kilka godzin. 2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję

Kuchnia domowa Ani
Jogurtowa pianka pomarańczowa 150

Macie ochotę na lekki deser? Oto jest :) Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 duży jogurt naturalny (400ml) opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam) konfitura mandarynkowa ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia. 3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kilimandżaro 547

Bardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam! Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: prażone jabłka (1,2 litra) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru(...)żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. 3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń. 4. Przełożyć

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na słodkości 2199

Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa  Babka pomarańczowa na białkach  Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto(...)rabarbarem  Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniem Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Ciasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewski Fale Dunaju z galaretką  Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową   Fale Dunaju z wiśniami Jabłecznik Jabłecznik hiszpański Jabłecznik słoneczny Jabłecznik z różową pianką Kilimandżaro  Kokietka Kora orzechowa Królewiec Królewiec

Kuchnia domowa Ani
KORA ORZECHOWA 222

Orzechowe blaty  (niedokładnie widoczne na zdjęciach, gdyż ciasto kroiłam "na świeżo",   kilka godzin po zrobieniu),  przełożone kremem budyniowym  z delikatnym brzoskwiniowym posmakiem + owoce  zalane galaretką tworzą bardzo smaczną całość.   Niewielką trudność sprawiły mi jedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta.   Następnym razem   chyba je pominę, bo wiem(...)cukru na 500 ml mleka) 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 250 g miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy

Walijskie Pichcenie
Schab ze słoika 169

razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączyć źródło ciepła i zostawić słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Kiedy wystygnie, schować na parę godzin do lodówki, żeby  galaretka się ścięła. Smacznego! Uwagi: Mięso wyszło znakomicie, kroi się na cienkie plastry bez problemu. Galaretka niestetu wyszła mi za słona a poza tym, nie za bardzo się ścięła(...)końcu nie o galaretkę mi chodziło. Słoik musi mieć naprawdę szeroki wlot! Mój niby taki był, mięso włożyłam bez najmniejszego problemu, ale już wydłubanie go ze środka wymagało różnych zabiegów! Skończyło się na lekkim odcięciu

Stare Gary
Ciasto orzechowo - truflowe 2256

odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać. Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić. Pianka:  5 białek,  galaretka wiśniowa,  2/3 szklanki cukru,  50g startej mlecznej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną(...)galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.                                                                             Smacznego

Z miłości do słodkości
Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami 152

masla Skladniki na mase: 500 g jogurtu greckiego 250 g smietanki kokosowej 4 lyzki cukru pudru ( miodu lub stewii) 6 platkow zelatyny (10 g) Wykonczenie: 1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody) 250g jagod (lub borowki amerykanskiej) Wykonanie: Sucharki,wiorki kokosowe i maslo (moze byc prosto z lodowki-twarde) wrzucic do kielicha blendera i rozdrobnic.Powstala mase wyklozyc(...)tego momentu) wylozyc pierwsza warstwe jagod,lekko je wciskajac w mase. Przygotowujemy galaretke owocowa.Wystudzic do momentu,az prawie zacznie sie scinac. Gdy masa jogurtowa czesciowo juz skrzepnie wylac polowe galaretki i wylozyc reszte jagod,a jagody wystajace ponad galaretke ,przy pomocy pedzelka posmarowalam resztka galaretki. Na cala noc wstawic do lodowki,by nastepnego dnia delektowac sie przepysznym torcikiem.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Budyń czekoladowy z nasionami chia 131

Super budyn ,bo najzdrowszy z najzdrowszych i stanowi swietna alternatywe dla klasycznego budyniu.Budyn bez gotowania,a wlasciwie deser,bo wlasnie tak smakuje- jak najlepszy deser czekoladowy.Podstawa deseru jest pianko-galaretka z nasion chia.Cukier zastepuja daktyle.Inspiracje znalazlam u olgismile .Jednak robiac ten deser po raz pierwszy z przepisu Olgi o maly wlos nie pozegnalam sie z moim blenderem.Moj Kitchen(...)nasion chia to ich lekkostrawnosc i lepsza przyswajalnosc wszystkich dobroczynnych skladnikow w nich zawartych.Dokladny przepis na pianko-galaretke z chia zamiescilam tutaj: klik . Skladniki na 4 porcje: 250 g galaretko-pianki Chia (szklanka-200g) 3 czubate lyzki kakao 10 suszonych moreli 10 suszonych daktyli 2 czubate lyzki gestej smietanki kokosowej Wykonanie: morele i daktyle zalac goraca woda na kroto przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik jagodowy na zimno 179

serka kremowego /w temperaturze pokojowej/ 300 ml śmietany 30-36% 200 ml mleka słodzonego skondensowanego 9 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny dodatkowo: 1 galaretka niebieska (lub lepiej dwie) 150-200 g jagód/borówek 1. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze (lub w zamkniętym worku używając wałka). Masło rozpuścić w rondelku. Ciepłe masło połączyć z rozdrobnionymi ciasteczkami(...)połączyć z mlekiem skondensowanym i zmiksować do uzyskania delikatnej pianki. Masę jagodowo-serową połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. 4. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do stężenia. Jagody opłukać, osuszyć i włożyć na wierzchu ciasta. Wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Smacznego Post Sernik jagodowy

UgotujmyTo.pl
Truskawkowy motyl 174

cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Jajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec(...)ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1) . Ciasto wstawić do lodówki na około 20 minut. Truskawki umyć, odszypułkować (4 sztuki odłożyć na tułów), pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej (fot.2) . Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, a następnie tężejącą zalać truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegu formy. Przekroić

Świat Ciasta
Waniliowy sernik na zimno 213

Kasia 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1 kg zmielonego twarogu półtłustego 4 żółtka 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 600 g truskawek szklanka naparu z czarnej herbaty galaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie(...)fot.3) . 3 łyżki masy serowej odłożyć do małej miseczki a resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4) . Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania