galaretka - 14130 przepisów (strona:550/942)

Szarlotka Królewska 387

soli pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek łyżka cukru 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej   Masa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 30% opakowanie śnieżki do śmietany Dodatkowo: czekolada do posypania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną(...)tarce jarzynowej. Umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jabłkowa ładnie się zesmaży, zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier oraz galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy je  gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa

Czerwona Porzeczka
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA. 1335

Kuchnia na Obcasach ;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 80-90 g masła 1/3 laska wanilii 2 galaretki brzoskwiniowe  650ml wrzątku puszka brzoskwiń w syropie lub 4-5 świeżych Rozpuszczam galaretki w 650ml wrzątku. Odstawiam, by wystygła. W garnku zagotowuję mleko z masłem i wanilią (wydłubane ziarenka(...)herbatniki, wykładam gorącą masę ciastka i wygładzam. Zostawiam do wystygnięcia. Brzoskwinie osączam z zalewy (jeśli są świeże, obieram) i kroję w ósemki. Układam na wystudzonej kaszy i zalewam odrobiną galaretki. Wstawiam do lodówki, a gdy ta stężeje, wlewam resztę (dzięki temu owoce nie wypłyną na powierzchnię. Trzymam w lodówce około 2 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Beatka II 256

biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt(...)wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą galaretką. Na to położyć krem, na kremie rozprowadzić dżem, przykryć drugą warstwą ciasta piernikowego. Posmarować cienko kremem, oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Tort Wenus 155

zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto: Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa: 50 dag białego sera 4 opakowania galaretki cytrynowej 5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy Galaretki rozpuścić (w 5 szklankach wody) i mocno schłodzić. Ser zmielić. Śmietanę ubić(...)cukrem pudrem, dodać ser, zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. W razie potrzeby masę schłodzić, aby zaczęła gęstnieć. Jasny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki

Praktyczna pl
Kremówka z pianką 303

przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić. Masa piankowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową) 1/4 szklanki wody Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce wystudzonej(...)galaretki. Piankę rozprowadzić na masie budyniowej. Wyrównać powierzchnię, obsypać kakao lub startą gorzką czekoladą. Schłodzić

Praktyczna pl
Deserek w czekoladowym kubeczku ;) 144

łyżka mleka 1 duży jogurt bez tł. około 400 gram 3 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie 10 gram Śmietan- Fixu 1/4 tabliczki czekolady białej cukier waniliowy 10 gram 1 galaretka u mnie niebieska blue curacao Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy mleko, mieszamy... Bierzemy folię aluminiową odrywamy kwadrat składamy go na pół na jednej połowie nakładamy rozpuszczoną  czekoladę i rozsmarowujemy(...)stwardnienia... Jogurt, cukier, fix miksujemy razem, w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do jogurtu miksujemy...Ścieramy czekoladę białą na tartce i dodajemy do masy Galaretkę traktujemy tak jak producent sobie zażyczył... napełniamy nasza czekoladę: kremem, następnie tężejącą galaretką, i  znowu krem...na koniec tylko dekoracja i gotowe... Ale serduszka żle przyczepiłam heheh

NaKońcuJęzyka
Domowe Pianki Agrestowe 122

jakiegoś czasu chodziły za mną i chodziły aż postanowieniem się poświęcić ;) hehe i zrobić mój ulubiony dodatek do kawy... Składniki: 200 gram cukry 180 ml wody zimnej galaretka agrestowa lub dowolny smak 1 łyżka żelatyny 80 ml wody przelewamy do miseczki, dodajemy żelatynę i galaretkę...Mieszamy bardzo dokładnie odstawiamy do napęcznienia. W rondelku pozostałą część wody mieszamy z cukrem(...)bardzo małym ogniu, często mieszając do momentu zagotowania, gdy już zaczyna bulgotać nie mieszamy...Gotujemy około 10 min. Następnie jeszcze gorący cukier miksujemy dodając powoli żelatynę wymieszaną z galaretką... Miksujemy około 15-20 min. Aż masa zacznie robić się piankowa Następnie dowolną formę wykładamy papierem lub folią spożywczą...wylewamy piankę i pozostawiamy na około 2 godzinki w lodówce

NaKońcuJęzyka
CIASTO WIŚNIOWE 261

bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego  Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy 1,5 łyżki żelatyny Lub zamiast bitej  śmietany    krem budyniowy(...)piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami. 1 .Schłodzony biszkopt przekroić na 2 blaty, nasączyć ulubionym ponczem 2 .Pierwszy blat posmarować połową

RAROSSA
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 252

oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało.     Mus truskawkowy: 500g truskawek, 3 galaretki truskawkowe.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać

Z miłości do słodkości
Serniczki z truskawkami 282

temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.     Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder do oprószenia.     Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć(...)szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin

Z miłości do słodkości
Rolada z jagodami 169

temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia. Krem: szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić(...)szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować śmietanowy krem, delikatnie zrolować. Udekorować pozostałą śmietanką, jagodami i miętą. Roladkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Kilimandżaro 1437

łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki jasne (np cytrynowe) 1 łyżka masła Masa budyniowa: 0,5 l mleka 0,5 szklanki cukru p 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła Polewa(...)piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół. Przygotować masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa delikatnie stężeje. Przygotować masę budyniową. Mąkę i żółtka rozmieszać w szklance mleka. Resztę mleka

Sto kolorów kuchni
Japoniec 155

sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej masa: 2 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru 150 g masła puszka masy makowej puszka ananasów 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicy. Dodajemy  sodę i sezam. W stożku robimy dziurę i wlewamy do środka śmietanę i jajka. Na wierzch dodajemy posiekana na mniejsze(...)ciasto się zarumieni na brązowo.  Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy margarynę z cukrem na miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie  z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć.  Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jeżynowy sernik na zimno 275

pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia. składniki: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 350 g jeżyn 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 1 galaretka jeżyny do dekoracji na wierzchu biszkopty do wyłożenia tortownicy Galaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem(...)średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobre stężał

Monia miesza i gotuje
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 264

żółtka, 2 łyżki cukru. Dodatkowo: 30 dag dżemu porzeczkowego, Dżem lekko podgrzać z 3 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Będzie łatwiej nam rozsmarowywać go na biszkopcie. Wierzch: 1 dowolna galaretka + 1 szklanka wody, 20 dag borówek, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 tabliczki białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Szklankę mleka(...)kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Czynność powtarzamy, a na wierzch układamy borówki, polewamy przestudzoną czekoladą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wierzch polewamy tężejącą galaretką

Delicious Titbits