galaretka - 14130 przepisów (strona:546/942)

Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 278

rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni.  Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć(...)koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować.  Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.  Upieczony "mech" odstawić do ostugnięcia. Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę

cooklife
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 186

wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia(...)się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na pasztet, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia. ***** We wash and dry livers, we cut the shallots. We put a piece of butter on a pan, we put the shallots

Projekty ze smakiem
Tort brzoskwiniowy z mango. 273

zachęcam do zabawy napojami sunquick.  Masa z jego dodatkiem wyszła boska. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mai ziemniaczanej puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe sok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30%  500 g sera mascarpone napój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudru czereśnie w syropie do dekoracji wiórki(...)papierem do pieczenia dnem i wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Kiedy wystygnie kroimy na 3 części. Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej  dokładnie rozpuszczamy. Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki

Malinowe Pocałunki
Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką 176

Zostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 4 łyżki gorącej wody 4 jajka 4 łyżki cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka(...)cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować

Moje pyszne gotowanie
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 280

odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.) Różowy krem: 250 ml śmietany kremówki , 1 galaretka truskawkowa , garść truskawek . Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowo - miętowe 354

natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.  Piec około 30 minut w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500ml śmietanki 30%,  2 galaretki cytrynowe,  250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym.  Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz

Z miłości do słodkości
Dyskusyjna świąteczność limonki 187

rumu sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki dodatkowo: 2 łyżki ekstraktu z limonki lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek) 1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek) 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując(...)kratkę, skropić ekstraktem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z limonki na gładki, gęsty lukier. Polukrować ciasto. Przed zastygnięciem lukru posypać brązowym cukrem i galaretkami. Smacznego! Nad zatokę się jednak nie wybraliśmy - jak D. wrócił było już ciemno, i, nie ukrywam, w takim zimnie nie mieliśmy ochoty na długie spacery. Zdecydowanie lepiej posiedzieć w domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z potencjałem 146

jest proste , nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka, z dorodnymi truskawkami otoczonymi wianuszkiem kremu. Mmm... Bajeczne. Ponieważ padało, nie chciało mi się ruszyć do sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej foremki jak proponowano w przepisie, wyszło mi więc więcej mniejszych ciasteczek. O tyle mniejszych, że nijak nie mogłam(...)prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej. Serduszka z truskawkami i galaretką Składniki: (na 20-25 sztuk) ciasto: 120 g mąki pszennej 120 g płatków owsianych 80 g cukru 125 g zimnego masła 1 jajko masa: 200 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki jabłkowe na zimno 170

zaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-) Składniki:  4 jabłka  2 galaretki agrestowe  gorzka czekolada  2 szklanki wody  Sposób przyrządzenia :  Galaretki rozpuścić w 2 szklankach  gorącej wody. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy galaretka porządnie wystygnie

pieprzny smaczek
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 911

ostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić.  Ptasie mleczko: 3 białka,  2 łyżki cukru,  dowolna galaretka (u mnie truskawkowa). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek. Chwilę ubijać na niskich obrotach.  Piankę

Z miłości do słodkości
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 198

biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne.   Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska  Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały(...)czas, dodajemy mąkę z proszkiem, miksujemy na gładko.Wylewamy na blachę 24x35, pieczemy 25 minut. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół. Dżem wkładamy do garnka dosypujemy galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3  łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia

Z Majeczką w kuchni
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 151

rozpuszczenia. Dodajemy do reszty bulionu, juz nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki

Z Majeczką w kuchni
SMERFNY JAGODOWIEC 265

zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi Składniki: 2,5 szkl.jagód leśnych 30 dag serka waniliowego pól szkl,smietany 18 3 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku 2 galaretki jagodowe lub wisniowe kostka margaryny 20 dag herbatników 5 łyzek cukru Wykonanie: Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki z margaryną.Wyklejamy tym dno tortownicy.Odstawiamy do lodówki(...)stężęnia.  Jagody blenderujemy,dodajemy smietanę,serek ,cukier.Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól szkl.wrzatku,studzimy i dodajemy do mieszanki jagodowej.Wylewamy na mase herbatnikową.Odstawiamy do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl.wody,wylewamy na stężąłe ciasto,odstawiamy do lodówki,aż galaretka stężeje

Z Majeczką w kuchni
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 187

upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia.  Składniki: biszkopt: 6jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2łyzeczki proszku do pieczenia 2 kubki duze, smietany 30% 4dowolne galaretki do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny na wierzch: kilka kostek czekolady mlecznej na boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane(...)łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem. 1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut wstawiamy do lodowki zeby

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Kubuś 652

masła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy(...)dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia. Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności