łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 5 gruszek z puszki lub z kompotu 1 szklanka mocnej herbaty 3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru 2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladowe Dziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem(...)tężejącej śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Nasączyć go herbatą z rumem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę
Świat Ciastanapewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna-2łyżki -mąka ziemniaczana-1łyżka -cukier-3łyżki -proszek do pieczenia-1łyżeczka MASA BRZOSKWINIOWA: -brzoskwinie+zalewa-1puszka -galaretka brzoskwiniowa-1op -masło-100g -budyń waniliowy-1op -cukier-2łyżki PIANKA: -śmietana 36%-200g -cukier puder-1łyżka -żelatyna-2łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier(...)około 25 minut. MASA: Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem. Resztę zalewy zagotowujemy z masłem. Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ). Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania. Dodajemy brzoskwinie,mieszamy. Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa
Ostra na Słodkowoda – 1/4 szklanki – budyń śmietankowy – 1 op – mleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 g DODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą(...)czas mieszając. Pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa. Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników. WARSTWA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy
Ostra na Słodkocukier – 2 łyżeczki MASA BUDYNIOWA: - budyń śmietankowy – 2 opakowania – sok z cytryny – 125 ml – cukier – 1 szklanka – masło – 100 g PIANKA : - galaretka cytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżki LUKIER : - sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO(...)zimny!!! budyń. Dokładnie mieszamy. PONCZ : Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki. PIANKA CYTRYNOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę. Wlewamy na masę
Ostra na Słodkołyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 500 g sera białego śmietankowego 1/2 szklanki mleka 5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 galaretki czerwone 4 łyżeczki żelatyny 1 puszka brzoskwiń Wykonanie ; Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Dodać : kakao, mąkę z proszkiem i delikatnie(...)wyłożyć papierem do pieczenia . przelać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa: Do malaksera przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty i mleko , chwilę mieszać . Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem . Ciasto przeciąć na pół. Na spód
Sama słodycz i szczypta chilirozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć(...)koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować. Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Upieczony "mech" odstawić do ostugnięcia. Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę
cooklifewątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia(...)się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na pasztet, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia. ***** We wash and dry livers, we cut the shallots. We put a piece of butter on a pan, we put the shallots
Projekty ze smakiemzachęcam do zabawy napojami sunquick. Masa z jego dodatkiem wyszła boska. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mai ziemniaczanej puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe sok z cytryny do smaku 800ml śmietany kremówki 30% 500 g sera mascarpone napój sunquick o smaku mango 2 łyżki cukru pudru czereśnie w syropie do dekoracji wiórki(...)papierem do pieczenia dnem i wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Kiedy wystygnie kroimy na 3 części. Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy. Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki
Malinowe PocałunkiZostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 4 łyżki gorącej wody 4 jajka 4 łyżki cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka(...)cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować
Moje pyszne gotowanieodlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.) Różowy krem: 250 ml śmietany kremówki , 1 galaretka truskawkowa , garść truskawek . Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki
Codzienna kuchnia niecodziennanatłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz
Z miłości do słodkościrumu sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki dodatkowo: 2 łyżki ekstraktu z limonki lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek) 1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek) 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując(...)kratkę, skropić ekstraktem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem z limonki na gładki, gęsty lukier. Polukrować ciasto. Przed zastygnięciem lukru posypać brązowym cukrem i galaretkami. Smacznego! Nad zatokę się jednak nie wybraliśmy - jak D. wrócił było już ciemno, i, nie ukrywam, w takim zimnie nie mieliśmy ochoty na długie spacery. Zdecydowanie lepiej posiedzieć w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest proste , nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka, z dorodnymi truskawkami otoczonymi wianuszkiem kremu. Mmm... Bajeczne. Ponieważ padało, nie chciało mi się ruszyć do sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej foremki jak proponowano w przepisie, wyszło mi więc więcej mniejszych ciasteczek. O tyle mniejszych, że nijak nie mogłam(...)prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej. Serduszka z truskawkami i galaretką Składniki: (na 20-25 sztuk) ciasto: 120 g mąki pszennej 120 g płatków owsianych 80 g cukru 125 g zimnego masła 1 jajko masa: 200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-) Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy galaretka porządnie wystygnie
pieprzny smaczekostudzić i dodać powoli do masy. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Wyłożyć na przestudzoną masę jabłkową. Schłodzić. Ptasie mleczko: 3 białka, 2 łyżki cukru, dowolna galaretka (u mnie truskawkowa). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Galaretkę dodać do ubitych białek. Chwilę ubijać na niskich obrotach. Piankę
Z miłości do słodkości