zagotowuję. Dodaję agar i mieszam aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Kiedy przestygnie dodaję pozostałe pestki granatu. Cząstki pomarańczy rozkładam na serniku i polewam lekko tężejąca galaretką z granatem. Odstawiam do zastygnięcia. Agar w galaretce można zastąpić żelatyną, natomiast używając agaru należy pamiętać, że zastyga on znacznie szybciej niż galaretki na żelatynie
Magiczna kuchnia Dariipierników 1/4 kostki masła Ciasto 400g jogurtu greckiego 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 krople aromatu pomarańczowego garść rodzynek garść orzechów ziemnych Galaretka 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Spód W rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski(...)naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Galaretka Do rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki
Truskawkowa Fiestaherbatników maślanych 100 g masła 1 kg świeżych truskawek SKŁADNIKI na masę sernikową: 1 kg twarogu sernikowego 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 opakowania galaretki truskawkowej 5 łyżeczek żelatyny 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE kruchego spodu z truskawkami: Maślane herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy(...)żelatynę wlewamy do masy serowej i mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany kruchy spód z truskawkami. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje (ok. 2 h) Galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Całość wstawiamy do lodówki i porządnie schładzamy
kulinarnyJakostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy 2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa) owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie) Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi(...)foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Wylać na płaskie naczynie, schłodzić do stężenia. Pokroić w kostkę. Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań. Ostudzić, Margarynę
Garnkowe fanaberieskładniki * paczka podłużnych biszkoptów * 500 ml śmietany kremówki * 1 szklanka adwokata * 2 opakowania bitej śmietany w proszku * 6 łyżeczek żelatyny * likier truskawkowy lub malinowy * truskawki * galaretka truskawkowa lub leśna Sposób wykonania Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Przygotować kwadratową tortownicę. Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta(...)wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać. Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zimną galaretkę wylać na masę adwokatową. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Mix smakuzmiksowanych truskawek * 250 g serka mascarpone * 200 ml śmietany kremówki * 8 łyżeczek zelatyny * 6 łyzek cukru sos truskawkowy * 250 ml zmiksowanych truskawek * 2 łyżki cukru * 1 lyżka mąki ziemniaczanej galaretka truskawkowa * 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny * 250 ml zmiksowanych truskawek * 2 lyżki cukru Sposób wykonania Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami. (można również upiec cienki biszkopt) Każdą porcję żelatyny(...)minut. Po tym czasie wyjąć, masa powinna być stężała, wyłożyć na nią sos truskawkowy, rozprowadzić. Następnie wyłożyć resztę masy truskawkowej i wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować galaretkę truskawkową Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać. 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą
Mix smakuskładniki biszkopt * 2 jajka * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1/3 szklanki cukru * 1 łyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1 kg jabłek * 3 galaretki masa śmietanowa * 200 ml śmietany 30% * 2 łyżeczki żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać(...)dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka. Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Zimną
Mix smakuminut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku na 15 minut, przy otwartych drzwiczkach. Jedna uwaga. Użyłam tortownicy 26cm, jednak masa mi się nie zmieściła, proponuję użyć większej. Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie(...)pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego w nim jest „w sam raz”. Smak zadowoli każdego amatora łakoci… i nie tylko. Jest delikatny, puszysty, wilgotny… A w dodatku… z powodzeniem „robi
mojewypiekiinietylkoletniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 120 g cukru, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 600 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczka aromatu wanilii, pozostałe składniki: 50 g galaretki owocowej 850 g gotowej masy makowej z bakaliami (1 puszka), cukier puder do posypania. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)tortownicy). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 50 – 60 min w 180°C. Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji. Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada: Brytfankę do pieczenia wykładamy
Moniki SmakołykiPostanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii, wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto nie jest aż tak słodkie jak utkwiło mi w pamięci, chyba że mój próg słodkości uległ(...)około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Masa bakaliowa: 4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśniowe Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i wiśnie ze słoiczka. Wszystko
Made By Mom And Sonpszennej 1 szklanka cukru 10 jajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec(...)temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min. Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką. Ciasto finał: Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną masę śmietankową wyłożyć
Bon Appetit Małgorzatytortowej (pszennej) -1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej składniki na masę marchwiową: 700 ml soku marchwiowego 2 op. budyniu smietankowego sakładniki na masę śmietanową: 250 g smietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 1 paczka delicji np. wiśniowych 2 łyżki czarnego sezamu Biszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy(...)25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt
Bon Appetit Małgorzatynajprostszych . Klasyk mojej mamy, bardzo częst o pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto, tylko u żył yśmy innych galaretek do masy jabłkowej :) Składniki: Cias to: 6 jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka
Kuchnia domowa Anisumie ten dżem niewiele się różni od tego , co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie. Składniki: 2 kg cukinii 3 galaretki zielone ok 400 g cukru 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: 1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy(...)odstawiamy na kilka godzin. 2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję
Kuchnia domowa AniMacie ochotę na lekki deser? Oto jest :) Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 duży jogurt naturalny (400ml) opcjonalnie owoce lub bita śmietana (pominęłam) konfitura mandarynkowa ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 2. Lekko tężącą galaretkę miksujemy z jogurtem i przelewamy do pucharków. Odstawiamy do stężenia. 3. Swój deser polałam konfiturą madarynkową. Można podawać z dowolnymi
Kuchnia domowa Ani