galaretka - 14130 przepisów (strona:535/942)

Wykwintne ciasto z truskawkami 218

mlecznej czekolady Krem "biała dama": 2 śmietany 30% 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy z cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem(...)Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Galaretki przygotowujemy według przepisu.  Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki. Na nie nakładamy krem "biała dama". Następnie na kremie układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki

Salonik smaków
Tartaletki z budyniem i truskawkami 180

upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką z truskawkami i wkładamy do lodówki na całkowite stężenie. Dodatkowo można dodać listki mięty . Ż elka truskawkowa: 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/2 szklanki wody 30 dag truskawek   Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy ostygnie wrzucamy truskawki. Następnie wkładamy do lodówki. Często mieszają, do momentu(...)kiedy galaretka z truskawkami zacznie tężeć. Nie może być płynna bo wtedy spłynie z budyniu

Delicious Titbits
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6876

szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa   1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą. 2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek. 3. Truskawki pokroić na plastry. 4. Do serka mascarpone dodać(...)kłaść jeden obok drugiego). 7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki. 8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą

Mała Cukierenka
Tarta z truskawkami i waniliowym kremem mascarpone 27127

cukru kryształ 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (schłodzona) 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI na wykończenie ciasta: 500 g świeżych truskawek 1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej  PRZYGOTOWANIE ciasta kruchego: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się(...)Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło.  Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy galaretkę. WYKOŃCZENIE tarty kremem i truskawkami: Na wystudzone ciasto wykładamy krem mascarpone. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub inne owoce. Owoce dokładnie pokrywamy lekko stężałą galaretką.  Tak przygotowaną tartę schładzamy

kulinarnyJa
Deser "Kubuś" 272

porcje. Składniki: 300 ml soku Kubuś z pomarańczą 3/4 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka masła 200 ml zimnego mleka śnieżka do ubijania bitej śmietany (opakowanie 60g) galaretka pomarańczowa małe opakowanie herbatników borówki do dekoracji   Połowę soku umieszczamy w garnku i dodajemy do niej masło. Doprowadzamy do wrzenia. Drugą połowę mieszamy w szklance z budyniem i dodajemy do gotującego(...)się soku w garnku. Mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na dnie szklanek układamy, połamane na mniejsze części herbatniki. Zalewamy "kubusiowym" budyniem. Odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Studzimy. Mleko ubijamy ze śnieżką, a następnie dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy. Wylewamy na warstwę budyniową i odstawiamy do stężenia. Deser można udekorować rurkami i borówkami. Podajemy schłodzony. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 418

suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa w proszku   1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (jeśli użyjemy alkoholu, proszę odstawić je na co najmniej 3 godziny). Biszkopt(...)połamaną czekoladę, masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa (można to zrobić na parze; masy nie gotować). 13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać

Mała Cukierenka
ciasto piegusek majowy 932

ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego 0,9 l 2 galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 156

lnianym Sante  60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę(...)masy serowej i również miksujemy. Opcjonalnie dodajemy czerwony barwnik dla podkreślenia koloru. Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód i chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że używamy do niej tylko 350 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową  i chowamy sernik do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Ptasie mleczko 143

Szybki deser... nic skomplikowanego   Składniki: 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wody 300 g śmietanki 30% 100 g herbatników petit beurre 200 g owoców w żelu (można użyć sezonowych) wiórki kokosowe Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Śmietanę ubić dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać robotem na niskich obrotach (gdyby masa była rzadka należy przełożyć masę na chwilę do lodówki, ale pilnujemy

Delicious Titbits
Salceson - rolada waflowa 295

kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g  masła ok 300 g ulubionych bakalii 1-2  paczki herbatników np szkolnych 2 lekko kwaśne jabłka 1 - galaretka cytrynowa Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią wafle, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło rozpuszczamy z cukrem i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy(...)posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki,  pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą

Malinowe Pocałunki
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 195

się truskawki :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. pianka: 660 ml śmietanki 30%, 1,5 galaretki truskawkowej, 500 ml gorącej wody. dodatkowo: 500 g truskawek, 8 herbatników, 1 łyżka cukru trzcinowego Symbio . Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt

Aga w kuchni
Różowy tort z truskawkami 128

Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 50 g wiórków kokosowych truskawki 1/2 galaretki truskawkowej gorąca woda Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie), zmiksować. 3/4 masy śmietanowej połączyć(...)owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować nimi wierzch ciasta, posmarować galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sernik na zimno z brzoskwiniami (z serka mascarpone) 191

mascarpone 400 g naturalnego serka homogenizowanego (w lżejszej wersji może być jogurt naturalny) 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń  i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki(...)masie i lekko wciskamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut do stężenia.   Resztę brzoskwiń kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę serową i zalewamy tężejącą galaretką.  Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Łatwy sernik brzoskwiniowy gotowy!  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik kawowy na krakersach 322

rozpuszczalna - 3 łyżeczki woda gotowana do kawy - 3 łyżeczki żelatyna - 3 łyżeczki woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl Na spód formy krakersy solone- 2 opak ( 350 g) Dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak serduszka czekoladowe do dekoracji-  Od firmy  SŁODKI ŚWIAT   Sposób przygotowania: Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu.  Kawę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić(...)wyłożyć folią spożywczą.  Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami.  Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką.  Udekorować ciasto czekoladowymi serduszkami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Galaretka kawowa z czekoladą 115

jest w prawdzie tak dobra jak Panna cotta , ponieważ jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki.  Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki(...)zagotowujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy kawę, dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Galaretkę rozkładamy do pucharków z czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce

Kuchenne aromaty