szkl Masa jabłkowa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g Pianka śmietana kremówka - 400 ml galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 1/2 szkl Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo(...)śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt, ostudzić. Pianka Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłka. Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego
Kuchnia Danusibudynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie(...)zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową
cucinareKrem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Poza tym : okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone około pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy Polewa : 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru Wykonanie : Przygotować(...)temperaturze pokojowej budyń. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku na małym
cucinareszklanki gorącej wody dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem(...)jednocześnie na najwyższych obrotach. Do masy można dodać garść borówek a potem rozprowadzić delikatnie na biszkoptach i wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce. Obie galaretki rozpuścić w około 800 ml gorącej wody, schłodzić. Na stężałej masie twarogowej poukładać owoce, a potem zalać je tężejącymi galaretkami, schłodzić porządnie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony
cucinareszklanki cieplej wody 1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn 2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelać do ciasteczek(...)dodać mleko , cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać mikserem. Do ciepłej żelatyny dodać około 4 łyżek sera i wymieszać . Przelać do masy serowej i chwilę mieszać mikserem. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Warstwy : 1. Spód ciasteczkowy 2. Borówki , zostawić około 1/2 szklanki do dekoracji 3. Masa serowa 4. Jeżyny i borówki
Sama słodycz i szczypta chilipiątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 banany 15 sztuk herbatników 50g masła 1/2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE : 1. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki. Przekładam(...)blendera i miksuję. 2. Dodaję serek homogenizowany oraz tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do kokilek i odstawiam do stężenia. 3. Herbatniki kruszę w pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kakao. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. 4. Masę wykładam na wierzch deserów, wyrównuję. Serniczki wkładam na około 3 godziny do lodówki. Następnie wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasiwykonania i czarujący wygląd niech będzie zachętą do jej wykonania! Składanki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 l mleka 3 łyżki żelatyny 1 cukier wanilinowy 1 galaretka (o dowolnym smaku) 1 paczka herbatników pełnoziarnistych 1 łyżka masła owoce sezonowe Wykonanie: Mleko gotujemy, wsypujemy żelatynę, roztrzepujemy trzepaczką, odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, odstawiamy do stężenia(...)koniec ucierania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie łączymy wszystko razem. Połowę porcji masy piankowej wykładamy na herbatniki dodajemy owoce przykrywamy drugą częścią pianki. Piankę zalewamy tężejącą galaretką, dekorujemy owocami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewociasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Truskawki kroimy w ćwiartki, rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki, mieszamy rabarbar z galaretką w osobnej miseczce. Wyjmujemy ciasto z lodówki na podsypany mąką blat i wałkujemy w okrąg grubości około 6mm, nie cieniej. Ciasto musi utrzymać ciężar owoców. Przenosimy je na papier do pieczenia(...)środku, w jednej warstwie rozkładamy rabarbar wymieszany z galaretką, na górę – pokrojone truskawki (obrazek jak zawsze się powiększa, klikajcie!). Budujemy rant tarty, zaginając go do środka i formując wysoką falbankę tak, żeby nadzienie nie wykipiało na wierzch. Podczas pieczenia owoce puszczą sok i będą mocno buzować. Tartę smarujemy rozmąconym jajkiem lub słodką śmietanką i wkładamy do nagrzanego
Karo in the Kitchenszklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao(...)gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Porzeczki wykładamy na masę kokosową, zalewamy tężejącą galaretką
Pobite gary Barbarymargaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej(...)tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania
Pobite gary Barbaryzostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa: 300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone + 200 g malin dodatkowo Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Maliny(...)zmiksować z cukrem i dodać do nich galaretkę. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Do szklanki włożyć biszkopt, wylać masę malinową, nałożyć na nią kremówkę z mascarpone, ułożyć kilka malin i znowu nałożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Zdobić maliną i miętą. Chłodzić 2 godziny. SMACZNEGO
Lili w kuchniSkładniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki kremówki 3 galaretki ( kolor według uznania) Ponadto cukier puder sok z 0,5 cytryny 150 ml wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, ubijamy dalej. Gdy masa będzie ubita ( nie będzie wyczuwalny cukier) dodajemy(...)przekładamy do blachy o wymiarach 35x28 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości gorącej wody zostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy ubijając cały czas tężącą się galaretkę. Łączymy sok z wodą i skrapiamy biszkopt, przekładamy masą piankową, biszkopt
kgwjanczewomąki tortowej 150 g cukru drobnego 5 jajek szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa: 600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać(...)nich galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Mąkę z solą, sodą i proszkiem wymieszać przesiać i wymieszać łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę taką jak w wyposażeniu kuchenki i piec 20 min. w tem. 180 stopni. Na ciasto położyć ścierkę
Lili w kuchniBananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj(...)Cukier jest zbędny, banany są już słodkie. Do masy dodaj żelatynę ze szklanki. Całość zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki, aż masy stężeją. Ciasto można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego
SMYKWKUCHNICoś z serii: oryginalne przetwory na zimę. Wiem, cała sprawa wydaje się dość szokująca, dość niezwykła, dość niemożliwa. A jednak - zrobiłam galaretkę ze świerkowych igieł. I powiem Wam, że jest wyborna. Ma w sobie smak lasu, smak żywicy - trochę gorzki i bardzo intensywny wyraz. Jest słodka i nieco kwaśna. I już teraz wiem, że idealnie sprawdzi się jako dodatek(...)herbaty w zimne, jesienne wieczory. To idealny przepis dla kogoś, kto lubi poeksperymentować ;) Poza tym podczas jej przygotowywania dom pachnie jak las. Pięknie. SŁODKA GALARETKA ZE ŚWIERKOWYCH IGIEŁ Składniki: - 1 kilogram świerkowych igieł lub młodych gałązek świerka - woda - 1 kilogram cukru żelującego 1:1 lub odpowiednia ilość cukru i żelatyny - sok z połowy cytryny (jeżeli zamiast cukru żelującego dodajemy cukier
Życie zamknięte w smaku