także do niego wyszukanych składników. Zielony kolor to zasługa szpinaku, ale wbrew pozorom, ciasto nie jest wytrawne. Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką z cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu. Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi(...)składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu
Wrzosowa Polanarazem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania z wodą. Galaretkę można zrobić w sokowniku, jednak podam krok po kroku(...)Porzeczki zasypujemy ok. 0.5kg cukru i stawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować
Wrzosowa PolanaWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu 4 łyżki cukru lub więcej wg uznania 2 galaretki agrestowe 1 łyżka cytryny do skropienia Warstwa kajmakowo-kawowa 30 dag masła 82 % 510 g masy kajmakowej -1 puszka 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej
Wanilia i Kardamonłyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być z kompotu 3 galaretki poarańczowe 1 l przegotowanej wody 100 ml likieru tiramisu Canari Wykonanie: Blaszkę wyłożyć ściśle batonami mleczna kanapka. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić(...)wody. Serki mascarpone utrzeć blenderem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać serek i likier. Na końcu wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na spód batonowy wyłożć połowę masy następnie pokrojoną w kostkę połowę brzoskwiń, przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie
Sama słodycz i szczypta chilipółkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Ciasto(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 opakowania żółtej galaretki w proszku Masa orzechowa: 180 g posiekanych orzechów 150 g cukru 100 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukier
Domowa Cookierenka Agiśmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki(...)poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch
Wanilia i KardamonZapraszam na pyszną galaretkę drobiową z warzywami. Do galaretki dodałam wyśmienite warzywka od firmy Bonduelle oraz aromatyczny lubczyk który dostałam od firmy Becla. Galaretkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak 3 marchewki pęczek włoszczyzny do rosołu kawałek pora i selera domowa vegeta i pieprz do do smaku 3 ząbki czosnku
Sama słodycz i szczypta chiliGalaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości(...)zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową i spożywczą na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje wycinamy foremkami do ciastek gwiazdki i nakładamy jedną na drugą. Na górze możemy ułożyć pionowo gwiazdkę z marchewki. Mi niestety brakło
Pelusiowa KuchniaJuż wiem, że nie ma mowy o próbowaniu jutro rano, jeśli chcemy mieć coś na święta, to jest pyszne! Miłych i zdrowych, i do zobaczenia! :) P.s. Do zalewy na galaretkę sugeruję użyć mniej octu albo dolać na koniec czystej wody, co właśnie uczyniłam przerabiając zbyt twardą galaretkę na mniej twardą, a przy okazji zmniejszając lekko jej kwaśność - spokojnie można(...)rozpuścić, poprawić (w tym przypadku dolać wody) i ponownie odstawić do stężenia. Agar tężeje już w temp. pokojowej, więc krótka chwilka i galaretka spowrotem gotowa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmargaryny 100 g cukru 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo 1 łyżka cukru 1 łyżka galaretki czerwonej 1 łyżka galaretki niebieskiej 1 łyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość(...)silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczałam w przygotowanej galaretce z cukrem
Różowa kuchnialitra jogurtu naturalnego - 500 gram serka homogenizowanego waniliowego - 3/4 szklanki cukru pudru ( dałam trochę mniej ) - 3 łyżki żelatyny - duża puszka brzoskwiń - 1 banan ( opcjonalnie ) - dwie galaretki ( u mnie 1 brzoskwiniowa i 1 truskawkowa ) - paczka okrągłych biszkoptów - 0.5 szklanki mleka Wykonanie Serki waniliowe i jogurt połączyć przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić(...)kostkę brzoskwinie ( 4 połówki zostawić do dekoracji ) Delikatnie wymieszać. Tortownice wyłożyć biszkoptami nasączonymi w mleku, na biszkopty przelać masę brzoskwiniową. Formę wstawić do lodówki aby stężała. Kiedy masa tężeje galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Resztę brzoskwiń i ewentualnie banana pokroić w plasterki. Kiedy masa stężeje udekorować ją brzoskwiniami, bananami, zalać ostudzonymi galaretkami. Całośc wstawić ponownie do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogródlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki masa cytrynowa: 2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub waniliowe) 1 galaretka cytrynowa 2 czubata łyżka cukru sok z 1 cytryny 0,5 l wody 1 kostka masła Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)się już zagotowała wlewamy budyń rozrobiony z wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna. Do zimnej masy dodajemy kostkę masła
Sprawdzone przepisy kulinarneczuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd. Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony(...)można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 lub 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo Nasionka granatu do dekoracji (można też użyć innych owoców np. jagody, borówki, jeżyny, maliny) Całe jajka utrzeć porządnie razem z cukrem
Złote przepisysuchego patyczka ok 40-45 min (okrągłe ok 30 minut). Masa do przełożenia: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 7-8 łyżek cukru pudru 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa 1/2 szkl wrzątku Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder(...)mascarpone i ubijać jeszcze chwilę. Do wystudzonej galaretki (jeszcze płynnej) dodać 2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać dokładnie i wlać całość do masy. Zmiksować szybko do połączenia składników. Masa do dekoracji wierzchu: 400 g śmietanki 36% (słodkiej gęstej np. z Piątnicy) 250 g mascarpone cukier puder do smaku (4-5 łyżek) 2-3 łyżki nutelli 2-3 łyżki kakao Śmietankę zmiksować
Kto ugości moich gości?tyle wyszło z tego, co zostało po podjadaniu w trakcie gotowania ;-) ). CYTRYNOWY DŻEM Z CUKINII Składniki 1 dość spora cukinia 1 szklanka cukru 1 i 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie Cukinię obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Akurat ja każdą połówkę pokroiłam wzdłuż na 4 części, potem posiekałam w plasterki. Wrzucam pokrojoną cukinię do garnka, zasypuję łyżką cukru(...)cukinia zmięknie (ok. pół godziny na wolnym ogniu). W tym czasie myję cytryny, ścieram z nich skórkę i wyciskam sok. Następnie blenderem mielę cukinię na papkę, wsypuję cukier, galaretkę, sok i skórkę z cytryn, mieszam i gotuję kolejne pół godziny. Gotowy dżem przelewam do słoiczków. Rady Można dodać mniej cukru - mój wyszedł mocno słodki, ale ja takie dżemy lubię. Galaretki
Kuchnia w szuwarach