już nie wykręca. Składniki: Ciasto na tartę 150 gram margaryny/ masła 100 gram cukru 200 gram mąki 1 jajko Masa rabarbarowa 5 dużych pędów rabarbaru 2/3 szklanki cukru 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy, wyklejamy formę na tartę ( ciasto nakłuwamy widelcem ), ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około(...)rabarabr puścił sok. Po tym czasie zaczynamy gotować masę rabarbaraową. Tak długo aż zacznie gęstnieć. Przez cały czas mieszamy ( trwa to kilka minut ). W 300 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Galaretkę wlewamy do rabarbarbaru. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia i wstępnego tężenia. Gdy lekko zacznie tężeć, wylewamy na tartę. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyoleju 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smarowania gofrownicy Składniki na sos truskawkowy: 2 szklanki truskawek 3 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wykonanie gofrów: Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i solą do smaku. Następnie dodać sztywno ubitą piane z białek, wymieszać łyżką i piec gofry w wcześniej(...)natłuszczonej gofrownicy. Piec na złoty kolor i podawać z sosem truskawkowym. Wykonanie sosu: Galaretkę rozpuścić według opisu na opakowaniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić i zmiksować z cukrem. Wlać ciepłą galaretkę i polać wcześniej upieczone gofry. Można udekorować bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniajogurtu naturalnego · 1 galaretka (o dowolnym smaku) Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Dodaj do blendera jogurt i tężejącą galaretkę. Chwilę zmiksuj. Dodatkowo: · 400 g herbatników
Kulinarna (nie)codziennośćcoś idealnego dla mnie. Wystarczy zrobić masę i całość zostawić w lodówce na kilka godzin by rozkoszować się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Kremówkę(...)ubić, połączyć z malinami i galaretką. Wymieszać i wylać połowę masy na herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę herbatników i przykryć masą . Odstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać startą , mleczną czekoladą
Magiczne Życie Martyzimnej wodzie. Gdy jest miękka odcisnąć ją , rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody a następnie wymieszać z musem jabłkowym. Dodać ok. 2 łyżek soku z kapusty by zabarwić galaretkę na fioletowo. odstawić. Kapustę pokroić w kawałki i wrzucić do wyciskarki soków. Zachować i sok i pozostałą poszatkowaną pulpę z kapusty, usuwając ewentualne nie poszatkowane kawałki. Odłożyć łyżkę serka i łyżkę(...)rozsmarować jedną cześć serka. Na warstwie serka położyć ponownie 2 kromki chleba i znów rozsmarować warstwę serka, a na niej trzecią warstwę chleba. Na 3 warstwie chleba rozsmarować gęstniejącą galaretkę z musu jabłkowego, a na niej ułożyć ostatnią warstwę chleba. Tort obsmarować ostatnią częścią serka wyrównując powierzchnię. Wytrzeć talerz papierowym ręcznikiem dookoła Rukolę drobno posiekać i przykleić do połowy wysokości
Sztuka gotowania w/g Samirysłodki dać 150 g) - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać(...)drzwiczkami ale wcześniej wyjmujemy z wody. Robimy mus ,odsączamy brzoskwinie z soku, którego powinno być 400 ml ,dolewamy 50 ml wody i doprowadzamy do wrzenia po czym rozrabiamy obie galaretki ,odstawiamy do ostygnięcia , brzoskwinie miksujemy na mus , jak galaretka ostygnie mieszamy z musem i dodajemy sok z cytryny, Jak sernik ostygnie wylewamy na wierzch mus brzoskwiniowy , wstawiamy na kilka godzin
Wypieki Renepianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować razem z serkiem. Można dosłodzić masę. Ciasto rozłożyć, po nakłuwać widelcem(...)trzy paski. Truskawki pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, ułożyć truskawki i wylać 1/3 masy. I tak do końca składników. Na górę zrobiłam jeszcze galaretkę ze szklanki wrzątku i całość udekorowałam truskawkami
Magiczne Życie Martycukru 3/4 szklanki oleju 6 jajek 1 op. mrożonego szpinaku (450 g.) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 600 gram truskawek tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, miksujemy blenderem. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą(...)masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, z górnej części ścinamy wierzch i odstawiamy na bok. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejącą galaretkę, miksujemy. Truskawki myjemy, połowę odkładamy do dekoracji wierzchu, pozostałe kroimy
Bajeczna Kuchniakażdą okazję. Robi się szybko i równie szybko znika. Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 opakowania śnieżki * 500ml kremówki * 3 różne galaretki * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Biszkopt przekroić na cztery cienkie blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śnieżkę ubić z kremówką. Podzielić na trzy, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Ułożyć biszkopt, masę
Magiczne Życie MartyLetnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks(...)biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę
Wanilia i Kardamonroku, szybkie, lekkie, nie za słodkie i do tego na zimno :D Składniki: 500 g twarogu sernikowego (np. President) 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować(...)cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji. "Śnieżki" ubić ze szklanką mleka, połączyć z serem. Do masy serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki. W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnilubimy. Kolorowe warstwy cieszą oko, a cała reszta dba o doznania smakowe. Jeżeli macie ochotę na nieco mniej słodką wersję, to proponuję zastąpić serek waniliowy jogurtem naturalnym. Składniki: galaretki owocowe w dwóch/trzech smakach 2 serki waniliowe (ewentualnie jogurty naturalne) owoce (według mnie najlepsze będą borówki/maliny/truskawki) Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Przestudzić. Następnie dodać serek waniliowy(...)wymieszać. Do szklanki wlać warstwę w jednym kolorze, wstawić do lodówki do stężenia. Następnie kolejną warstwę i odstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wyłożyć owoce i zalać galaretką (już bez dodatku serka czy jogurtu). Znowu odstawić do lodówki
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Galaretka jest bardzo smaczna i robiłam ją już mnóstwo razy. Doskonale sprawdzi jako przekąska na co dzień, jak i przy różnych imprezach okolicznościowych. 40 dag żołądków drobiowych 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 puszki zielonego groszku 1 kostka bulionu warzywnego 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3-4 łyżki żelatyny sól, pieprz(...)twardo). Warzywa i jajka pokroić w plasterki. Żelatynę rozpuścić w wywarze (około 1 litra). Doprawić do smaku. W formie ułożyć jajka, marchew, pietruszkę, groszek oraz żołądki. Całość zalać galaretką. Po ostygnięciu wstawić do lodówki (aby galaretka całkowicie stężała
Di gotujeszklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym(...)zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. 5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki brzoskwiń i zalać tężącą galaretką. Schłodzić, by galaretka dobrze stężała. Smacznego
Kuchnia domowa Ani