galaretka - 14130 przepisów (strona:521/942)

Rolada kawowa z kremem chałwowym 184

Krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 20 dag sera  mascarpone 10 dag chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka 1 dowolna galaretka Sposób wykonania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz(...)minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół. Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć w rulon i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wylewamy do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na grubsze paski. Krem chałwowy: Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na ogniu

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe Moni. 177

cynamonu Składniki na krem : 300 g śmietany kremówki 200 g serka mascarpone cukier puder do smaku Składniki na krem marchewkowy : 1/2 l soku marchewkowego 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie : Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem, wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i miksujemy razem Potem dodajemy stopniowo olej i startą marchew i dokładnie miksujemy razem Na wysmarowaną tłuszczem(...)łyżce serka i cukier puder do smaku - miksujemy razem Na garnuszka wlewamy połowę soku marchewkowego, w reszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszając Na koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia galaretki Na jedną część przekrojonego ciasta wykładamy masę śmietankowo-serową i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą masę budyniowo

Proste Potrawy
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 728

25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Masa truskawkowa:   1 litr musu truskawkowego,  2 galaretki truskawkowe. Mus wymieszać z suchymi galaretkami i podgrzewać, aż galaretki się rozpuszczą, lecz nie gotować! Przestudzić. Beza:   5 białek,  szklanka cukru pudru,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  szczypta

Z miłości do słodkości
Straszne ciasto na Halloween 324

pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka   2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek(...)wlewamy olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką. Czekoladowy i szpinakowy

Pobite gary Barbary
Sernik na zimno na dwa sposoby! 143

pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, ser i cukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Składniki na wierzch: 1 małe opakowanie malin 1 galaretka malinowa albo garść malin garść borówek amerykańskich 300 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru świeża mięta Sposób wykonania: Maliny układamy na wierzchu sernika. Opakowanie galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy ścinającą się galaretkę na wierzch ciasta. Całość schładzamy w lodówce minimum 4h. albo: Spód z masą serową schładzamy ok. 4h w lodówce. Następnie przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przenosimy ją na wierzch sernika. Do bitej śmietany możemy dodać Śmietan-Fix Dr.Oetkera, aby utrzymać jej konsystencję. Ciasto dekorujemy malinami i borówkami oraz świeżą miętą

Kuchnia Pani Wiosny
Galareta wieprzowa 255

razem przygotowane zostały w wolnowarze. Czy może wolicie wersje drobiowe np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką , czy galat drobiowy z jajkiem. Ta wersja galaretki jest przygotowana z samych nóżek wieprzowych, które mają bardzo dużo kolagenu, który ma właściwości żelujące, galaretka bardzo szybko tężeje, nie potrzeba do niej dodawać ani grama żelatyny. Zimne nóżki, galareta wieprzowa(...)sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki. Można też do galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretki "Gałka oczna" dla dzieci na Halloween 344

Dzieci uwielbiają galaretki. Zwłaszcza z jakimś fajnym bonusem, czy kolorowym akcentem. Na Halloween proponujemy specjalną, przerażającą galaretkę z oczami :) Wywrze wrażenie nawet na dorosłych, a dzieci wprost zwariują na jej punkcie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na chłodzenie Ilość porcji: 4 Składniki: 2-3 torebki owocowej herbaty o intensywnym smaku 4-5 łyżeczek żelatyny 4 żelki „gałka oczna” Herbatę zaparzamy(...)dosypujemy żelatynę. Zalewamy tak by powstało około 1 litra naparu. Odstawiamy by nieco przestygła. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej przelewamy do wybranych naczyń i wstawiamy do lodówki. Teraz sprawdzamy galaretkę co jakiś czas i kiedy zacznie się ściągać to wkładamy gałki oczne umieszczając na pożądanej wysokości. Jeśli byśmy włożyli je od razu to opadną nam na same dno. Odstawiamy

Kolizje Smaków
Makuszek z ananasem 2654

Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję(...)wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Panna cotta z musem truskawkowym 143

digotuje.blogspot.com   (4-5 porcji) 200 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 40g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Przelać do foremek/szklaneczek i schłodzić(...)lodówce. (Aby otrzymać efekt skosu - masę należy uprzednio schłodzić do lekkiego stężenia. Szklaneczki ustawić w większym naczyniu opierając je brzeg i powoli napełnić deserem.) Przygotować mus. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, posypać cukrem i odstawić na 15 minut (aby puściły sok). Po tym czasie zmieszać z galaretką i zmiksować blenderem (masa nie musi

Di gotuje
Sernik cytrynowy bez pieczenia 152

Delikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę(...)ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta. Do serka wlać zimną galaretkę i wstawić na chwilkę do lodówki, aż zacznie lekko gęstnieć. Następnie wylać masę na dno wypełnione ciastkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pokroić na kawałki i serwować. Sernik jest pyszny i każdy może go zrobić i zaskoczyć znajomych

Kuchnia Pokoleń
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 210

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 200 g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Do dzieła!!! Miksujemy na pianę jajka z cukrem. Mąkę mieszamy(...)miksując dodawać partiami masę budyniową. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą i nasączyć nimi dokładnie i równo biszkopt. Na nasączony spód wyłożyć gotową masę budyniową i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić i poczekać aż zacznie delikatnie tężeć. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na zastygniętą

sierotka maRysia w kuchni
Sernik waniliowy z jagodami i galaretką 133

wiaderka waniliowy 1 szt jaja 5 szt ksylitol fiński  Kłos Pol 100 g budyń waniliowy 2 szt (80 g )   Dodatkowo: herbatniki 14 szt  jagody 350 g galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml  wrzątku )    Wykonanie: Do misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach , wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Masa nam się potraja(...)sernik i piekę koło godziny w 200 stopniach. Kiedy widzę , że góra się za mocno przypieka to zakrywam folią aluminiową. Sernik się piecze , a ja w tym czasie rozrabiam galaretki poziomkowe w 600 ml wrzątku. Zostawiam do ostygnięcia. Sernik upieczony  ostudzony . Wsypuje  jagody na niego i zalewam tężejącą galaretką . Wstawiam na noc do lodówki . Pyszny wyszedł

Różowa kuchnia
KRUPNIK 139

zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała(...)cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych grzybków 2-3 łyżki galaretki z pieczeni łyżka masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekany koperek lub natka pietruszki * w wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu  Ja użyłam    kaszy jęczmiennej pęczak.    Kasza

potrawyregionalne
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 179

przeciwutleniające. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające,  odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.   Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny,  tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów(...)pięknie czerwony sok. Jeśli lubicie, to możecie dodać do wyciśniętego soku trochę całych owoców. Wsypałam cukier. Gotowałam sok i mieszając co jakiś czas przez około 15 minut. Początkowo galaretka będzie miała płynną konsystencję. Tak jak pisałam, porzeczki są bogate w pektyny, dzięki nim p o ostudzeniu  i wyjęciu ze słoiczków  galaretka pięknie zgęstnieje. Pozostało już tylko przelewać gorący

potrawyregionalne
Tort dyniowy z masą serową i brzoskwiniami 156

cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka brzoskwiń 1. Dynie kroimy w podłużne plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i na ok. 20 minut wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po wyjęciu obieramy(...)Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy wystudzony ser i ponownie miksujemy na gładką masę. 4. Odlewamy syrop z brzoskwiń, gotujemy i rozpuszczamy w  nim galaretkę.   5. Z powstałych składników składamy ciasto w formie tortownicy układając: ciasto pierwsza część, połowa masy serowej, pokrojone brzoskwinie, tężejąca galaretka, druga połowa masy serowej, druga część ciasta. Zostawić

Apetyczna babeczka