składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozmrozić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy truskawki sie rozmrożą zmiksować je na mus i połączyć z wystudzona galaretką. Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki aby lekko
Monia miesza i gotujeSkładniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 350 ml kremówki 2 opakowania galaretki o smaku kiwi 300 g dżemu z kiwi dodatkowo: 3 owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty. Dolny blat biszkopta ułożyć na talerzu, zapiąć wokół ciasta obręcz tortownicy lub rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproszku do pieczenia Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty. na warstwę agrestową: 300 ml śmietanki kremówki słoiczek agrestu (około 300 ml) galaretka agrestowa łyzka cukru pudru na warstwę śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier(...)samo upiec drugi biszkopt. Oba biszkopty podzielić na dwie części, jeden z blatów pokruszyć. Agrest przełożyć razem z sokiem do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Kremówkę przeznaczoną do masy agrestowej ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim blatem ciasta. Kremówkę ubić z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie! Kokosowa beza: 5 białek 1 szklanka cukru 200 g kokosu 1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce(...)cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć
Czerwień i błękitzabraknąć. W tym roku zdecydowałam się na przepis Mistrza Cukiernictwa p. Pawła Małeckiego. Kruche Walentynkowe serduszka, to delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud. Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej(...)żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka
Świat Ciastawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Galareta z nóżek wieprzowych - to już chyba klasyka. Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki. Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem). Poniżej podam przykładowe proporcje, które sama osobiście zastosowałam. (8-10 małych salaterek) 4 nóżki wieprzowe (średnie) 2 marchewki(...)rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać. Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować. Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym
Di gotujeczasu. Czasu na ich wymyślenie. Potem na dopracowanie, posmakowanie i udoskonalenie. Takim oto sposobem, narodził się deser, który 14 lutego będę serwował swoim klientom. Mowa o agarowym custardzie z galaretką z zielonej herbaty i czerwonymi owocami z pieprzem. Co prawda do typowego custarda mu daleko, ale baza prawie identyczna. A co najważniejsze, deser został dzisiaj wypróbowany i przeszedł akceptację. Jeśli(...)naczynie i rozpuszczamy w nim jeden listek żelatyny. Owoce gotujemy dodając pieprz i doprawiając do smaku. Do foremek wlewamy masę z żółtek i serków. Na stężałą masę nakładamy odrobinę galaretki z czerwonych owoców i zalewamy tężejącą galaretką z zielonej herbaty. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Gotowy deser wykładamy na talerz, który smarujemy roztopioną gorzką czekoladą i ozdabiamy gorącymi owocami
Jacob Tastespotrza? 0,5 kg syrka waniliowego 0,5 szklōnki cukru 0,5 litra śmiytōnki [10] 36% śmietanfix (choć jak go niy dołcie, to sie nic niy stanie) galaretka citrōłnowo [11] skōrka ze jednyj citrōłny sok ze połōwki citrołny Na wiyrch [12] i na spodek: ze 160 g biszkoptōw- nojlepsze sōm te take jynzyczki, bo idzie je fajnie pokruszyć(...)kostki masła Łozpuście [14] sie ta galaretka we niycałyj szklōnce wrzōntku i poczekejcie, aż trocha ochōdnie. [15] Śmiytonka ubijcie, pod kōniec wciepcie cuker- mogecie tyż wciepnōńć [16] tyn śmiytanfix. Pomału wciepujcie tyn syrek, ta otartoł skōrka, sok i chōdno galaretka (powinna już leko [17] tynżeć [18] ). Te biszkopty wrołźcie [19] do jaki tasie [20] abo woreczka i pokruszcie
Chop w kuchniPrześlij Przepis. Składniki: 250 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone mniej niż pół szklanki cukru pudru 350 ml ulubionych lodów (ja użyłam miętowo-czekoladowych, w przepisie są pistacjowo-marcepanowe) galaretka (użyłam agrestowej, ale można dopasować smakiem do lodów) 2 banany opakowanie kakaowych ciasteczek z masą śmietanową (typu oreo) 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Dodajemy mascarpone i miksujemy. Porcjamy dodajemy lody mieszamy. 3. Do całości dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. 4. Spód półokrągłej keksówki wykładamy folią spożywczą. Wylewamy połowę masy. Na nią wykładamy pokrojone banany i przykrywamy resztą masy. 5. Na wierzchu układamy obok siebie ciasteczka. Deser wkładamy na kilka godzin
NA MOIM TALERZUbudyń krówkowy bez cukru 100 gr masła miękkiego. 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru Masa jabłkowa zielona: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki(...)czasie przygotowuje masę zieloną. Jabłka wsypuje do garnka podlewam około 4 łyżkami wody, duszę na średnim ogniu do zredukowania soku i uzyskania takiej delikatnej "ciapki", wyłączam gaz i wsypuje galaretkę, mieszam dokładnie. Masę odstawiam w zimne miejsce do momentu kiedy zacznie tężeć. Kiedy to będzie miało miejsce, masę jabłkową wykładam na warstwę budyniową i wyrównuje jej powierzchnię. Przykrywam drugim
Gotowanie...to proste !jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną
Pyry na Gazwszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)serowa: 400 g śmietany kremówki 500 g twarogu 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody Wierzch: 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Sucharki zmiksować w blenderze, powinny mieć strukturę bułki tartej. Dodać delikatnie podgrzaną nutellę. Całość dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewygruszkowa: 1 kg gruszek (waga po obraniu) 5 łyżeczek żelatyny cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: 330 g śmietany 30% 1 łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) 1 galaretka cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdy placek(...)szklanki zimnej wody i odstawić do namoczenia. Po 10 minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Do gorących gruszek dodać ciepłą żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę miksować. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej
talerz przyjemnościOrzechy w miodzie, kruche spody i jabłka z galaretką, chyba nic lepszego być nie może! Przyznam, że na widok tych zdjęć, mam ochotę biec i robić to ciasto. Gorąco polecam, trzeba włożyć odrobinę pracy, lecz myślę, że warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny(...)cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% *Masa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80 g masła Wykonanie: Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, miękką margarynę i jajka. Wyrabiamy ciasto
Piekę, bo lubięSkładniki: 200 g sucharków (np. Biedronka ) 400 g Nutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sucharki miksujemy w blenderze na bułkę tartą. Dodajemy Nutellę, mieszamy(...)wystudzonego mleka dodajemy Śnieżki i ubijamy. Do ubitego kremu dodajemy żelatynę, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż zgęstnieje. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi
Słodkości na talerzu