galaretka - 14130 przepisów (strona:511/942)

Ciasto Malinowe z bezą 162

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo: 500 g malin 3 malinowe galaretki Przepis:   Składniki na ciasto zagnieć i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody(...)schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce pergaminem z wyciąganym dnem, bezę posypać płatkami migdałowymi

Gotowanie-uk
Jogurtowiec na zimno z malinami 299

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje każdemu :) Pięknie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)masę jogurtową: 200 g jogurtu naturalnego 800 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany 30 % 5-6 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 300 g malin 2 galaretki jagodowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty

Domowa cukiernia Ewy
Tort z bitą śmietaną, wiśniami oraz galaretką z... whisky 171

pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli do przełożenia: - ok. 500 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie(...)wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Przygotowuję galaretkę - wsypuję proszek do gorącej wody, dokładnie mieszam, dodaję 2 kieliszki miodowego Jacka Danielsa- można dodać nieco więcej whisky, a mniej wody, wg uznania i własnych preferencji :-) Odstawiam do stężenia. Ubijam

Wielopokoleniowo
Sernik na zimno 266

Wspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie(...)czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Truskawkowy przekładaniec 187

truskawkowe tiramisu. Delikatny krem, biszkopty i kwaskowe owoce. Mniam!  Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka ( KLIK ). Składniki: (na blaszkę 25x35cm) 300g biszkoptów podłużnych 300g truskawek  1 galaretka truskawkowa KREM: 500g mascarpone 300ml kremówki 3 łyżki cukru pudru MUS: 300g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Krem(...)być gęsty i gładki. MUS: Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, wlać do musu. Drugą część truskawek pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Blaszkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Zalać je połową musu, wyłożyć połowę kremu, na kremie połowę truskawek w plasterkach. Warstwy ponowić

Cakes By Kejt
Truskawki w galaretce z zsiadłego mleka 67

Truskawki w galaretce na pewno każdy lubi i często przyrządza w sezonie truskawkowym. A co powiecie na galaretkę z zsiadłego mleka? Wyszło pysznie. Składniki: ½ kg świeżych truskawek 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka zsiadłego mleka 2 dag żelatyny 5 łyżek wody świeża mięta Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie a cukry w zsiadłym mleku. Mleko połączyć z letnią(...)żelatyną Truskawki ułożyć w salaterkach i zalać gotową galaretką. Ozdobić świeżą miętą i schłodzić

Tradycyjna Kuchnia
Brzoskwiniowy Puch 173

pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Brzoskwiniowy puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego lub z wiaderka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 600 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Brzoskwinie z puszki wyjąć i osuszyć. Sok z brzoskwiń zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe. Odstawić(...)łyżkami cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami zmielony ser bądź wiaderkowy (wcześniej dokładnie rozmieszać), krótko zmiksować. Następnie wystudzoną galaretkę wlewać do masy, ciągle miksując, do połączenia składników. Wykonanie: Zimny biszkopt przeciąć na pół (można nasączyć), jedną część ułożyć na dno tortownicy, przełożyć kilka łyżek masy serowo-śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń

Kulinarna (nie)codzienność
Kefirowy deser bananowo-truskawkowy 121

Kolejny pomysł na banalnie prosty deserek. Zdrowy, niskokaloryczny i dobry na upały :) Tym razem do jego zrobienia wystarczą jedynie 3 składniki: kefir, dwie truskawkowe galaretki i banany. Można nadać mu ładny i atrakcyjny kształt jeśli płynną masę przelejemy do silikonowych foremek do deserów i pieczenia muffinek. Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kefir wlewamy(...)blendera, dodajemy banany i miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy zimną galaretkę truskawkową i ponownie miksujemy. Masę wlewamy do silikonowych foremek (mogą też być szklanki lub pucharki) i wstawiamy do lodówki do stężenia (na ok. 1-2 godziny). Jeśli używaliście silikonowych foremek, najłatwiej wyjąć deser zanurzając foremkę na ok. 10 sekund w gorącej wodzie. Gotowe deserki można polać syropem owocowym

MyCookBook.pl
Ciasto Afrykańczyk 168

Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać, przykryć i jeszcze chwilkę poddusić. Krem

kruche babeczki
Jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 215

ksylitolu) - 1/3 szklanki cukru spód:  - 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła) - 4 łyżki otrębów żytnich -  kilka pokruszonych herbatników mus:  - 250 g truskawek - 250 g rabarbaru - opakowanie galaretki truskawkowej - 250 ml wody - kilka listków świeżej mięty oraz melisy Przygotowanie: 1. Do kubka wsypać żelatynę i zalać ją wrzątkiem do 1/3 wysokości kubka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek(...)wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać - można użyć miksera lub blendera ręcznego z odpowiednią końcówką. Masę sernikową wyłożyć do formy z wcześniej przygotowanym spodem, wygładzić wierzch. Wstawić do lodówki. 4. Galaretkę truskawkową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak tylko 250 ml wody. Dokładnie wymieszać, wystudzić. 5. Truskawki i rabarbar umyć oraz oczyścić. Rabarbar pokroić na kawałki i gotować przez

two broke sisters
budyniowiec ( bez pieczenia) 540

rozwiązaniem są ciasta bez pieczenia. Najbardziej lubię te na herbatnikach, bo równo się kroją i ładnie wyglądają. To ciasto to najprostsza wersja: herbatniki, gorąca masa budyniowa i brzoskwinie w galaretce. Proste ale jakże smaczne! *foremka 23*28 cm Składniki: 300 g herbatników kakaowych 150 g herbatników maślanych  1 l mleka 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g ) 5 łyżek cukru(...)kostka masła puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć połowę herbatników kakaowych. Większą część mleka i masło zagotować.  Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka i wlać na resztę gotującego się mleka. Gorącą masę podzielić na trzy części i od razu przekładać nią herbatniki tak, aby środkową warstwę stanowiły ciastka maślane. Kiedy całość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karmelowiec bez pieczenia 162

KREM: 800ml mleka 2 opakowania dużego budyniu o smaku toffi 300g miękkiego masła 4 łyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać(...)klasyczny budyń. Przykryć folią spożywczą na wierzchu, ostudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować do uzyskania kremu. ŚMIETANA: W 1 szklance wrzątku rozpuścić galaretkę razem z żelatyną, ostudzić i zostawić, aż będzie prawie tężejąca. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i wlewając tężejącą galaretkę.  SKŁADANIE: Na dnie foremki ułożyć 1 warstwę

Cakes By Kejt
CYTRYNOWY PUCH 687

Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można.   Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag kakaowych herbatników 20 dag wiórek(...)kokosowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami.  *Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy.  *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser.  Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Rolada jagodowo czekoladowa 204

pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady melisa do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej(...)minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę  i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą. Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodać galaretkę do masy serowej, zmiksować. Jeżeli masa byłaby trochę za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała

Kuchnia Danusi
Sernik straciatella z rabarbarem 148

Obłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie.  Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu.  Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek(...)startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania