galaretka - 14130 przepisów (strona:505/942)

Rolada z wafli 402

jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje.  Rolady można zobaczyć u:  ( uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić(...)margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W 3/4 szklanki wrzącej wody rozpuścić galaretkę i poczekać, aż ostygnie. Do masy kakaowej wlać galaretkę i dobrze wymieszać. Herbatniki,biszkopty i pozostałe wafle pokruszyć.Dodać do masy razem z kakaowej,dodać także bakalie. Jeden mokry wafel smarować połową ciepłej masy,przykryć drugim waflem,wyłożyć resztę masy

Moje domowe kucharzenie
Ciasto meduza 252

Lubicie ciasta z orzechami i jabłkami? A jeszcze z ananasem? Ciasto meduza to dla mnie ulepszona wersja popularnego ciasta Wiewiórka, które przełożono masą ananasową, a ananasy zalano galaretką. Pyszne ciasto, idealne na mniejsze i większe okazje. Składniki: Ciasto:  2 szkl. mąki  6 dużych jabłek  4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku(...)pieczenia łyżeczka sody Krem:  3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo:  2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Cukiernia Pychotki
Malinowa chmurka 118

śmietany kremówki  2 fixy do śmietany kremówki  2 serki bieluch lub mascarpone  4 łyżki cukru pudru  1/2 kg świeżych lub mrożonych malin  2 galaretki malinowe  Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin.  Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder(...)ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie.  Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Śnieżny puch bez pieczenia 973

najbardziej polecam! foremka 24x24cm Składniki:   200g herbatników,  500g sera z wiaderka na serniki,  2 Śnieżki,  szklanka mleka,   5 łyżek cukru pudru,  2 galaretki agrestowe (po 75g każda),  500ml wrzątku.  Dno blaszki o wym. 24x24 cm wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem, następnie dodać cukier puder(...)oraz mielony ser. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie, stale miksując, powoli wlewać przestudzone galaretki. Gdy całość dobrze się połączy, wylać na ciastka. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Posypka:   6 łyżek wiórków kokosowych,  czubata łyżka masła,  czubata łyżka cukru. Masło stopić wraz z cukrem, dodać platki. Stale mieszając, podsmażać, aż wiórki się zrumienią

Z miłości do słodkości
Śnieżny puch bez pieczenia 24039

puszyste. Polecam. Spód: ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g zmielonego twarogu sernikowego 3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki - bita śmietana w proszku 1 szklanka mleka 2 galaretki pomarańczowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 6 łyżek wiórek kokosowych Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki.  Galaretki(...)rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać około 3 minut, aż masa będzie gęsta. Następnie dodać cukier puder i zmielony ser. Krótko zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier

Ewusiowe Smaki
TORCIK Z OWOCAMI 127

Składniki: biszkopt: 2 jajka Dodaj napis 25 g cukru 8 g cukru waniliowego 2 g proszku do pieczenia nasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać(...)cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścic w 300 ml wody, jak stężeją pokroić na kosteczkę.  Kremówkę ubic na sztywno. Żelatynę namoczyć, kiedy napęcznieje podgrzać do rozp i ostudzić. Dodać do ubitej kremówki, dodać też cukier puder, oraz serki waniliowe,wymieszać

Z Majeczką w kuchni
Torcik "jabłkowy przysmak" 171

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki temu deser delikatnie pachnie cynamonem i orzeźwiającą cytryną. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka(...)Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić. Na dno tortownicy (śr.24cm) ułożyć warstwę biszkoptów, zalać połową jabłek. Na to ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i zalać resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić

Smakołyki Asi
Deser z galaretką 94

Pyszny i szybki deser nie tylko dla najmłodszych. Ot takie wspomnienie z dzieciństwa. Składniki : * 2 dowolne galaretki * 200ml śmietany kremówki  * łyżka cukru pudru * ulubione owoce np truskawki * posypka do dekoracji Przygotowanie : Gal aretki rozpuścić w szklance wrz ątku , przestudzić. Przelać jedną do szklan ek - odstawić do stężenia . Dodać pokrojone truska wki - wlać drugą galaretkę, wystudzić. Ubić kremówkę, w yłożyć(...)galaretkę i udekorować deser

Magiczne Życie Marty
Dżem z cukinii 228

pomyślał, że to z cukinii. Przekonała mnie, teraz i ja mam kilka swoich słoiczków o smaku cytrynowo- pomarańczowym.  Składniki: 6 kg cukinii- przed obraniem i wydrążeniem nasion 3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe 2 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki kwasku 150 ml wody Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, dokładnie wydrążamy środki nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dusimy z dodatkiem(...)wody. Do gotującej się cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 172

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny(...)lodówki na około godzinę.  Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik na 150 st. Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 172

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny(...)lodówki na około godzinę.  Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik na 150 st. Wracamy do ciasta kruchego. Około 2/3 schłodzonego ciasta

Pora na pora
Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus 164

około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa :   500 g zmielonego chudego białego sera,  700ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,   2 galaretki cytrynowe,  słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem

Z miłości do słodkości
Lekko Miętowy Sernik na Zimno z Jeżynami i Malinami na Cisteczkowo-Orzechowym Spodzie 153

chudy) 2 łyżki syropu miętowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny + 2- 3 łyzki zimnej wody około 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: jeżyny i maliny 2 galaretki (ja zmieszałam agrestową i brzoskwiniową) Sposób przygotowania: SPÓD.  Ciastka, zmielone orzechy włożyłam do malaksera i zmieliłam na tzw. piasek, wlałam masło i wszystko wymieszałam. Masła zawsze wlewam tyle(...)Rozpuszczoną żelatynę wlałam do masy serowej i dokładnie ją wmieszałam w masę.  Na wystudzony spód wyłożyłam masę serową, w którą powtykałam jeżyny i maliny. Wstawiłam tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuściłam prawie wg opisu na opakowaniu, ale zamiast użyć 1 litr wody na dwie torebki, użyłam 600 ml. Jak galaretka zaczęła tężeć, czyli robić się taka jak to mój

Blondynka Gotuje
Sernik marcepanowo-jeżynowy 126

Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag  chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku(...)szklanki   mleka  4   jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn  15 dag malin 2  galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana   do dekoracji jeżyny   do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce

Wanilia i Kardamon
Czekoladowiec z bananami i śmietaną 153

Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie fixu do śmietany 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej o smaku czekoladowym 1 galaretka cytrynowa 500 ml wrzątku 2 banany Ok. 15 okrągłych biszkoptów Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników(...)nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia. Złożenie ciasta: W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania