galaretka - 14130 przepisów (strona:497/942)

Karnawałowe gniazdka 139

kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło 80 g sol szczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4  łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe   Wykonanie:   Ciasto parzone robi się bardzo łatwo(...)kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu. Lukier: Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy  wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier,polewamy

Różowa kuchnia
Kurczak w galaretce owocowej 125

naszej rodzinie. Podpatrzył go na jakimś weselu brat mojej mamy. Składniki: kurczak (albo w całości albo udka), przyprawy np. sól, pieprz tymianek, papryka słodka lub ostra), brzoskwinie z puszki, galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Przygotowanie: Kurczaka przyprawić, pozostawić na noc w piekarniku, a następnie upiec w piekarniku. Ja udka piekłam w 180st, około godziny. Brzoskwinie z puszki osączamy. Robimy galaretkę(...)kroimy go w dowolne kawałki. Brzoskwinie z puszki osączamy i kroimy w kawałki. Na półmisku z wyższym rantem układamy na przemian kawałki brzoskwiń i mięso. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką. Do potrawy można dodać rodzynki

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto prince polo - przepis. 100

śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 4 wafelki prince polo - xxl, tabliczka czekolady - 100 g., 4 brzoskwinie, jeśli dodamy z puszki ciasto będzie słodsze. Ja dałam świeże. 2 galaretki brzoskwiniowe. Prince polo sposób przygotowania. Biszkopt pieczemy według przepisu. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/4 wody(...)przygotowanej śmietany dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię, pokrojone batoniki oraz startą czekoladę. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt. Masę wkładamy na chwilę do lodówki aby stężała. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę. Całość schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny. Pozostała masa na brzegach miski oczywiście nie może się zmarnować

Pani domowa
Ciasto bez pieczenia śnieżny puch 181

ciasto bez pieczenia - Śnieżny puch. ok. 200 g herbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki(...)Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. Śnieżki zalać zimnym mlekiem i ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej bitej śmietany. Następnie dodać cukier oraz ser. Wszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodajemy zimną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na herbatniki. Przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kokos i cukier. Smażymy kilka minut

Pani domowa
Jagodowe eklery 115

szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli krem: 3/4 szklanki jagód zamrożonych 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto(...)Odstawiam do ostygnięcia. Krem: Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę. Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach wody gorącej. Do miski wlewam schłodzoną śmietanę, dodaję galaretkę jagodową i ubijam na sztywno, dodaję też cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam

wesoła kuchnia
ciasto "kubuś" z delicjami i pianką 206

proszku do pieczenia na masę budyniową: 750 ml soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru kostka masła na piankę: 400 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżki cukru pudru duża paczka ciastek typu delicje o smaku brzoskwiniowym na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru  1 opakowanie śmietan-fixu wiórki z czekolady(...)zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na ciasto i przykryć drugą jego częścią. Odstawić aż przestygnie.  Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i przestudzić. Kremówkę (400 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie wlać galaretkę. Zmiksować krótko i wyłożyć na ciasto. Od razu w piankę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zakochana tarta 126

podbije serce każdego :) Po prostu "Love is in the Air" ! CIASTO (blacha 28 cm): PIANKA:  250 g mąki   250 g mrożonych truskawek  125 g zimnego masła  1 galaretka truskawkowa  1 jajko  1 łyżeczka żelatyny  1 łyżka cukru pudru  150 ml śmietanki 30 %  1/4 łyżeczki soli  40 ml zimnej wody KREM:  1/2 łyżeczki barwnika w proszku  200 ml śmietanki(...)półkę i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. PIANKA: Truskawki przekładamy na sito, aby odciekły. Powstały płyn podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i łączymy wraz z rozpuszczoną żelatyną. Truskawki blendujemy wraz z kremówką. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Kiedy galaretka zacznie tężeć łączymy

Kuchnia od dwojga
Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i musem truskakowym 189

wlewamy do do gotującego się mleka i gotujemy mieszając aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy partiami zimny budyń.     Masa owocowa: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki żelatyny 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych 200-250 ml wody Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka, gdy rozmarzną zagotowujemy je. W 1/2 szklanki(...)gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, a żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę i żelatynę wlewamy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie blęndujemy całość i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto czekoladowe wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy, a na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Cynamonowe szczęście
biszkopt z mascarpone 144

szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier(...)wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Oba biszkopty upiec osobno w temperaturze 175*C przez około pół godziny. Wystudzić.  Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę.  Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie 162

pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i jajko(...)cały czas miksując. Na koniec wsypujemy śmietanę w proszku do masy i jeszcze chwilę ubijamy mikserem. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 249

prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 1,2kg umytych jabłek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej) Do nasączenia: około 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody(...)obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do rondelka lub na patelnię, dodać cukier z wanilią, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. 7. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać

Mała Cukierenka
Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym 235

mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość(...)minut, po tym czasie wyciągamy sernik z wody i studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia,  śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania. Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić

Wypieki Rene
Lekki sernik z chia na bananowym spodzie 170

szklanki płatków owsianych Na masę serową: 800 ml jogurtu greckiego (light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki nasion chia 3 łyżki żelatyny Dodatkowo 2 galaretki Przygotowanie Banana, płatki owsiane i miód miksujemy ze sobą. Owsianą masę wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Spód odkładamy do wystygnięcia(...)czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, natomiast galaretki w pół litra wrzątku. Odkładamy, aż ostygną. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odstawiamy. Do jogurtu z chia dokładamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy dokładnie. Następnie powoli wlewamy ostygłą żelatynę, cały czas miksując. Masę serową wykładamy na bananowy spód i całość odkładamy do lodówki. Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wylewamy

e-PrzepisyKulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE NA DROŻDŻACH 300

Świetny ,oryginalny przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży.Możemy je podawać ze śmietaną lub galaretką.Tak , nie pomyliłam się,są bardzo smaczne i dają niesamowity smak.Polecam. 33 dag.mąki 1.5 kg.ziemniaków 1.5 dąg.drożdży 2 jajka 30 g.masła Mąka - tyle aby zagęścić ciasto Oliwa  Śmietana lub galaretka owocowa ************************************** Ziemniaki, obrać i opłukać, zetrzeć na tarce(...)wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz.Łyżką nabierać ciasto i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Odsaczyc tłuszcz ma ręczniku papierowym i podawać placki na talerzu ze śmietaną lub galaretką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lekki sernik z chia na bananowym spodzie 171

szklanki płatków owsianych Na masę serową: 800 ml jogurtu greckiego (light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki nasion chia 3 łyżki żelatyny Dodatkowo 2 galaretki Przygotowanie Banana, płatki owsiane i miód miksujemy ze sobą. Owsianą masę wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Spód odkładamy do wystygnięcia(...)czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, natomiast galaretki w pół litra wrzątku. Odkładamy, aż ostygną. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odstawiamy. Do jogurtu z chia dokładamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy dokładnie. Następnie powoli wlewamy ostygłą żelatynę, cały czas miksując. Masę serową wykładamy na bananowy spód i całość odkładamy do lodówki. Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wylewamy

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania