cukru waniliowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 paczki herbatników (około 50 sztuk) 5 łyżek dżemu porzeczkowego puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce(...)wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli tężejącą galaretkę i wsypać cappuccino. Miksować do czasu jego rozpuszczenia. Masę
talerz przyjemnościŚnieżny puch". Ps. Kochani trzymam kciuki, żebyście wszystkie swoje noworoczne postanowienia zrealizowali. SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 60 g masła 2 łyżki cukru 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 200 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Galaretki rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia(...)również boki). Na dno wysypać 2/3 wiórków i przy pomocy łyżki : uklepać" je na całym spodzie, odstawić do lodówki. Ser z wiaderka przełożyć do miski i zmiksować z przestudzoną galaretką. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać do masy serowej, delikatnie zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany wcześniej kokosowy spód i odstawić do lodówki
Kuchnia w opałachUwielbiam mięsne galaretki 😋 Drobiowa jest taka delikatna 👌 Przyznam się, że skrapiam taką galaretkę octem spirytusowym, ale zalecam raczej użycie octu jabłkowego lub soku z cytryny. Będzie zdecydowanie zdrowiej 😊 Składniki: -cały kurczak -włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -4 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -opakowanie żelatyny na 2,5 l wody(...)jajka, wsypujemy kilka kulek groszku, na bokach układamy plasterki marchewki. Układamy mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem. Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy z pojemnika. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub octem jabłkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaOdstawiamy do lodówki, by stężała. Warstwa żółta: 4 jaja 6 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Dodatkowo: herbatniki ok 2 opakowań 1 galaretka czerwona Warstwę żółtą przygotowujemy w identyczny sposób jak kakaową, wykładamy na nią i chłodzimy w lodówce. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i tężejącą wylewamy powolutku na wierzch(...)galaretka zastygnie ciasto jest gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściejest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą być różne) Masa budyniowa: 2 żółtka 0,5 litra mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g. masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)szpatułką. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Masa jabłkowa - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Do gorących jabłek wsypać galaretki i smażyć przez chwilę. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Masa budyniowa - mleko podzielić na połowę, jedną połowę mleka zagotować z cukrem, drugą rozmieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesera dwukrotnie zmielonego pół kostki masła dwa jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 gram białej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady dodatkowo: drobne owoce sezonowe dwie galaretki dopasowane smakiem do owoców Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych obrotach miksera dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy. Piec w temp(...)Mieszać aż masy zgęstnieją. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim. Masę jasną wylać na biszkopt i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu dodając o pół szklanki mniej wody. Na wierzchu poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce
Pysznie & Piękniemasy serowej oraz herbatników. składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka cukru waniliowego galaretka, u mnie truskawkowa do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Helio wiórki koksowe Helio Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło(...)także zmiksować. Na foli aluminiowej ułożyć prostokąt z 18 herbatników (3x6). Na herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową
Monia miesza i gotujesię sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa: - 60 do 70 dag gotowego mielonego sera z wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody(...)dodajemy wiórki, mieszamy przez ok. 2 minuty do połączenia się składników, a następnie przesypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozkładamy na spodzie i wygładzamy spodem szklanki. 2. Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, gdy zaczną mocno tężeć dodajemy do sera i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy na samym końcu do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką
Apetyczna babeczkaszklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy(...)wiórki się nie posklejały. Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią połowę wiórków, dociskamy je do dna denkiem od szklanki. Wkładamy do lodówki. W międzyczasie galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ser wkładamy do miski, miksujemy, dodajemy esencję waniliową, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną
Kulinarne przygody Gatitymasła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć(...)temp. 180*C ok. 30 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Ciasto po upieczeniu jest twarde, ale po 1-2 dniach w wilgotnym miejscu zmięknie. Krem: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto
Malinowo w kuchniświęta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce - naprawdę bardzo udany zestaw! A skąd taka nazwa? Może znacie "tygryska" według siostry Anastazji? Znam wiele przepisów z tego źródła; niektóre całkiem mi się podobają, ale niezmiennie uważam(...)budynie śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże łyżki cukru 3 żółtka 1/2 szkl soku jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) 2 galaretki brzoskwiniowe masa makowa: Mleko z cukrem i masłem doprowadzić do wrzenia, dodać miód i mak, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać amaretto, przykryć, odstawić do wystudzenia. ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać
6niebołyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody Na nadzienie i dekorację: 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru kilkanaście nasion granatu sok z cytryny cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być(...)wsypać od razu obrane z łupin orzechy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być gęsta. Bita śmietana cytrynowa: W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na koniec wlać tężejącą galaretkę cytrynową i krótko zmiksować do połączenia składników. Ostudzony biszkopt rozwinąć
Passions hobbies lifeTort truskawkowy na 6 urodziny 1 biszkopt o średnicy 25 cm 1 litr 30% słodkiej śmietany 400 g mrożonych truskawek 2 galaretki (żółta i czerwona) 15 0 g cukru trzcinowego 5 łyżeczek żelatyny dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów "kocie języczki" 100 g borówki amerykańskiej 1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa) Biszkopt: Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny . Został sprawdzony przeze(...)podgrzewać po 5 sekund w mikrofalówce, delikatnie rozpuszczając. Należy przy tym uważać, żeby jej nie przegrzać, ponieważ straci swoje właściwości żelujące. 2. Warstwa galaretkowa Dzień wcześniej zrobić dwie kolorowe galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką. 3. Warstwa truskawkowa Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek
Pij soki wyciskanepłaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła - 2 galaretki cytrynowe - 0,5 l wody - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy porcjami(...)budyń. Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, odlewając odrobinę na rozmieszanie budyniu. Do rozmieszanego budyniu dodajemy mąki i całość wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę budyń a następnie studzimy. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo przestudzony budyń. Do masy budyniowej dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część wykładamy połowę masy
Zainspirowana w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Składniki masy śmietankowej: 25 dkg masła 1/2 l śmietany kremówki 36 % cukier puder do smaku Składniki pierzynki: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 1-2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody Dodatki: twarda czekolada lub inna posypka Sposób przygotowania biszkoptu ciemnego: Białka ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka(...)Ubiłam za pomocą blendera Braun MQ9. Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę i pokruszoną część biszkoptu uzyskaną z wydrążenia ciasta. Przygotowaną masą wypełnić ciasto. Sposób przygotowania pierzynki: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę. Do ubijania tych składników użyłam blendera Braun MQ9 Pierzynkę delikatnie rozprowadzić na masę śmietankową, udekorować startą
Przepisy kulinarne babci Antoniny