galaretka - 14130 przepisów (strona:492/942)

Tort z owocami 174

drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany tortowej 200 ml serka waniliowego Danio 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka malinowa owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę,  na zakończenie dodajemy cukier i żółtka. Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy(...)serkami Danio. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Do żelatyny stopniowo dodajemy masę śmietankową. W tym czasie przygotowujemy poncz (wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym), galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu oraz owoce. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy ponczujemy. Do pierwszej warstwy dodajemy pokrojone truskawki, a do drugiej pokrojone brzoskwinie. Boki i wierzch tortu delikatnie smarujemy kremem

Pyszności Słodkości
Galaretkowiec czyli ciasto na letnie dni 293

ściągamy papier  i pozwalamy mu odparować. Masa śmietankowa: - 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36% - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody - 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: - 4 galaretki w różnych kolorach, u mnie żółta - pomarańczowa - czerwona i rubinowa - cukier puder do posypania wierzchu ciasta 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w dwóch niepełnych szklankach wrzącej wody, ok. 400 ml. Najlepiej(...)puder i razem miksujemy. Pod koniec dodajemy żelatynę i mieszamy na małych obrotach, żeby śmietana się nie ścięła. Do gotowej masy śmietankowej dodajemy pokrojone na małe lub większe kawałki galaretki. 4. W blaszce na spodzie kładziemy jedną część biszkopta, przykrywany masą i na wierzch przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Górę posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

Apetyczna babeczka
Ciasto brzoskwiniowe z toffi 286

mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na masę brzoskwiniową i nasączenie: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 duża puszka brzoskwiń (u mnie masa całkowita 840 g) Na toffi: 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 2 śmietan-fix WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki(...)minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia po czym przekroić na dwa placki. Masa brzoskwiniowa: Do garnuszka wlać 140 ml soku odsączonego z brzoskwiń i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Brzoskwinie dobrze odsączyć z pozostałego soku i pokroić w drobną kostkę. Pozostałym sokiem brzoskwiniowym nasączyć oba placki biszkoptu. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej dodać gęstniejącą

Passions hobbies life
Ciasto z truskawkami i galaretką 162

Łatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. Składniki Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300ml śmietany kremówki 125g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Poza tym: 0,5 kg truskawek 2 galaretki […] Artykuł Ciasto z truskawkami(...)galaretką pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Tort „Owocowy Raj” 426

cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie owocowe: 1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku) 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych) 250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego) 2 łyżki cukru Krem: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny(...)całkowitego ostygnięcia. Nadzienie owocowe: 8. W połowie soku owocowego rozmieszać kisiel. Pozostały sok zagotować z cukrem, dodać rozmieszany kisiel i ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Następnie dodać owoce i dokładnie wymieszać. 9. Masę owocową wylać na kruche ciasto, wyrównać. Biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć go na masie owocowej, lekko

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami 643

prawdziwą wanilią 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g masła Dodatkowo: 800 g świeżych truskawek 900 ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 150 ml zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek(...)przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki i jednolity krem. Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą

Ala piecze i gotuje
Rolada z kremem śmietankowym i galaretką 198

biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 zagęstnik do śmietany 4 łyżki cukru pudru + 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego zgęstnienia a następnie pokroić w kostkę i odłożyć. Białka odzielić od żółtek, ubić je na sztywno stopniowo dodając cukier puder(...)rulonik razem ze ściereczką. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Masą śmietanową posmarować rozwinięty biszkopt, na masie ulożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość ponownie zwinąć w ściereczkę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Słoneczne ciasto z brzoskwiniami 169

jajka - 2 łyżki cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 i 1/2 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 puszka brzoskwiń - 2 opakowania galaretki pomarańczowej Przygotowanie: Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dosypujemy cukry i miksujemy aż się całkowicie rozpuszczą. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem(...)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Masę wykładamy na jeden blat ciasta i odstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce a następnie posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Sernik Marchewkowa Galaktyka 153

sera białego 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody 300 ml śmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm)  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej(...)Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa budyniowa:   Budynie gotujemy na mleku

Bon appetit mon amie
Truskawkowy kusiciel. 132

łyżka cukru pudru, 10 truskawek, 2 banany, opakowanie cukru waniliowego,  łyżka soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3,5 szklanki mrożonych truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, truskawki oraz borówki do dekoracji. Truskawkowy kusiciel sposób przygotowania Krakersy oraz herbatniki zmielić blenderem. Masło roztopić i dodać do ciastek. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej(...)przepisu na opakowaniu  i dodać do masy sernikowej. Dokładnie wymieszać. Truskawki pokroić w kostkę i dodać masy sernikowej. Całość przełożyć  na ciasteczka i wstawić ponownie do lodówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować i dodać do galaretki po czym wylać na sernik. Całość udekorować truskawkami oraz borówkami i pozostawić do stężenia. Niniejszym sezon truskawkowy uważam

Pani domowa
Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie 264

Rabarbar... Kiedy pojawia się na straganach kusi swoim wyglądem. Dlaczego? Bo można z niego przygotować wspaniałe desery. Nie tylko kompoty, galaretki, chłodniki... Doskonale sprawdził się w wypiekach. Ja upiekłam już wiele ciast z rabarbarem i mówię Wam, że każde smakuje inaczej. Każde jest pyszne i trudno stwierdzić, które jest lepsze, najlepsze... Dzisiaj kolejne ciasto z rabarbarem. Wybierajcie... Foremka(...)ciasto: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka Masa rabarbarowa: 750 g rabarbaru (umyty, oczyszczony, pokrojony w kostkę) ½ szklanki cukru 1 opakowanie galaretki np. truskawkowa, malinowa 4 łyżki dżemu truskawkowego Wykonanie: Mąkę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier   umieściłam w misce, posiekałam (siekaczem) żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły a ciasto

Kuchnia u Krysi
łatwe ucierane ciasto z malinami i galaretką... 122

cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 sztuka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mrożone maliny 1 opakowanie, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa miękką margarynę, cukier, startą skórkę z cytryny, jajka mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać obie przesiane mąki(...)mrożone maliny, wstawić od razu do nagrzanego piekarnika na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika

W Mojej Kuchni Lubię
BISZKOPT Z MASĄ SEROWĄ I KOKOSEM 189

pół. Można również upiec dwa oddzielne biszkopty.   Masa serowa:   1/2 kg sera białego zmielonego 5 łyżek cukru pudru 1/2 l śmietany kremówki 1 śmietana Śnieżka 2 galaretki cytrynowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,odstawić do ostudzenia. Ser utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru,dodając połowę tężejącej galaretki. Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką",dodać 1 łyżkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Leśny tort urodzinowy 218

przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź do ich wrzenia. Ściągnij z palnika i wsyp(...)galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone

Kulinarna (nie)codzienność
Napój pomarańczowy. 131

pomarańczowy,  który z powodzeniem wygrywa ze sklepowymi super "sokami". Potrzebujemy kilka pomarańczy, mogą być również mandarynki i jakaś cytryna, trochę cukru,  wodę gorącą i wodę zimną, 2 galaretki pomarańczowe, 2 goździki, wyciskarkę do soku. Galaretki rozpuszczamy w 2 litrach gorącej wody i studzimy. Owoce wyciskamy i sok wlewamy do dzbanka z wystudzoną galaretką. Dolewamy 1 litr zimnej

chleba naszego