minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Masa: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 masło opakowanie biszkoptów galaretka (u mnie agrestowa) Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie(...)masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą
Cynamonowe szczęścieśmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowo-bananowy: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 banany 2 łyżki cukru pudru sok z 1 mandarynki Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa bezy rodzynki (50 g) starta gorzka czekolada (50 g) 1 kieliszek rumu (30 ml) Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i wstawić do lodówki, aby stężała Zamrożone truskawki(...)grubych oczkach. Schłodzoną w lodówce śmietanę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Przygotować 6 pucharków i równo rozdzielić do każdego mus truskawkowo-bananowy. Na nim ułożyć śmietanę. Zastygniętą galaretkę roztrzepać widelcem i dodać do całości. Na koniec ułożyć beziki, rodzynki i wszystko posypać startą czekoladą. Deser można zajadać zaraz po przygotowaniu Smacznego
Gosia gotujeśmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny woda Krem cappuccino: 500 ml kremówki 7 łyżek kawy cappuccino 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę(...)cappuccino, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać zahartowaną żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach. Krem rozprowadzić na masie straciatella, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka kawowa - Posłodzoną kawę zagotować, zdjąć z panika. W kawie rozprowadzić żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, schłodzić do temperatury pokojowej dolać alkohol, wymieszać. Galaretkę schłodzić w lodówce, tężejącą wyłożyć na ciasto
Domowa cukiernia Ewyopakowanie blatów biszkoptowych (3 sztuki w opakowaniu) 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 750 ml śmietany 30% 500 g mascarpone 3 opakowania śmietan fix 1 opakowanie Śnieżki 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie rurek spirytus dowolne ozdoby Na sam początek przygotować masę śmietanową. Śmietanę ubić, gdy już będzie dość ubita dodać serek mascarpone, śmietan fix, Śnieżkę i galaretkę cytrynową(...)proszku. Dzięki galaretce, masa nabierze super orzeźwiającego smaku. Każdy blat z osobna nasączyć spirytusem. Na dolny 1/2 słoiczka dżemu Łowicz i przykryć 1/3 masy śmietanowej. Nałożyć drugi nasączony dżem i przykryć 1/2 słoiczka dżemu. Przykryć kolejny raz 1/3 masy, zostawiając na bok i górę placka. Pozostałością masy obrobić boki i wierzch ciasta. Udekorować górę wg uznania. Każdą rurkę przepołowić
Gotuję Testujęmasła (w temperaturze pokojowej) 100 g orzechów (u mnie orzechy laskowe Helio Natura ) 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: około 850 g masy makowej (u mnie masa makowa z bakaliami Helio ) galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa) Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych(...)cały czas ubijając masę. Następnie do utartej masy dodajemy orzechy i adwokat. Całość krótko ucieramy do połączenia składników. Masę makową rozcieramy mikserem. Biszkopt dzielimy na pół. Obie części ponczujemy galaretką (ja zużyłam połowę szklanki galaretki i ponczowałam biszkopt tylko od strony wewnętrznej, czyli tam gdzie później nałożyłam masę makową). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią
PatiGotujezawsze brakowało mi takich deserów jak kisiel, galaretka, czy budyń. Długo szukałam tego, co będzie w stanie zastąpić mi smak potraw, które pragnęłam od kilku lat. Pomsł na przepis na budyń był spontaniczny, a wyszedł deser o smaku, o którym nawet nie śniłam. :) Przedstawiam BUDYŃ CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY! Składniki (na 4 duże porcje): galaretka Celiko o smaku truskawkowym - 1 szt.mleko kokosowe(...)gotuj. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj (ja użyłam do tego mini blendera). Na końcu dosyp stewię i cynamon. Teraz, gdy wszystkie składniki są wymieszane, do ciepłej masy dosyp galaretkę i BARDZO dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Budyń możesz podawać polany mlekiem kokosowy lub śmietaną, ale bez też będzie dobry
Keto Przepisylubi bardzo słodkie ciasta to oczywiście możecie sobie mannowca dosłodzić. Polecam Składniki: 230 g kaszy manny błyskawicznej truskawkowej od Polskie Młyny 500 ml mleka 100 g masła 1 galaretka truskawkowa w proszku 500 ml gorącej wody tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Do garnka wlewamy mleko. Do zimnego(...)masło rozpuści się w gorącej kaszy i połączy z nią. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wlewamy lekko przestudzoną kaszę mannę. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wystudzoną kaszę. Wstawiamy gotowy torcik do lodówki na całą noc. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneproszku do pieczenia na masę serową: 700g sera sernikowego 6 jaj 150 g masła 1 szkl.cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe puszka brzoskwiń Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta z podanych składników,rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę(...)koniec budyń z proszkiem.Ubijamy białka ze szczyptą soli i mieszamy z masą serową. Wykładamy ją na masę makową i pieczemy w 180 stopniach ok 60 min. Studzimy ciasto. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku,z ciasta zdejmujemy zrumienioną skórkę i układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie,zalewamy dopiero tężejącą galaretką. Smacznego
Swojskie jedzonkobardzo pyszny. Co prawda trzeba przypilnować, aby poszczególne warstwy wylewać w odpowiednim czasie, ale jest to jedyna niedogodność przy przygotowaniu. Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 galaretki o różnych kolorach 3 szklanki wody (180 ml) 2 paczki herbatników po 100 g Składniki na polewę: 2 łyżki śmietany (u mnie 30%) 50 g masła 3 łyżki kakao łyżeczka(...)cukru pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone mleko ubijamy mikserem na pianę. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Na dno układamy herbatniki, następnie wylewamy jeden kolor masy, wygładzamy
e-PrzepisyKulinarnegodziny), zapewnia pozbycie się bakterii które powodują gnicie przetworów. Kiedy wędzonki przygotowałam i spróbowałam nie mogłam uwierzyć że są tak smaczne i miękkie, w dodatku otulone pyszną galaretką. Przechowywanie w taki sposób wędzonek jest świetną alternatywą kiedy mamy nadmiar wędzonek lub pozostaną nam one po świętach. SKŁADNIKI : 3 kg wędzonej łopatki, karkówki 1 litr wrzątku 4 łyżki żelatyny(...)już tylko 30 minut). Ten etap kończy tyndalizację - zniszczone zostały także przetrwalnikowe formy bakterii, a zawekowana żywność jest już praktycznie sterylna. Wędzonki po ostudzeniu należy schłodzić w lodówce aby galaretka się zsiadła, następnie przechowujemy w piwnicy lub innym pomieszczeniu przeznaczonym na przetwory. Mięso przed podaniem należy schłodzić aby galaretka była twarda. Mięso wyjmujemy na półmisek, kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolipomrożone owoce i zastanawiałam się z czym zrobić ciacho i padło na maliny więc zapraszam was na pyszny sernik z malinami. Składniki: 100 g biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 700 ml wody) 400g serka mascarpone 200 g malin 400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej agar 3 łyżeczki(...)Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml wody i zostawiamy do ostudzenia. Formę okrągłą 26 cm wykładamy folią spożywczą dno i boki. Biszkopty układamy na dnie jeden obok drugiego, a przerwy zapełniamy pokruszonymi biszkoptami. Agar rozpuszczamy gorącej wodzie tak w 100 ml. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i trochę przekładamy do rozpuszczonego letniego agaru i mieszamy
Różowa kuchniaszkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy(...)temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupamiętacie to ciasto,pewnie u każdego w domu kiedyś gościło....pianka z żółtek,pianka z dodatkiem kakao,pianka śmietankowa i galaretka- polecam Składniki: 6 jaj 3 łyżki kakao szklanka śmietany 30 % 9 łyżek cukru cukier waniliowy 8 łyżeczek żelatyny czerwona galaretka Przygotowanie: Jaja oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Podzielić na 3 części. Ostudzić(...)spód tortownicy wylać masę I i odczekać aż zgęstnieje. Następnie wyłożyć masę II i także odczekać. Powtórzyć to samo z masą III. Na sam wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę
Swojskie jedzonkoSPÓD: 200 g herbatników 100 g masła SER: 0,5 kg dobrze zmielonego twarogu 330 ml śmietany 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: 4 łyżki kawy zbożowej lub cappuccino 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ok. 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny jogurt grecki 400 g 0,5 szklanki mleka ORAZ(...)rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki. Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą i bez. Na końcu jeśli trzeba ciastko docinamy. SER: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ser dokładnie mielimy, miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera. Ubijamy i wlewamy zimną
Pani na desermoja propozycja ciasta na weekend. Zrobimy go naprawdę szybko i będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbatki. Polecam Składniki: 100 g herbatników 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 galaretka truskawkowa w proszku 3/4 szkl gorącej wody 150 g serka śmietankowego (kanapkowego) 200 g serka wiejskiego 200 g twarogu półtłustego 2 łyżki krojonych orzechów arachidowych lub innych tortownica o średnicy(...)Przygotowanie: Herbatniki kruszymy ( powinny mieć konsystencję mąki) i łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym-powinny wyglądać jak mokry piasek. Wysypujemy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie serki przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę blendujemy aż składniki dobrze się połączą
słodkie i nie tylko historie kulinarne