galaretka - 14130 przepisów (strona:482/942)

Placek pomarańczowa rozkosz 129

wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Składniki na masę: Budyń śmietankowy 2 szt. Mleko ½ litra Cukier ½ szklanki Bita śmietana (śnieżka) 1 opakowanie Galaretka pomarańczowa 1 szt. Sok pomarańczowy 100% 1 litr Wykonanie masy: Budynie ugotować w 850 ml soku pomarańczowego z dodatkiem cukru, a pozostałym sokiem namoczyć ostudzony biszkopt i zalać gorącym budyniem(...)Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Śnieżkę  ubić według opisu na opakowaniu, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać na zastygnięty na biszkopcie budyń. Wstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Tort wiśniowy z kremem z białą czekoladą i kremem wiśniowym 296

kieliszek wódki Krem wiśniowy i krem z białą czekoladą: 1 l śmietany 36% 250 g mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 1 galaretka wiśniowa 80 ml mleka 90 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy(...)cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Około 1/3 kremu przełożyć do osobnej miski. 160 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Żelatynę zalać odrobiną zimnego mleka i zostawić do napęcznienia. W osobnym garnuszku zagotować mleko, dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i energicznie

Passions hobbies life
Mini tortoletki pomarańczowe 148

pieczenia Krem: 250 ml mleka 2 żółtka 75 g cukru pudru ( niecała szklanka) 1 łyżka  mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki pszennej aromat pomarańczowy Do dekoracji: 1 pomarańcza galaretka pomarańczowa Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki, następnie rozwałkować. Foremki do tortoletek posmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem(...)mieszając. Gdy zgęstnieje dodać aromat pomarańczowy. Na ciasto nakładać po 1-2 łyżki kremu,wstawić do piecyka. Piec ok. 17-20 min w 200 st C, następnie ostudzić. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, lecz z połowy porcji wody. Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Na upieczone ciasto nałożyć  po 1 plasterku pomarańczy. Zalać galaretką i schłodzić

Z Marcepanem
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE 480

kremówki 30%                                        - 2 galaretki cytrynowe +1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 0,5l gorącej wody          - 1 opakowanie małych ciepłych lodów          Kremówkę ubić, dodać do niej(...)rozpuszczone wcześniej, przestudzone galaretki z żelatyną (dałam 3 galaretki rozp.w 0,75l gorącej wody z 2 łyżeczkami żelatyny- przygotowałam masę serową z 1,5 porcji).  Na spodzie z nutelli i sucharów układamy babeczki lodowe (wafelki ze spodów odcinamy), gdy mamy mniejszą blaszkę lody ustawiamy na stojąco, w większej proponuję na leżąco (by masa serowa dobrze je przykryła). Na lody

Smaczne Zdrowe
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 162

gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy(...)końcu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń toffi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru (mniej lub więcej do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Snickers 143

naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers"   , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm.): ciasto: mąka(...)pszenna 60 dag margaryna 30 dag,  miód 4 łyżki, jajko 2 szt, cukier 1 szklanka, soda 2 łyżeczki, warstwa jabłkowa: jabłka kg, galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szt, masa budyniowa: mleko 500 ml, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 4 łyżki, masło  20 dag, orzechowy krokant: orzechy włoskie 20 dag, miód 2 łyżki, masło

kulinarne odsłony pati
Prosty sernik jagodowy z pistacjami 196

mrożonych jagód 3-4 łyżki ksylitolu skórka i sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z laski wanilii 200 g jogurtu naturalnego 3 małe galaretki truskawkowe bez cukru - 3x14g (lub żelatyna) 1 szklanka gorącej wody do rozpuszczenia galaretek (250 ml) Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego Do posypania(...)garnka, słodzimy, podgrzewamy. Kiedy zaczną się gotować, dodajemy skórkę z cytryny, sok i cukier waniliowy. Mieszamy, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Wyłączamy, studzimy. Wystudzone jagody miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie łączymy je z serem, jogurtem i jagodami. Najlepiej wszystko razem zblendować, żeby konsystencja była gładka. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy

Powiedz dietom nie
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 174

dużych jajek 1/2 szklanki cukru 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g ) MASA JABŁKOWA : 1- 1/5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g  PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno(...)delikatnie mieszamy. Blaszkę 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 25 minut w temperaturze 180 % C. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy je do garnka z cukrem i galaretką. Prużymy na małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając

Kulinarne Fantazje Marioli
UCIERANE NA MLEKU Z JABŁKAMI W GALARETCE 197

drobny – 1,5 szkl * olej – 200 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * letnie mleko – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * duże jabłko – 2 szt * galaretka np. agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas(...)miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę. Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy. Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki ) Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut ) Smacznego

Ostra na Słodko
ROLADA Z JABŁKIEM 98

szybki i prosty sposób przygotować smaczny deser. Biszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 5 dużych kwaśnych jabłek 2 dowolne galaretki (ja dałam truskawkową) 1 szklanka wrzątku Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5minut). Dodajemy kolejno(...)papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Natychmiast po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i zwijamy. Odkładamy w takiej formie do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy w garnku przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jeszcze ciepłą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Ostawiamy

Słodki Zakątek
BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM 149

krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem(...)otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Wykonanie musu : Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy gruszki będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy

Słodki Zakątek
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 767

stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka cukru Mocno

KUCHNIA POLSKA
Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! 476

gram śmietanki kremówki 500 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana) 6 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fixy lub 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń (ok 800g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym opcjonalnie: małe bezy do dekoracji     *** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą *** *** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy(...)wszystko razem chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Całość wykładamy na masę czekoladowo-sucharkową i ponownie umieszczamy w lodówce *** *** Odsączone z zalewy brzoskwinie miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami *** *** Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę śmietankowo

Blog z Apetytem
Rolada z wafli 413

wafli  jest w wykonaniu mojej Mamy..Moja Mama robi ją obowiązkowo na każde święta.Polecam. 1 opak.wafli tortowych 2 -3 opak. herbatników  3/4 szkl. cukru 1 galaretka + 3/4 szkl.wody 2 łyżki kakao dowolne bakalie  Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier(...)kakao. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W 3/4 szklanki wrzącej wody rozpuścić galaretkę i poczekać, aż ostygnie. Do masy kakaowej wlać galaretkę i dobrze wymieszać. Herbatniki i pozostałe wafle pokruszyć.Dodać do masy razem z kakaowej,dodać także bakalie. Jeden mokry wafel smarować połową ciepłej masy,przykryć drugim waflem,wyłożyć resztę masy i zwijać w rulon jak roladę

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Pawi ogon 144

włoskie posiekane 0,5 szklanki, marmolada wieloowocowa 1 mały słoik, masa: mleko 1 l, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 5 łyżek, masło 200 g, dodatkowo: galaretka zielona 2 szt, woda 3 szklanki, biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę(...)puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.  W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady.  Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną to nakładamy pozostałą masę. Następnie układamy okrągłe biszkopty. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania