Poncz” do nasączenia: 2 łyżki kawy mielonej, 2 łyżki cukru. Wszystko zalać 200 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo: Maliny (ok. 500 g), mogą być mrożone 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuścić w 4 ½ szklanki wody Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe + nasączyć „ponczem” + krem + maliny + tężejąca galaretka Smacznego!!! If you like slightly acidic flavours, I recommend this cake
Przepisy Babciwyjątkowo dużo jeżyn. Szkoda by się zmarnowały więc jakoś trzeba je zagospodarować i zrobić zapasy na zimę. Po raz pierwszy zrobiłam z jeżyn dżem a w zasadzie można powiedzieć galaretkę. Przetarłam jeżyny przez gęste sitko przez co pozbyłam się wszystkich ziarenek i uzyskałam idealną galaretkę. Palce lizać. Składniki: 1 kg jeżyn 0,5 szkl wody 300 g cukru(...)jeżyny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni
Ala piecze i gotujeblaszka 24 x 24 masa cytrynowa 6 szt cytryn – wycisnąć z nich sok 1 szklanka cukru 100 g masła 2 budynie waniliowe masa śmietankowa 500g kremówki 36 % 1 galaretka cytrynowa 1 czekolada mleczna na polewą 0k 4 łyzek śmietany przygotowanie blaszkę wyłożyć papierem a potem herbatnikami i robimy masę cytrynową Sok z cytryny połączyć z 250 ml wody wsypać(...)się woda cytrynowa zagotuje wlewamy budynie i gotujemy aż będą geste . Teraz czekamy aż budyń będzie zimny i margarynę miksujemy z budyniem i wylewamy na herbatniki . masa śmietankowa galaretkę rozpuścić w 200ml wody i czekamy aż zacznie gęstnieć, śmietanę ubić i dodać galaretkę i 2 łyżki cukru pudru oraz śmietan fix. Wylewamy na masę budyniową na to kładziemy herbatniki . polewa
Moje Wyrobytakże nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika usmażyłam klasyczny bananowy omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie. Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :) SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE Składniki na foremkę 16cm Omlet Banan 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka mąki kokosowej(...)Odrobina sody Woda Warstwa serowa Ser twarogowy delikatny President 350 g Dojrzały banan Brzoskwinia 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni
HealthyCreationszimno, tym razem z kaszą manną i malinami. Mój mąż jest zachwycony tym ciastem. Składniki : Mus malinowy : 620 gr malin + 15 szt do środka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 330 ml jogurt naturalny Kasza manna : masło - 100 g kasza manna - 0,5 szkl mleko - 1/2 l cukier - 2/3 szkl Dodatkowo: polewa czekoladowa migdały płatki do posypania herbatniki(...)Przygotowanie : Mus malinowy: Maliny przebrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wlać jogurt do malin, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Kasza manna: Mleko przelać do garnka, dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia
Kuchnia Danusibudynie o smaku waniliowym (2 x 40 g) 3 żółtka 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa 250-300 g wiórek(...)gorących wiśni wlać rozpuszczony budyń. Gotować jeszcze 1-2 minuty, aż do zgęstnienia masy. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia i do masy wsypać proszek z galaretki. Wiśnie cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę posmakować ewentualnie dosłodzić oraz wlać do niej sok z cytryny. Ostudzić. Na stężony krem budyniowy wylać warstwę wiśniową i od razu
Ugotowaćmargaryny (lub masła) 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 3 budynie waniliowe w proszku laska wanilii 100 g herbatników 330 ml śmietanki 30% 1 krystaliczna galaretka opcjonalnie : kolorowa polewa oraz blaszka 24x24cm Przygotowanie: Wanilię przekrajamy na pół i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, Do garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, wkruszamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarnewykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny : 1/2 szkl kasza manna 1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 100 g masła Dodatkowo : polewa czekoladowa jeżyny do dekoracji herbatniki(...)herbatniki kakaowe. Przygotowanie: Warstwa śliwkowa: Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać. Warstwa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić. Na dnie
Kuchnia Danusiktóre oprócz tego, że świetnie smakują, również orzezwiają. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z dodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. Składniki: 1 kg sera 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników 1 kg arbuza 3 łyżki żelatyny Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy(...)gorącej wody. Studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciastka.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Arbuza pozbawiamy skórki, pestek, blendujemy. Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy małą ilością wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy, dodajemy do masy arbuzowej, wylewamy na ciasto. Wstawiamy
Z Majeczką w kuchni150g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g) 1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa) Dodatkowo: około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy) Przygotować piankę. Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić(...)lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki. Na ciastka przelać przygotowaną piankę. Całość wstawić
Di gotujemiękkiego masła MASA: 200 ml. śmietanki 30 % 400 gr. jogurtu greckiego 200 gr. serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody 1 galaretka zielona + 2 szkl. gorącej wody 400 gr. czarnych porzeczek DEKORACJA: czarne porzeczki 200 ml. mleka -1 op. śnieżki WYKONANIE: galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. 3 łyżki(...)Masę z porzeczkami przelewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy do zamrażalki na 10 min. gdy masa jogurtowa dobrze nam się schłodzi dekorujemy ją owocami i na górę ostrożnie wlewamy ostudzoną galaretkę. wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 do 24 godz. do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml. dobrze schłodzonego mleka, wsypujemy 1 op. śnieżki i ubijamy mikserem na sztywno. gdy torcik
RITA food channelognia i mieszaj płyn przez chwilę. Przelej do wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie zakręć słoiczki i wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też od razu po rozlaniu galaretki zamknąć słoiczki i odwrócić do góry dnem na 10 minut (wtedy możesz galaretkę przechowywać dłużej). Galaretkę podawaj na świeżym pieczywie, najlepiej na chałce posmarowanej wiejskim masłem lub kremowym serkiem
Delicious Placeserowa to też mała improwizacja, bo oprócz twarogu dodałam jogurt, ale nie z mleka krowiego, a jogurtu kokosowego, który niedawno pojawił się w Lidlu. Wierzch powstał natomiast z domowej galaretki z chia. Całość wyszła naprawdę bardzo smaczna - zwłaszcza połączenie warstwy serowej i owocowej było pyszne, natomiast jak wspomniałam spód jest jeszcze do dopracowania - można go też pominąć :) Taki serniczek(...)około 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, dodać do pozostałych składników i jeszcze raz dokładnie zblendować. Masę serową wylać na spód i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Galaretka truskawkoa z chia: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Do rondelka wsypać truskawki, dodać erytrytol oraz kilka łyżek wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż truskawki zaczną puszczać
Healthy food explorerlitr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki maki pszennej -3 żółtka -250g masła lub margaryny DODATKOWO -500g malin -1 galaretka malinowa -pół łyżki żelatyny -1 i 3/4 szklanki wrzątku Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy. Dodajemy(...)Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową. I krem gotowy. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem. WARSTWA MALINOWA Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Na koniec przesiewamy mąki(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przeczytaj cały przepis - Ciasto agrestowe z galaretką at AleTorcik
AleTorcik