tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 1,5 kg kwaśnych jabłek(...)opakowania galaretki agrestowej 3/4 l mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru 200 g masła 100 g startych orzechów włoskich Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do garnka i zalać szklanką wody. Dodać dwie łyżki cukru i dusić aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozmieszać. Odstawić. Budynie rozmieszać z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż ostatni chyba przepis na przetwory w tym roku a jest to galaretka z malin. Oprócz tej robiłam również galaretkę z jeżyn . W tym roku to u mnie hity i mimo iż daleko do jesieni czy zimy znikają one bardzo szybko ze spiżarni. W przyszłym roku na pewno będę musiała zrobić jeszcze więcej. Składniki: 1 kg malin(...)maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn, który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę malinową przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni
Ala piecze i gotujePyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali(...)puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto -510 g ) 200 g masła, w temperaturze pokojowej Składniki na masę jabłkową: 800 - 900 g jabłek ( waga po obraniu ), najlepiej odmiany kwaskowej 1 galaretka cytrynowa 2 - 3 łyżki cukru ( lub więcej, do smaku ) Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 8 g żelatyny
Opowieści z piekarnikaWarstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę 25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)szklanka wody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki soku z cytryny Masa budyniowa: ½ litra mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 20 dag masła 82% Masa śmietanowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix Dr.Oetker 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Ciemne kakao do oprószenia Sposób
Wanilia i KardamonSernik na zimno - pyszny, smaczny, naszpikowany owocami. Prawdziwie letni deser, idealny na upały:). 700g serków homogenizowanych waniliowych 1 łyżka mleka 2 łyżki żelatyny 1 galaretka brzoskwiniowa 6 nektarynek 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. Serki homogenizowane miksujemy z mlekiem. Powoli wlewamy żelatynę, dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do tortownicy 22cm, wyłożonej papierem(...)pieczenia Zostawimy na około 1h do zastygnięcia. 2. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy do momentu aż zacznie tężeć. Nektarynki obieramy i kroimy w półplastry, układamy na masę serową. Zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę
Szefowa kuchniPoncz” do nasączenia: 2 łyżki kawy mielonej, 2 łyżki cukru. Wszystko zalać 200 ml gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo: Maliny (ok. 500 g), mogą być mrożone 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuścić w 4 ½ szklanki wody Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe + nasączyć „ponczem” + krem + maliny + tężejąca galaretka Smacznego!!! If you like slightly acidic flavours, I recommend this cake
Przepisy Babciwyjątkowo dużo jeżyn. Szkoda by się zmarnowały więc jakoś trzeba je zagospodarować i zrobić zapasy na zimę. Po raz pierwszy zrobiłam z jeżyn dżem a w zasadzie można powiedzieć galaretkę. Przetarłam jeżyny przez gęste sitko przez co pozbyłam się wszystkich ziarenek i uzyskałam idealną galaretkę. Palce lizać. Składniki: 1 kg jeżyn 0,5 szkl wody 300 g cukru(...)jeżyny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć. Płyn który otrzymamy ponownie zagotować. Wsypać cukier wymieszany z pektyną i mieszając gotować około 5 minut. Gorącą galaretkę przelać do wyparzonych słoików szczelnie zakręcić. Ułożyć słoiki do góry dnem. Po około 15 minutach odwrócić z powrotem. Pozostawić do ostudzenia i wynieść do spiżarni
Ala piecze i gotujeblaszka 24 x 24 masa cytrynowa 6 szt cytryn – wycisnąć z nich sok 1 szklanka cukru 100 g masła 2 budynie waniliowe masa śmietankowa 500g kremówki 36 % 1 galaretka cytrynowa 1 czekolada mleczna na polewą 0k 4 łyzek śmietany przygotowanie blaszkę wyłożyć papierem a potem herbatnikami i robimy masę cytrynową Sok z cytryny połączyć z 250 ml wody wsypać(...)się woda cytrynowa zagotuje wlewamy budynie i gotujemy aż będą geste . Teraz czekamy aż budyń będzie zimny i margarynę miksujemy z budyniem i wylewamy na herbatniki . masa śmietankowa galaretkę rozpuścić w 200ml wody i czekamy aż zacznie gęstnieć, śmietanę ubić i dodać galaretkę i 2 łyżki cukru pudru oraz śmietan fix. Wylewamy na masę budyniową na to kładziemy herbatniki . polewa
Moje Wyrobytakże nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika usmażyłam klasyczny bananowy omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie. Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :) SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE Składniki na foremkę 16cm Omlet Banan 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka mąki kokosowej(...)Odrobina sody Woda Warstwa serowa Ser twarogowy delikatny President 350 g Dojrzały banan Brzoskwinia 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni
HealthyCreationszimno, tym razem z kaszą manną i malinami. Mój mąż jest zachwycony tym ciastem. Składniki : Mus malinowy : 620 gr malin + 15 szt do środka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 330 ml jogurt naturalny Kasza manna : masło - 100 g kasza manna - 0,5 szkl mleko - 1/2 l cukier - 2/3 szkl Dodatkowo: polewa czekoladowa migdały płatki do posypania herbatniki(...)Przygotowanie : Mus malinowy: Maliny przebrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wlać jogurt do malin, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Kasza manna: Mleko przelać do garnka, dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia
Kuchnia Danusibudynie o smaku waniliowym (2 x 40 g) 3 żółtka 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa 250-300 g wiórek(...)gorących wiśni wlać rozpuszczony budyń. Gotować jeszcze 1-2 minuty, aż do zgęstnienia masy. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia i do masy wsypać proszek z galaretki. Wiśnie cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę posmakować ewentualnie dosłodzić oraz wlać do niej sok z cytryny. Ostudzić. Na stężony krem budyniowy wylać warstwę wiśniową i od razu
Ugotowaćmargaryny (lub masła) 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 3 budynie waniliowe w proszku laska wanilii 100 g herbatników 330 ml śmietanki 30% 1 krystaliczna galaretka opcjonalnie : kolorowa polewa oraz blaszka 24x24cm Przygotowanie: Wanilię przekrajamy na pół i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, Do garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, wkruszamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarnewykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny : 1/2 szkl kasza manna 1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 100 g masła Dodatkowo : polewa czekoladowa jeżyny do dekoracji herbatniki(...)herbatniki kakaowe. Przygotowanie: Warstwa śliwkowa: Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać. Warstwa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić. Na dnie
Kuchnia Danusiktóre oprócz tego, że świetnie smakują, również orzezwiają. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z dodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. Składniki: 1 kg sera 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników 1 kg arbuza 3 łyżki żelatyny Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy(...)gorącej wody. Studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciastka.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Arbuza pozbawiamy skórki, pestek, blendujemy. Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy małą ilością wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy, dodajemy do masy arbuzowej, wylewamy na ciasto. Wstawiamy
Z Majeczką w kuchni150g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g) 1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa) Dodatkowo: około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy) Przygotować piankę. Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić(...)lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki. Na ciastka przelać przygotowaną piankę. Całość wstawić
Di gotuje