galaretka - 14130 przepisów (strona:481/942)

Deser z Owocami i Śmietaną 76

Przepis na 6 sztuk :) SKŁADNIKI: 1 galaretka pastelowa lychee coctail 1,5 szkl wody 1 puszka mandarynek (312g) 1 puszka brzoskwiń (410g) 400g śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru 1 baton kit kat w białej czekoladzie cukierki dekoracyjne WYKONANIE: 1. Na spód kieliszków układamy brzoskwinie. 2. Galaretkę rozpuścić w półtorej szkl(...)gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia, zalać brzoskwinie. 3. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć mandarynki. 4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku, na koniec wmieszać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. 5. Śmietanę wyłożyć na mandarynki, posypać startym batonem kit kat w białej czekoladzie oraz cukiereczkami dekoracyjnymi

Dziś Ja gotuje
Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 113

łyżki żelatyny Panna cotta: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 przezroczysta galaretka o smaku winogronowym Maliny Kiwi Pomarańcza Płatki kokosowe Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, umieszczamy w blenderze. Dolewamy pół szklanki syropu i miksujemy(...)rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wylewamy go na zastygnięty mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.  Na białym deserze rozkładamy owoce- kawałki pomarańczy, kiwi i maliny. Wierzch dekorujemy galaretką i płatkami kokosowymi

VioletoweKucharzenie
Najlepsza rolada bezowa z wiśniami i galaretką 178

jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie,   aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała   słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki.   Najlepiej roladę przygotować w dzień podania,   po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha(...)papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem: 400 ml śmietanki 36% 1 torebka śmietan fix Dr.Oetker 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę (1 szkalnka)  2 -3 łyżki frużeliny wiśniowej Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem ze śmietan fiksem oraz cukrem pudrem do smaku. Blat bezowy posmarować delikatnie

Wanilia i Kardamon
Torcik truskawkowa rozkosz 144

Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika Wykonanie: 1.  Spód Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy(...)mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 3.  Mus truskawkowy Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową 156

Kubusia zielonego 3 budynie waniliowe 1 margaryna 3 łyżki cukru MASA ŚMIETANKOWA: 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 3 opakowania śmietan fix 2 galaretki agrestowe BISZKOPT: ubić białka, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsiać do ubitej piany. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut(...)pozostałej części wymieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zimnego budyniu. Wyłożyć masę na biszkopta. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretki. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, śmietan fix, bitą śmietanę i tężejącą galaretkę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i ozdobić

Gotuję Testuję
Brzoskwiniowy rarytas 142

pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek waflowych z polewą czekoladową Poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru 5ml zapachu arakowego 30ml spirytusu Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić(...)cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 3.  Poncz Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać. 4.  Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. 5.  Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik Poema di Caffe 116

masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 4 kostki mlecznej czekolady kwiatki(...)wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody. 3.  Poncz Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto i wymieszać. 4.  Kawowa galaretka Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 5.  Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Biszkopt z wafelkami, brzoskwiniami i galaretką 170

Kolejny przepis na pyszne ciasto do kawy. Tym razem z kremem i galaretką. Polecam przygotować je nie tylko na weekend. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 330ml śmietanki 30% * 250g mascarpone * 4 wafelki Prince Polo * puszka brzoskwiń  * 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać pokrojone wafelki oraz brzoskwinie. Krem wyłożyć na biszkopt(...)Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na krem. Ciasto schłodzić

Magiczne Życie Marty
Ciasto chrupiąca brzoskwinka 198

140g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 400ml wrzątku 500ml śmietany 36% Dodatkowo: 400g masy krówkowej – kajmak 150g łuskanego słonecznika Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić(...)stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2.  Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać. 3.  Słonecznik uprażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 118

sera delfiko o smaku waniliowym 250g masła extra 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 1 łyżka żelatyny Masa porzeczkowa: 450g dżemu porzeczkowego 1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 150g płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną(...)piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około  30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić  na 2 blaty. 2.  Masa porzeczkowa: Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać. 3.  Masa waniliowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym 186

płaska łyżeczka sody 4 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2  szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1.  Ciasto marchewkowe Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym(...)brzoskwiniowy Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia. 4.  Polewa Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć

Szalona Kuchnia Eweliny
Karpatka z musem z kiwi 166

jajek Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z kiwi: 12 kiwi 2 galaretki o smaku kiwi Dodatkowo: 2 kiwi pokrojone w plastry do dekoracji Wykonanie: 1.  Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać(...)momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć  do dekoracji wierzchu ciasta). 3.  Mus z kiwi Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, zblendować blenderem i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4.  Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z kiwi, wyłożyć resztę kremu

Szalona Kuchnia Eweliny
Panna Cotta 169

śmietany 30- 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka cukru pudru lub 50g cukru i laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo: ok. 300g truskawek galaretka truskawkowa WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.  Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier z prawdziwą wanilią i cukier puder lub cukier i przeciętą laskę wanilii(...)śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 0,5 godziny. Część truskawek pokroić w plastry i wcisnąć na spód kubeczka.   Mus truskawkowy Resztę truskawek zmiksować. Galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Wystudzić. Połączyć mus truskawkowy z galaretką. Rozlać na stężoną śmietankę i wstawić do lodówki.  Aby wyciągnąć deser, należy włożyć foremkę

Fiołkowe Talerze
Domowe żelki/galaretki z herbaty owocowej (bez żelatyny) 154

Agar agar otrzymuje się z wodorostów morskich  i jest zdrowszy od żelatyny oraz o wiele łatwiejszy w "obsłudze". Jeśli Wasza galaretka za słabo lub za mocno stężeje to nie ma problemu, abyście ją rozpuścili i dosypali agaru, ewentualnie dodali owoców/płynu. Całość ponownie zastygnie, co w przypadku żelatyny nie jest możliwe! Agar agar rozpuszcza się w temperaturze(...)bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej. Dodatkowo nie ma smaku, ani zapachu i nadaje się dla wegan.  Wracając do przepisu... Nie wiedziałam czy użyć słowa żelki - czy galaretki, więc napisałam oba. Może nazwa żelki to małe nadużycie, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata. Mimo wszystko takie urocze słodkości są pyszne i nie zawierają dłuuugiej listy

Di gotuje
Brzoskwiniowiec 157

jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej  wody    1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietany kremówki Łaciatej 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 2,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 tabliczki czekolady Milka Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.Do ubitych jajek przesiewamy(...)proszek do pieczenia, dodajemy olej i wodę. Delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania