galaretka - 14130 przepisów (strona:481/942)

Brzoskwiniowy rarytas 147

pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek waflowych z polewą czekoladową Poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru 5ml zapachu arakowego 30ml spirytusu Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić(...)cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 3.  Poncz Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać. 4.  Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. 5.  Biszkopt przełożyć ponownie do tortownicy i nasączyć ponczem. Posmarować 1/3 masy śmietanowej, ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik Poema di Caffe 121

masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 4 kostki mlecznej czekolady kwiatki(...)wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody. 3.  Poncz Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto i wymieszać. 4.  Kawowa galaretka Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 5.  Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Biszkopt z wafelkami, brzoskwiniami i galaretką 175

Kolejny przepis na pyszne ciasto do kawy. Tym razem z kremem i galaretką. Polecam przygotować je nie tylko na weekend. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 330ml śmietanki 30% * 250g mascarpone * 4 wafelki Prince Polo * puszka brzoskwiń  * 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać pokrojone wafelki oraz brzoskwinie. Krem wyłożyć na biszkopt(...)Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na krem. Ciasto schłodzić

Magiczne Życie Marty
Ciasto chrupiąca brzoskwinka 205

140g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 400ml wrzątku 500ml śmietany 36% Dodatkowo: 400g masy krówkowej – kajmak 150g łuskanego słonecznika Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić(...)stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2.  Warstwa śmietanowo - brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać. 3.  Słonecznik uprażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 122

sera delfiko o smaku waniliowym 250g masła extra 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 1 łyżka żelatyny Masa porzeczkowa: 450g dżemu porzeczkowego 1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 150g płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną(...)piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około  30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić  na 2 blaty. 2.  Masa porzeczkowa: Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać. 3.  Masa waniliowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym 193

płaska łyżeczka sody 4 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2  szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1.  Ciasto marchewkowe Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym(...)brzoskwiniowy Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia. 4.  Polewa Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć

Szalona Kuchnia Eweliny
Karpatka z musem z kiwi 168

jajek Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z kiwi: 12 kiwi 2 galaretki o smaku kiwi Dodatkowo: 2 kiwi pokrojone w plastry do dekoracji Wykonanie: 1.  Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać(...)momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć  do dekoracji wierzchu ciasta). 3.  Mus z kiwi Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, zblendować blenderem i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4.  Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z kiwi, wyłożyć resztę kremu

Szalona Kuchnia Eweliny
Panna Cotta 175

śmietany 30- 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka cukru pudru lub 50g cukru i laska wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny  Dodatkowo: ok. 300g truskawek galaretka truskawkowa WYKONANIE: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.  Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier z prawdziwą wanilią i cukier puder lub cukier i przeciętą laskę wanilii(...)śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 0,5 godziny. Część truskawek pokroić w plastry i wcisnąć na spód kubeczka.   Mus truskawkowy Resztę truskawek zmiksować. Galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Wystudzić. Połączyć mus truskawkowy z galaretką. Rozlać na stężoną śmietankę i wstawić do lodówki.  Aby wyciągnąć deser, należy włożyć foremkę

Fiołkowe Talerze
Domowe żelki/galaretki z herbaty owocowej (bez żelatyny) 161

Agar agar otrzymuje się z wodorostów morskich  i jest zdrowszy od żelatyny oraz o wiele łatwiejszy w "obsłudze". Jeśli Wasza galaretka za słabo lub za mocno stężeje to nie ma problemu, abyście ją rozpuścili i dosypali agaru, ewentualnie dodali owoców/płynu. Całość ponownie zastygnie, co w przypadku żelatyny nie jest możliwe! Agar agar rozpuszcza się w temperaturze(...)bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej. Dodatkowo nie ma smaku, ani zapachu i nadaje się dla wegan.  Wracając do przepisu... Nie wiedziałam czy użyć słowa żelki - czy galaretki, więc napisałam oba. Może nazwa żelki to małe nadużycie, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata. Mimo wszystko takie urocze słodkości są pyszne i nie zawierają dłuuugiej listy

Di gotuje
Brzoskwiniowiec 161

jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej  wody    1 puszka brzoskwiń 500 ml śmietany kremówki Łaciatej 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 2,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 tabliczki czekolady Milka Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.Do ubitych jajek przesiewamy(...)proszek do pieczenia, dodajemy olej i wodę. Delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy

Sama słodycz i szczypta chili
Placek pomarańczowa rozkosz 134

wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Składniki na masę: Budyń śmietankowy 2 szt. Mleko ½ litra Cukier ½ szklanki Bita śmietana (śnieżka) 1 opakowanie Galaretka pomarańczowa 1 szt. Sok pomarańczowy 100% 1 litr Wykonanie masy: Budynie ugotować w 850 ml soku pomarańczowego z dodatkiem cukru, a pozostałym sokiem namoczyć ostudzony biszkopt i zalać gorącym budyniem(...)Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Śnieżkę  ubić według opisu na opakowaniu, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać na zastygnięty na biszkopcie budyń. Wstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia

Tradycyjna Kuchnia
Tort wiśniowy z kremem z białą czekoladą i kremem wiśniowym 302

kieliszek wódki Krem wiśniowy i krem z białą czekoladą: 1 l śmietany 36% 250 g mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 1 galaretka wiśniowa 80 ml mleka 90 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy(...)cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Około 1/3 kremu przełożyć do osobnej miski. 160 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Żelatynę zalać odrobiną zimnego mleka i zostawić do napęcznienia. W osobnym garnuszku zagotować mleko, dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i energicznie

Passions hobbies life
Mini tortoletki pomarańczowe 152

pieczenia Krem: 250 ml mleka 2 żółtka 75 g cukru pudru ( niecała szklanka) 1 łyżka  mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki pszennej aromat pomarańczowy Do dekoracji: 1 pomarańcza galaretka pomarańczowa Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki, następnie rozwałkować. Foremki do tortoletek posmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem(...)mieszając. Gdy zgęstnieje dodać aromat pomarańczowy. Na ciasto nakładać po 1-2 łyżki kremu,wstawić do piecyka. Piec ok. 17-20 min w 200 st C, następnie ostudzić. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, lecz z połowy porcji wody. Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Na upieczone ciasto nałożyć  po 1 plasterku pomarańczy. Zalać galaretką i schłodzić

Z Marcepanem
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE 487

kremówki 30%                                        - 2 galaretki cytrynowe +1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 0,5l gorącej wody          - 1 opakowanie małych ciepłych lodów          Kremówkę ubić, dodać do niej(...)rozpuszczone wcześniej, przestudzone galaretki z żelatyną (dałam 3 galaretki rozp.w 0,75l gorącej wody z 2 łyżeczkami żelatyny- przygotowałam masę serową z 1,5 porcji).  Na spodzie z nutelli i sucharów układamy babeczki lodowe (wafelki ze spodów odcinamy), gdy mamy mniejszą blaszkę lody ustawiamy na stojąco, w większej proponuję na leżąco (by masa serowa dobrze je przykryła). Na lody

Smaczne Zdrowe
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 169

gorącej wody opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: Kawy rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Dodajemy alkohol, mieszamy. składniki na krem do przełożenia: 375 ml śmietany kremówki 30% 1/2 galaretki cytrynowej ok. 60 ml gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy cappuccino wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy(...)końcu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń toffi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru (mniej lub więcej do smaku

Domowy Smak Jedzenia