wiórkami kokosowymi. Warstwa z malin: 400 g mrożonych lub świeżych malin 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia kwaśności malin) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka malinowa Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% (schłodzić) laska wanilii 2 - 3 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)schłodziła. Warstwa z malin: Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż masa będzie jednolita bez surowych malin. Zdjąć maliny z palnika i dodać proszek galaretki, mieszać do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Większą część masy z malin wystudzić i wyłożyć na spód z daktyli, pozostałą pozostawić do dekoracji wierzchu. Jeśli masa stężeje, należy
Kuchcik gotujepełne Cukier waniliowy 1 szt. Jajko 1 szt. Żółtka jajka 3 szt. Kwaśna śmietana 4 łyżki ocet 1 łyżka Smalec 1 łyżka Składniki na masę jabłkową: Jabłka 2 kg Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki na polewę orzechową: Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić(...)cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie polewy orzechowej: Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę
Tradycyjna Kuchniatego przepisu] 3 małe jogurty brzoskwiniowe [3 x 120 g] 1 mała śmietana 18 % [200 g] 1/4 szkl.cukru 3 łyżki żelatyny +3/4 szkl.wody 3 różne galaretki 1/4 szkl.cukru krem czekoladowy do tortów Cykoria Galaretki przygotować według przepisu,wylać na płaskie talerze (foremki) i odstawić do lodówki do zastygnięcia.Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić
Moje domowe kucharzeniecukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze ( Te, z których otarliśmy skórkę do Panna Cotty.) cukier do smaku + 1 galaretka pomarańczowa i klej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas(...)ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórki pomarańczowe, zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Studzimy. Możemy je przełożyć wraz z syropem do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w niepełnej szklance wody. 1/2 rozlewamy na dno pucharków, w których będziemy podawać deser. Resztę wylewamy na płaski talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu umieszczamy śmietankę
DominikaDolcicukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier wanilinowy 30g 1 łyżka żelatyny Masa z bitej śmietany: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon 260g rurek(...)pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować ! 3. Poncz: Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto
Szalona Kuchnia Ewelinydodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą
Jak u mamypiekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy cisto wystygnie przekroić je na pół i przełożyć poniższą masą. Masa: 1 litr śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 śmietanowe fixy (zagęszczające) 2 galaretki rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody, musi przestygnąć, ale nie może się ścinać. Ubijamy śmietanę z fixami, do tego dodajemy zimną, płynną galaretkę
Jak u mamyprzełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź do ich wrzenia. Ściągnij z palnika i wsyp(...)galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera. Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone
Kulinarna (nie)codziennośćśmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 4-5 łyżek konfitury malinowej 1 łyżka galaretki truskawkowej lub malinowej w proszku około 1/4 szklanki gorącej wody około 350g malin cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce(...)Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca. 8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć smarujemy nią maliny ( patrz FILM ). Bok tarty posypujemy cukrem pudrem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkarulon. Chcę, żeby uzyskał kształt rolady i tak wystygł. W tym czasie robię masę. Składniki na masę: 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 1 łyżka galaretki truskawkowej truskawki 1 opakowanie miechunki suszonej od HELIO Śmietanę miksuję, dodaję serek mascarpone, miksuję tylko chwileczkę. W kubku umieszczam 1 łyżkę galaretki, dodaję około 2 łyżeczek gorącej wody, tak, alby galaretka
MojaQchnia.plłyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3łyżeczki cukru wanilinowego 4 żółtka 5 łyżek cukru Mus z brzoskwiń: 800g brzoskwiń z puszki po odsączeniu 1 szklanka wody 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Dodatkowo: 120g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość(...)cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. 3. Mus z brzoskwiń: Odsączone brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Składanie ciasta: Jedno
Szalona Kuchnia Ewelinystopni. Upieczone ciasto francuskie studzimy. Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy ją z lodówki. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem(...)dodajemy partiami po łyżce mascarpone cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę marchewkową i miksujemy razem, aż składniki kremu się połączą. Na dno blaszki wkładamy ciasto francuskie w dużym kawałku. Na ciasto wkładamy krem i wyrównujemy. Na kremie układamy w małej odległości od siebie poduszeczki z ciasta francuskiego. Lekko dociskamy do kremu. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzygotowanie wymaga jedynie wymieszania składników. Można je robić na wieeeele sposobów, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na różowe muffinki! Swój kolor i malinowy smak zawdzięczają budyniowi oraz galaretce. Przepis jest wegański, zapraszam // Składniki (12 sztuk): 200 g mąki 1 budyń malinowy bez cukru 1 łyżka galaretki malinowej lub malinowo – truskawkowej bez żelatyny 280 ml mleczka kokosowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła orzechowego 60 g 60 g cukru 3 łyżki oleju 2 kostki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W jednej misce wymieszaj mąkę, budyń, galaretkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej natomiast połącz ze sobą mleczko, masło orzechowe i olej. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek na muffinki
Via Gustośrednicy 22cm wyłożoną folią aluminiową lub spożywczą i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy: 700 g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru sok z połowy cytryny galaretka truskawkowa łyżeczka żelatyny* Zamrożone truskawki zasypać cukrem i odstawić,aż puszczą sok i się rozmrożą.Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Truskawki postawić na gaz i wlać sok z cytryny(...)zagotować.Zdjąć z ognia,wsypać galaretkę i żelatynę,mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści.Gorące jeszcze truskawki zmiksować i odstawić. Lekko tężejące truskawki wylać na masę ,schłodzić w lodówce. *jeżeli truskawek wyjdzie do 500 ml można ominąć dodanie żelatyny,wszystko zależy ile truskawki puszczą soku. Do dekoracji: 200 ml śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Dobrze schłodzoną
Anielskie wypiekiPorwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem. Składniki Marynata : 1 cytryna 50 ml wody 50 ml czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła 250 ml rosołu(...)galaretki porzeczkowej Przygotowanie Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez
R'n'G Kitchen