galaretka - 14130 przepisów (strona:477/942)

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami 266

oprószyć mąką. Wylepić je schłodzonym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 żółtka + ulubione owoce 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w 0,75 szklanki gorącej wody, odstawić. 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Połączyć i ugotować. Gotowym kremem napełniać korpusy babeczek(...)Wystudzone babeczki udekorować ulubionymi owocami, posmarować je tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem 958

śmietankowe bez cukru (po 40g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki miodu 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru   Składniki na masę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 0,5 litra wody   Składniki na pszczółki: 1 puszka brzoskwiń 50g gorzkiej czekolady 1/5 szklanki śmietanki lub mleka płatki migdałowe     *** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka(...)wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę *** *** Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie

Blog z Apetytem
Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą 145

żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao(...)przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 4. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem. 5. Polewa truskawkowa: Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Łaciatek kawowy z pianką śmietanowo truskawkową 452

szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie :   Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie(...)masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz dodajemy ubite jajka, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno,następnie ciągle mieszając dodajemy galaretki. Do mleka dodajemy kawę rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z jabłkami 128

zimno, ale akurat robiłam porządki w piwnicy i znalazłam jeszcze kilka słoików jabłek i tak więc zrobiłam roladę.Polecam.jest pyszna..Kiedyś już robiłam podobnie,ale do jabłek nie dawałam galaretki.  5 jajek  5 łyżek mąki  5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1 słoik jabłek 1 galaretka [ u mnie owoce leśne] Jabłka(...)słoika wymieszać z galaretką i przełożyć na blaszkę [ tą dużą z piekarnika] wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie jak jabłka są w piekarniku żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą

Moje domowe kucharzenie
Torcik rabarbarowo-krówkowy 148

Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej  herbaty. Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka ¼ szklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: ½ kg rabarbaru ½ szklanki cukru ½ szklanki zimnej wody 1 cytrynowa galaretka Masa krówkowa: 25 dag serka mascarpone 25 dag kajmaku (masa krówkowa) 100 ml śmietany kremówki 30% Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji Wykonanie torciku: Biszkopt: Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu musze

Wanilia i Kardamon
Kruchy sernik 138

masła - 450 g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg mielonego twarogu - 2 budynie śmietankowe - 1 szklanka cukru pudru - 250 g rodzynek - 100 g gorzkiej czekolady - 1 galaretka truskawkowa - 5 łyżek śmietany 18% Przygotowanie: Na stolnicy łączymy 600 g mąki, 250 g margaryny, 150 g cukru, 2 jajka oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i dzielimy(...)gorącego tłuszczu dodajemy przygotowana wcześniej masę serową. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy rodzynki oraz budynie śmietankowe. Ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę wraz ze 130 g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy tężejącą galaretkę oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie.  Na blachę

Zainspirowana w kuchni
Tarta Z Truskawkami Bez Pieczenia 144

Spód: 180 g ciastek maślanych 80 g stopionego masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru duża garść truskawek (rozmrożonych lub świeżych) Wierzch: 1/2 galaretki truskawkowej 200 ml wrzątku 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę(...)śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. 3. Do masy dodajemy pokrojone truskawki i wykładamy od razu na schłodzony spód, następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Wierzch 4. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. 5. Kiedy widzimy, że galaretka tężeje dodajemy do niej jogurt naturalny, miksujemy całość i wykładamy na stężałą masę z mascarpone

Gotowanie...to proste !
bananowiec bez pieczenia 295

użyłam kakaowych i maślanych) 1 litr mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady + 2 kostki łyżka cukru 100 g masła 8 bananów 2 galaretki cytrynowe 300 ml śmietanki kremówki Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Budynie  i cukier rozpuścić w odrobinie mleka. Do pozostałego mleka dodać(...)budyń i gotować na małym ogniu mieszając. Kiedy zgęstnieje wrzucić połamaną mleczną czekoladę i mieszać aż się połączą. Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciastek. Wystudzić.  Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać do foremki, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TRUSKAWKOWIEC Z RABARBAREM 114

soli 1-2 łodygi rabarbaru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Mus owocowy: 300 g truskawek 5 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 3/4 op. galaretki truskawkowej Dekoracja: ok. 200 g truskawek maczek truskawkowy Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną(...)odcinamy końce i ewentualne liście. Owoce kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu do momentu aż zmiękną. Następnie do gorącej masy dodajemy galaretkę truskawkową i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zaczyna lekko tężeć, wykładamy ją na dolną część zimnego biszkoptu i wstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
GEODA Z GALARETKI / GALARETKA KRYSZTAŁ 76

efekt, moim (nie)skromnym zdaniem, jest genialny! Skąd pomysł na ten przepis? Robi się coraz cieplej, a letnia, słoneczna pogoda kojarzy mi się m.in. z chłodną galaretką z truskawkami, którą przygotowywała moja Mama. Ale [...] Artykuł GEODA Z GALARETKI / GALARETKA KRYSZTAŁ pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
SERNIK NA MCHU 196

aromat 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka jagodowa (moja była na 1,5 szklanki wody) 2-3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: SPÓD: Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki oraz smarujemy powidłem. Odkładamy(...)sprawdzamy ciasto patyczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z blachy na deseczkę, żeby zielone ciasto było na spodzie. Lekko ścinamy boki ciasta i kruszymy, będzie do dekoracji. JOGURTOWA MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, można podgrzać w mikrofali. Odstawiamy na bok lub studzimy wkładając do zimnej wody. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy zimną galaretkę i chwilkę miksujemy. Odkładamy

Pani na deser
Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową 108

mleka gdy jest jeszcze zimne odlewamy sobie 1/2 szkl, dodajemy mąki, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się gotuje dodajemy mleko z mąkami. Wyłączamy gaz. Szybko mieszamy.   Jabłkowa galaretka 10 jabłek obranych i startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy.   1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego(...)puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy.   Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy )   Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową pochodzi z serwisu Moja

MojaQchnia.pl
Poziomkowy rarytas 172

poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia, Składniki na biszkopt: 4 jaja m 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru Dodatkowo: 600 ml śmietany 30%  2 łyżki cukru galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody 1 litrowy słoik poziomek Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.Ubijamy jaja na puch z cukrem, dodajemy przesianą(...)blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy  będzie idealne już od samego rana

Różowa kuchnia
Sernik na zimno 144

Dawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go wypróbować i postanowaiłam przyrządzić go na weekendowy deser. Kto lubi? :) ok. 700 g mielonego twarogu (tyle zostało po odsączeniu na sicie, z 1 kg wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru(...)trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka startej skórki z pomarańczy szklanka truskawek cząstki pomarańczy galaretka pomarańczowa opakowanie okrągłych biszkoptów (użyłam bezglutenowych) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy żelatynę i miksujemy na głądką masę. W formie o średnicy ok. 26 cm układamy biszkopty. Zalewamy je serem. Na wierzchu układamy pokrojone

Mienta blog