galaretka - 14130 przepisów (strona:475/942)

Tort malinowy 200

mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty(...)czasie, kiedy tort chłodzi się w lodówce/zamrażarce możemy przygotować polewę malinową. Pozostały mus malinowy przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy galaretkę, mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Odstawiamy całość do przestudzenia. Schłodzony tort dekorujemy zostawionym wcześniej kremem, polewą malinową, świeżymi malinami i kostkami gorzkiej czekolady. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam

Ciastkozercy
Truskawkowy sernik na zimno 244

oczywiście możecie dosłodzić masę serową wedle upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego ( jeśli używacie zwykłego twarogu ) 450 g truskawek + 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Spód: Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę(...)dodać to do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia. Masę truskawkowo - serową wylać na schłodzoną pierwszą masę i wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, odstawić do wystygnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Wymieszać z przestudzoną galaretką i włożyć do lodówki do momentu, aż mus truskawkowy zacznie

Opowieści z piekarnika
Rolada biszkoptowa z masą śnieżkową i truskawkami 150

jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody 1 szklanka truskawek Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu(...)st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić. 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę. 3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi

Kuchnia domowa Ani
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką. 169

brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe  - 70 dag truskawek Wykonanie Galaretki rozpuszczam w  750 ml gorącej wody, zostawiam do ostudzenia. Truskawki myje i pozbawiam szypułek, zostawiam na sicie do osuszenia. Śmietanę mieszam łyżką(...)cukrem pudrem, maczam w niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty. Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik "FANTAZJA" - z truskawkami 190

jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/3 szklanki zwykłego cukru (70 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 70 ml wody masa serowa 0,8 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 galaretki o smaku truskawowym 100 ml wrzącej wody krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 36% (200 g) 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto i je rozsmarować. Piec około 17-20 minut w 195ºC . Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przygotować masę sernikową : galaretki rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Do masy serowej wlać ostygniętą galaretkę i całość za pomocą miksera dokładnie ze sobą połączyć. Przygotować 2 małe miski lub jedną dużą

Ugotować
Łatwy, Kakaowy Przekładaniec 125

czubate łyżki kakao 110 g margaryny Palma 80 ml mleka Masa serowa: 200 g sera kremowego, twarogowego 100 ml śmietanki 30-36 % 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania galaretki przezroczystej + 1/3 szkl wrzącej wody Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30-36% do dekoracji 1/2 opakowania śmietan fixu kakao do oprószenia dżem truskawkowy lub rabarbarowy 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop(...)możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;) 5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie. 6. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera i 100 do dekoracji, razem jest szybciej i łatwiej ją ubić

Gotowanie...to proste !
arbuzowiec (sernik na zimno) 132

razu dokładkę:) *foremka 24*24 cm Składniki: 1 kg serka z wiaderka 5-6 łyżeczek żelatyny 70 g mlecznej czekolady 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania czerwonej galaretki herbatnki Pettit Beurre Blacky od Cukry Nyskie 500 g miąższu arbuza Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Żółtka wbić do metalowej miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą(...)wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Schłodzić ciasto przez pół godziny aż masa trochę stężeje. Na górze ułożyć kawałki arbuza i zalać galaretką. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z frużeliną jagodową 128

zimno z frużeliną, właśnie jagodową... Spód: 300 g zbożowych ciastek kakaowych 100 g masła Masa twarogowa: 500 g sera mielonego w wiaderku 500 ml schłodzonej śmietany 30-36% 2 galaretki żółte lub przezroczyste 2/3 szklanki cukru pudru Frużelina: ok. 280 g mrożonych borówek leśnych ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szklanki wody Galaretki rozpuścić w ½ litra(...)równomiernie ugnieść dłońmi. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Dodać na końcu cukier i wymieszać. Porcjami dodawać twaróg i połączyć ze śmietaną. Mieszając, wlać tężejącą galaretkę. Jednolitą masę wylać na ciasteczkowy spód i schłodzić do stężenia. Przygotować frużelinę. Rozmrożone lub częściowo rozmrożone jagody podgrzewać razem z cukrem. Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną

Czerwień i błękit
sernik na zimno na szybko z truskawkami... 150

Składniki: sernik na zimno 1 opakowanie, maślanka truskawkowa 400 ml, mleko 3,2% 200 ml, truskawki 60 dag, galaretka truskawkowa 1 opakowanie wsypać sernik na zimno z opakowania do pojemnika, wlać 400 ml zimnej maślanki truskawkowej i 200 ml zimnego mleka, mikserem na najwyższych obrotach miksować z 5 minut pod koniec miksowania wsypać 1,5 szklanki opłukanych dojrzałych truskawek(...)wszystko zmiksować tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy przełożyć sernik, wygładzić wierzch i do lodówki galaretkę truskawkową wymieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i zostawić do prawie stężenia w lodówce pozostałe truskawki pokroić w plastry, rozłożyć na serniku i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin - sernik na zimno przygotowany z tzw. "gotowca" z moją

W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowiec 185

blaszki (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Mus truskawkowy: 1 kg cukru 6 łyżeczek żelatyny 3-4 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Żelatynę zalewamy wodą, tak by ją zakryła i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy(...)cukier wg uznania, a następnie mieszamy z żelatyną. Złożenie ciasta. Biszkopt przekrawamy na pół, na połowę biszkoptu wykładamy tężejący mus truskawkowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, a po wierzchu polewamy galaretką. Prawda, że prosto, a że pysznie to już musicie sprawdzić sami

Cynamonowe szczęście
Łatwy torcik z pianką i truskawkami bez pieczenia 223

pyszny torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 kg truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik gotowany z truskawkami 151

sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy) 200 g masła 3/4 szkl cukru 4 jajka 2 duże budynie waniliowe 3/4 szkl mleka 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać(...)mieszając aż masa zacznie bulgotać. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić. Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin

Smakołyki Asi
Sernik na zimno z domowym twarożkiem i owocami 110

Piątnica  (Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta  biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy  z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania(...)tężejącą wylewamy do formy. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto:  Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy

Życie zaczyna się w kuchni
sernik truskawkowa kopuła- na zimno bez pieczenia 413

polecam gorąco i zapraszam :) SKŁADNIKI *ja robiłam sernik w misce o średnicy 20cm, wysokości 12cm -500g serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam(...)spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki kroimy na plasterki i wykładamy nimi całą  miskę. Następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy galaretkę i 125ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek homogenizowany-miksujemy. Następnie do masy dajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy chwilę na najwyższych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TORT KOKOSOWO- BRZOSKWINIOWY W STYLU CUTE 105

pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach  kiedy ostygnie przekrawam na trzy części pierwszy blat nasączam naparem z gorzkiej herbaty  Rozpuszczam dwie galaretki w dwóch szklankach wody, lekko już zastygłą galaretkę wykładam na biszkopt i wkładam do lodówki. Przygotowuję krem. SKŁADNIKI NA KREM:   1 litr bardzo zimnej śmietany kremówki 4 śmietan(...)pianę, pod koniec dodając cukier puder wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką  PRZYGOTOWANIE TORTU: Na biszkopt z galaretką  wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń na to połowę kremu,  następnie biszkopt, nasączam go herbatą na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą

Upiecz sobie babeczkę