mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty(...)czasie, kiedy tort chłodzi się w lodówce/zamrażarce możemy przygotować polewę malinową. Pozostały mus malinowy przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy galaretkę, mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Odstawiamy całość do przestudzenia. Schłodzony tort dekorujemy zostawionym wcześniej kremem, polewą malinową, świeżymi malinami i kostkami gorzkiej czekolady. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam
Ciastkozercyoczywiście możecie dosłodzić masę serową wedle upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego ( jeśli używacie zwykłego twarogu ) 450 g truskawek + 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Spód: Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę(...)dodać to do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia. Masę truskawkowo - serową wylać na schłodzoną pierwszą masę i wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, odstawić do wystygnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Wymieszać z przestudzoną galaretką i włożyć do lodówki do momentu, aż mus truskawkowy zacznie
Opowieści z piekarnikajajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody 1 szklanka truskawek Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu(...)st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić. 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę. 3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi
Kuchnia domowa Anibrzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe - 70 dag truskawek Wykonanie Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, zostawiam do ostudzenia. Truskawki myje i pozbawiam szypułek, zostawiam na sicie do osuszenia. Śmietanę mieszam łyżką(...)cukrem pudrem, maczam w niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty. Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam
Kuchnia z widokiem na ogródjajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/3 szklanki zwykłego cukru (70 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 70 ml wody masa serowa 0,8 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 galaretki o smaku truskawowym 100 ml wrzącej wody krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 36% (200 g) 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto i je rozsmarować. Piec około 17-20 minut w 195ºC . Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przygotować masę sernikową : galaretki rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Do masy serowej wlać ostygniętą galaretkę i całość za pomocą miksera dokładnie ze sobą połączyć. Przygotować 2 małe miski lub jedną dużą
Ugotowaćczubate łyżki kakao 110 g margaryny Palma 80 ml mleka Masa serowa: 200 g sera kremowego, twarogowego 100 ml śmietanki 30-36 % 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania galaretki przezroczystej + 1/3 szkl wrzącej wody Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30-36% do dekoracji 1/2 opakowania śmietan fixu kakao do oprószenia dżem truskawkowy lub rabarbarowy 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop(...)możemy już poprzestać i po wystygnięciu ciasta polać je polewą i już zajadać, ale...możemy je także szybko i smacznie nadziać ;) 5. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 6. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy w lodowatej wodzie. 6. W wysokim naczyniu, ubijamy 200 ml śmietanki (100 do sera i 100 do dekoracji, razem jest szybciej i łatwiej ją ubić
Gotowanie...to proste !razu dokładkę:) *foremka 24*24 cm Składniki: 1 kg serka z wiaderka 5-6 łyżeczek żelatyny 70 g mlecznej czekolady 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania czerwonej galaretki herbatnki Pettit Beurre Blacky od Cukry Nyskie 500 g miąższu arbuza Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, wystudzić. Żółtka wbić do metalowej miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą(...)wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Schłodzić ciasto przez pół godziny aż masa trochę stężeje. Na górze ułożyć kawałki arbuza i zalać galaretką. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazimno z frużeliną, właśnie jagodową... Spód: 300 g zbożowych ciastek kakaowych 100 g masła Masa twarogowa: 500 g sera mielonego w wiaderku 500 ml schłodzonej śmietany 30-36% 2 galaretki żółte lub przezroczyste 2/3 szklanki cukru pudru Frużelina: ok. 280 g mrożonych borówek leśnych ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ szklanki wody Galaretki rozpuścić w ½ litra(...)równomiernie ugnieść dłońmi. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Dodać na końcu cukier i wymieszać. Porcjami dodawać twaróg i połączyć ze śmietaną. Mieszając, wlać tężejącą galaretkę. Jednolitą masę wylać na ciasteczkowy spód i schłodzić do stężenia. Przygotować frużelinę. Rozmrożone lub częściowo rozmrożone jagody podgrzewać razem z cukrem. Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną
Czerwień i błękitSkładniki: sernik na zimno 1 opakowanie, maślanka truskawkowa 400 ml, mleko 3,2% 200 ml, truskawki 60 dag, galaretka truskawkowa 1 opakowanie wsypać sernik na zimno z opakowania do pojemnika, wlać 400 ml zimnej maślanki truskawkowej i 200 ml zimnego mleka, mikserem na najwyższych obrotach miksować z 5 minut pod koniec miksowania wsypać 1,5 szklanki opłukanych dojrzałych truskawek(...)wszystko zmiksować tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, do formy przełożyć sernik, wygładzić wierzch i do lodówki galaretkę truskawkową wymieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i zostawić do prawie stężenia w lodówce pozostałe truskawki pokroić w plastry, rozłożyć na serniku i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin - sernik na zimno przygotowany z tzw. "gotowca" z moją
W Mojej Kuchni Lubięblaszki (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Mus truskawkowy: 1 kg cukru 6 łyżeczek żelatyny 3-4 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Żelatynę zalewamy wodą, tak by ją zakryła i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy(...)cukier wg uznania, a następnie mieszamy z żelatyną. Złożenie ciasta. Biszkopt przekrawamy na pół, na połowę biszkoptu wykładamy tężejący mus truskawkowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, a po wierzchu polewamy galaretką. Prawda, że prosto, a że pysznie to już musicie sprawdzić sami
Cynamonowe szczęściepyszny torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 kg truskawek, 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami. 2. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Dodaję truskawki. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasisera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy) 200 g masła 3/4 szkl cukru 4 jajka 2 duże budynie waniliowe 3/4 szkl mleka 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać(...)mieszając aż masa zacznie bulgotać. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić. Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin
Smakołyki AsiPiątnica (Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania(...)tężejącą wylewamy do formy. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy
Życie zaczyna się w kuchnipolecam gorąco i zapraszam :) SKŁADNIKI *ja robiłam sernik w misce o średnicy 20cm, wysokości 12cm -500g serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam(...)spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki kroimy na plasterki i wykładamy nimi całą miskę. Następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy galaretkę i 125ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek homogenizowany-miksujemy. Następnie do masy dajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy chwilę na najwyższych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach kiedy ostygnie przekrawam na trzy części pierwszy blat nasączam naparem z gorzkiej herbaty Rozpuszczam dwie galaretki w dwóch szklankach wody, lekko już zastygłą galaretkę wykładam na biszkopt i wkładam do lodówki. Przygotowuję krem. SKŁADNIKI NA KREM: 1 litr bardzo zimnej śmietany kremówki 4 śmietan(...)pianę, pod koniec dodając cukier puder wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką PRZYGOTOWANIE TORTU: Na biszkopt z galaretką wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń na to połowę kremu, następnie biszkopt, nasączam go herbatą na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą
Upiecz sobie babeczkę