owoców ) Nasączenie: 70 ml zalewy z moreli 70 ml likieru Amaretto pozostałego po odsączeniu rodzynek Ponadto: około 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ), na wierzch ciasta 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać(...)wyłożyć kawałki moreli, lekko je wciskając. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem śmietankowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej, przegotowanej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowe morele osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na podłużne kawałki. Ułożyć je na wierzchu ciasta w taki
Opowieści z piekarnikarównych kawałków. składniki na krem: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ok. 200 g cukierków – galaretka w czekoladzie 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładni mieszamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy(...)mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem. wykonanie ciasta: Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy
Domowy Smak Jedzenia350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła lub margaryny *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek), mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia *** *** Przygotowujemy masę orzechową: orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Do garnka wkładamy orzechy, cukier, miód, mleko i masło lub margarynę. Mieszamy i zagotowujemy. Odkładamy
Blog z Apetytemtego chrupiące ciasteczka Stokłoski od Cukry Nyskie i mamy lekki oraz pyszny deser. Polecam Składniki: 1 op. herbatników Stokłoski od Cukry Nyskie 250 ml śmietanki 18% słodkiej galaretka niebieska na 500 ml wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Na dno pucharków kruszymy po 2 ciasteczka. Zimną śmietankę spieniamy mikserem i dolewamy tężejącą(...)galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Następnie tężejącą piankę przekładamy na pokruszone ciastka i wstawiamy desery do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ciasteczkiem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneowoców. Składniki jakie będą nam potrzebne do wykonania musu i masy: 05,kg mrożonych malin 05,kg mrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki połóż na dnie blaszki(...)garnka wsypałam truskawki i podgrzałam, kiedy puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam rozpuszczoną galaretkę (w 1/3 szklanki wody), po przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj żelatynę, 3 łyżeczki rozpuść w 1/3 szklanki wody, przestudź. Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp
Kurnikowojajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml zimnej kremówki 30% 4 serki waniliowe "danio-140g" 1 szkl wrzątku 1 galaretka cytrynowa słoik dżemu brzoskwiniowego 100 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż. *Można też składniki podzielić i upiec dwa osobne biszkopty. Na spód z 4 jajek a na górę z 3 jajek. Krem: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach stopniowo dodawać zimne serki i na końcu wolnym strumieniem wlewać tężejącą
Ala piecze i gotujePyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka. Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody 3 łyżki kakao 25 dkg margaryny 7 żółtek Dodatkowo: 3 łyżki kawy prawdziwej 1 galaretka czerwona 2 szklanki wody Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach
Kuchnia u Bietkicukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki malinowe 600ml wrzątku Masa czekoladowa: 120g mlecznej czekolady 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix 1 łyżeczka kakao Poncz: 100ml wrzątku 3 łyżeczki kawy espresso 50ml amaretto(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2. Warstwa malinowa: Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Śmietanę ze śmietan-fix ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku(...)pieczenia wyścielić papierem. Nakładać na przemian łyżką ciasto jasne i ciemne. Upiec w 180*C przez około 30 minut. Oba ciasta wystudzić, można upiec je dzień wcześniej. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić. Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Oba nasączyć herbatą. Dolny blat biszkopta ułożyć w foremce w której się piekł (wyścielić ją papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatortownice wylewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.150° ok.20 min. Najlepiej jest biszkopt upiec dzień wcześniej . Masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek (antonówki lub renety ) -galaretka owocowa np.cytrynowa lub agrestowa -łyżka żelatyny -cukier Jabłka dobrze wysmażyć. Zdjąć z ognia i do gorących wsypać cukru wg.uznania i suchą galaretkę wraz z żelatyną. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki
Kulinarne przemyslenia250ml słodkiej 30% śmietanki ½ do ¾ szklanki cukru pudru (wg własnych upodobań) 500g serka mascarpone Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 130g masła (82%) 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 kosteczki czekolady deserowej (zmielone lub starte) Ok 12 sztuk pierniczków (lub więcej jeśli są bardzo małe) Sposób przygotowania: Jakieś 2 godziny(...)deseru. Sok pomarańczowy przelewamy do garnka z grubym dnem, powinno go być min.500ml (jeśli nie ma- dolewamy wody). W kubku pozostawiamy tylko ok 100ml, by wymieszać proszek budyniowy oraz galaretkę. Sok gotujemy z cukrem oraz rozmarynem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniu i galaretki. Mieszamy przez 2 minuty na najmniejszym palniku, zestawiamy. Dodajemy masło i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis na kolorową galaretkę z indyka z marchewką i groszkiem. Taka przystawka to nieodzowny element przeróżnych imprez. A może macie ochotę na galaretkę drobiową albo wieprzową . to zapraszam:) Składniki: 2 golonki z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1/2 puszki groszku 50 g żelatyny 2 liście laurowe(...)pokroić w kostkę. Przygotować blaszkę/pojemnik. Na dno wyłożyć listki pietruszki, na to marchewkę, groszek i na koniec mięso. Całość zalać wywarem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretką pokroić na kawałki. Skropić octem lub cytryną. Smacznego
magiczna kuchnia Kasismalcu 2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczno-cytrynowa: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody Dodatkowo: marmolada 1. Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut(...)temp. 180 stopni na złoty kolor. 2. Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny. 3. Przekładamy: jeden placek smarujemy marmoladą albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy
Kuchnia u BietkiNiezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko. SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos(...)cukier, prażymy na złoto, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wykładamy folią, układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem, dodajemy twaróg, a następnie galaretkę. Wylewamy na ciastka, układamy maliny. Posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodki bratekNajlepsze na herbatnikach Petit Beurre od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 1 op herbatników petit beurre (54g) od Cukry Nyskie 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g musu malinowego 2 galaretki cytrynowe (na 500 ml każda) 300 ml gorącej wody oraz: keksówka 10x20 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy(...)dnie keksówki połowę ciastek. Do miski wkładamy serek i chwilę miksujemy. Potem dokładamy mus malinowy i miksujemy razem do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. Na górze ciasta układamy pozostałe herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarne