galaretka - 14130 przepisów (strona:461/942)

CZEKOLADOWE DONICZKI Z KREMEM ŚMIETANOWYM 93

ciasteczka zrobią furorę na niejednej imprezie. Składniki: 2 gorzkie czekolady 2 mleczne czekolady 1 duże opakowanie śmietanki 30% 1 małe opakowanie serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretek w czekoladzie 2 opakowania ciasteczek typu markizy black świeża mięta kubeczki papierowe Przygotowujemy doniczki czekoladowe: Czekolady posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody i boki kubeczków malować rozpuszczoną czekoladą. Odstawić(...)stężenia czekolady. Po zastygnięciu czekolady oddzielić czekoladę od kubeczków.  Śmietankę, maskarpone i cukier puder ubić na gęsty krem. Galaretki w czekoladzie pokroić z mniejsze części. Galaretki mieszamy z kremem.  Doniczki nafaszerować kremem. Markizy pokruszyć na piasek. Sam wierzch doniczek posypać pokruszonymi ciastkami. Udekorować miętą

Kuchnia w oparach
Krucha tarta malinowa z bezą 127

Pyszna, krucha tarta z soczystymi malinami i chrupką bezą. Malinom w syropie dzięki żelatynie lub agarowi nadajemy formę galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość. Składniki:  kruche ciasto:  300 gram mąki pszennej  100 gram cukru(...)duże opakowanie cukru waniliowego  1 jajko  200 gram zimnego masła  szczypta soli  galaretka malinowa:  2 puszki malin w syropie Leśne Skarby  2 łyżeczki żelatyny  beza:  2 białka jaj  ¾ szklanki cukru pudru  Przygotowanie:  Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko

Życie zaczyna się w kuchni
Słodka Delicja 470

pieczenia Nasączenie: 1 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu 2 op. galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 op. cukru wanilinowego 7 łyżek cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy razem z miodem do garnka i dusimy do miękkości przez około 10 minut. Gdy jabłka połączą się w mus, wsypujemy suche galaretki. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy razem z cukrem waniliowym oraz obiema mąkami i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę

Smaki Na Talerzu
Fit ptasie mleczko - o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą 147

poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne dla osób, które ograniczają kupne słodycze. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży kefir (0.5 kg) 1 galaretka o smaku truskawkowym + 1 szklanka wrzącej wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki wrzącej wody 1 tabliczka gorzkiej czekolady (80 g) Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić(...)szklance wrzącej wody. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do kefiru wlać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę i żelatynę. Masę dokładnie wymieszać i przelać do formy/talerza. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Następnie piankę wyjąć z formy i pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie do czekolady dodać 1 łyżkę masła, mleka bądź oleju kokosowego

Ugotować
FANTAZJA ŚLIWKOWA 112

łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną  z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą przesiewamy. Następnie dodajemy cukier(...)łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić do lekkiego stężenia. Uwaga! nie wkładamy do lodówki. W przypadku, gdy masa za bardzo

Ciastka - domowe słodkości
Orzechowy jabłecznik z migdałami 177

orzechów arachidowych/ można zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki  mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych(...)wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę 25 minut do suchego patyczka. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Galaretki rozpuszczam w garnku w 750 ml wody gorącej, dodaję jabłka starte. Wstawiam na chwile na gaz aż się podgrzeją ale nie mogą się gotować. Zdejmuję z ognia i zostawiam do ostygnięcia

wesoła kuchnia
Kasata 105

łyżka proszku do pieczenia ·        Niepełna szklanka cukru Składniki na masę: ·        3 różne kolorowe galaretki ·        1 łyżka kakao ·        10 dag rodzynek ·        10 dag orzechów włoskich(...)proszkiem. 6.    Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując. 7.    Przekładamy do tortownicy. 8.    Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 9.    Galaretki rozpuszczamy każdą z osobna w 1 szk. wody gorącej, chłodzimy żeby stężały

Kulinarna Chwila
Borówkowe Marzenie 97

Borówkowe Marzenie Sezonowe ciasto z naszymi ulubionymi borówkami, leciutkie bez pieczenia. Składniki: ·        3 różno kolorowe galaretki ·        3 serki mascarpone ·        3 śmietany 36 % ·        1 śnieżka na mleko ·        4 łyżki żelatyny(...)wafelki princeska orzechowe ·        2 łyżki masła ·        30 dag borówek Sposób przygotowania: 1.    Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance gorącej wody i chłodzimy w lodówce aż stężeją. 2.    Wafelki kruszymy do miski. 3.    Masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z wafelkami. 4.    Wykładamy

Kulinarna Chwila
Wiśniowe Cudo 138

Wiśniowe Cudo Czas na coś wiśniowego, pyszne ciasto z serka z dodatkiem wiśni. Składniki: ·        2 galaretki wiśniowe ·        1 kg wiśni ·        Niepełna szklanka cukru ·        4 łyżki żelatyny ·        1 kg serka śmietankowego(...)naturalnego ·        2 śnieżki ·        ½ opakowania biszkoptów Sposób przygotowania: 1.    Galaretki rozpuszczamy w 2 szk. gorącej wody i odstawiamy to stężenia. 2.    Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. 3.    Gotujemy 15 minut, studzimy. 4.    Połowę wiśni

Kulinarna Chwila
Muffiny czekoladowe z winogronową nutką 95

śmietana kremówka ·        1/3 szk. cukru pudru ·        Polewa czekoladowa ·        Galaretka żółta Sposób przygotowania: 1.    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szk. wody i odstawiamy żeby stężała, ale nie do końca. 2.    Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. 3.    Następnie(...)górę. 9.    W środku robimy otwór. 10.                     Napełniamy galaretką a w środek układamy winogrono. 11.                     Przykrywamy ciastem odciętym

Kulinarna Chwila
Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą 84

Wczoraj wieczorem zerwałam pigwy. Pomyślałam że zrobię z nich galaretkę, w której substancją żelującą jest agaranta. Galaretka jest z kurkumą i imbirem, posłodzona miodem akacjowym. Skropiliśmy ją sokiem z cytryny. Można też zrobić z tego kisiel. na 2 sztuki: 400 ml wody + 100 ml 1 duża lub kilka małych owoców pigwy 1/2 łyżeczki kurkumy 1 opakowanie agaranty (6 gram(...)pucharków. Schłodzić w lodówce. Agaranta rozpuszcza się dobrze w wodzie około 90 stopni, natomiast żeluje płyny po obniżeniu się temperatury do około 40-35 stopni C. Przed podaniem galaretki można skropić sokiem z cytryny

AZgotuj!
Ciasto z jabłkami i serem 144

Klasyczne połączenie smaków - kruchego ciasta, masy serowej i jabłek z galaretką. Pyszne, wbrew pozorom robi się szybko. Składniki (duża blaszka): Ciasto: 550 g mąki tortowej 250 g masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka (w oryginale 4 żółtka) aromat waniliowy Masa serowa: 600 g twarogu (w kostce lub osełkach) 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)budyń + 130 ml mleka Masa jabłkowa: 1500 g jabłek 2 suche galaretki o smaku agrestowym sok z jednej cytryny 150 ml wody Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć

Kuchnia domowa Ani
Dżem z cukinii 107

polecam dodać więcej cukru lub erytrytolu. Dżem można wykorzystać do pieczywa, a także do wypieków i przekładania ciast . Dżem z cukinii 1,5 kg cukinii ((5 średnich sztuk)) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna 70 g erytrytolu lub cukru ((1/3 szklanki)) Cukinie obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 40 minut(...)jakiś czas mieszając. Po tym czasie przełóż garnek z kuchenki i zblenduj cukinie na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek galaretki, erytrtytol oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż gotową masę do słoiczków i odwróć do góry dnem na 15 minut. *Dżem w temperaturze pokojowej jest dość rzadki, a trzymany w lodówce ma zwartą strukturę, podobną do galaretki. Wartości odżywcze

Przepisy na widelcu
Dwukolorowe ciasto z truskawkami, bez pieczenia 161

pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny  50 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych(...)truskawkową, rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Na wierzchu rozłożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na pakowaniu (dałam 300 ml), ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto zalać tężejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto truskawkowe Marysi 99

żółtka - 4 szt białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna - 1szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka truskawki -50 dag galaretka czerwona - 2 op śmietana 30% - 400 ml śmietan - fix Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej(...)wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie

ciasta i desery czyli na słodko

Proponowane wyszukiwania