galaretka - 14130 przepisów (strona:453/942)

Kir royal w galaretce – szampańska galaretka 97

Szampańska galaretka - deser tylko dla dorosłych, czyli pełnoletnich. Kir royal - koktajl alkoholowy składający się z szampana i likieru z czarnej porzeczki. Proponuję galaretkę o smaku kir royal. 1 butelka schłodzonego wina musującego, 4 – 5 łyżek likieru z czarnej porzeczki, 2 – 3 łyżki cukru, 27 g żelatyny, 100 ml letniej wody, Żelatynę wsypać do miseczki, wlać wodę, dokładnie wymieszać i poczekać(...)żelatyna napęcznieje. 350 ml wina musującego wlać do garnuszka, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę, dodać likier z czarnej porzeczki i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć delikatnie wlać resztę wina i wymieszać. Wlać do formy wypłukanej zimną wodą. Odstawić do zastygnięcia

królestwo garów
Ciasto śmietanowe z musem truskawkowym na spodzie czekoladowym 88

Składniki: * 900 ml śmietany 18% * 700 – 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko.  Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki(...)ostudziłam.   Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki.  Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców

Pieprzyć z Fantazją
Cytrynowiec – ciasto 100

szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło 20 dkg * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe * 1 szklanka cukru Bita śmietana: * 330 – 350 ml śmietanki 30 % * 1 galaretka cytrynowa Polewa: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 2 łyżki wody * 3 łyżki śmietany 30 % * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * herbatniki kakaowe ok. 15 dkg Białka oddzieliłam od żółtek(...)utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę. Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią

Pieprzyć z Fantazją
Łaciata Krówka – ciasto 87

cukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam(...)pszenną i budyń. Wlewałam strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim

Pieprzyć z Fantazją
Seromakowiec z domową galaretką pomarańczową 151

makowiec, którego od dawna nie piekłyśmy. W rezultacie powstał seromakowiec, w którym połączyłam smaki sernika i makowca. Obie warstwy połączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców. Składniki (na dużą blachę do ciasta): Ciasto 300 ml mąki 80 g miękkiego masła łyżka cukru małe jajko Warstwa makowa 500 g maku 350 g mleka(...)rodzynek 6 dużych suszonych fig Warstwa serowa 1 kg twarogu 150 g masła 260 g cukru 4 jajka szczypta soli mały budyń waniliowy (35 g) skórka z połowy pomarańczy Galaretka 300 ml soku z pomarańczy (z 3-4 pomarańczy) czubata łyżeczka agaru Ser zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Do sera dodać skórkę startą z połowy pomarańczy. Ze składników

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 127

pieczenia 1 łyżka wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem: 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżeczka żelatyny 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód blaszki z wyposażenia(...)Krem:   Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać do garnuszka i wlać tyle wody, aby łącznie z sokiem uzyskać 200 ml. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wlać tężejącą galaretkę i zmiksować do powstania jednolitego kremu

Passions hobbies life
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU 536

mąka pszenna (280 g) kakao (10 g) przyprawa do piernika (1,5 łyżki) soda oczyszczona (0,5 łyżeczki) sól (szczypta) Ptasie mleczko: śmietanka kremówka 30% (400 ml.) galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie ma 71 g.) + gorąca woda (500 ml.) Polewa czekoladowa: śmietanka kremówka 30% (80 ml.) masło (30 g) cukier (30 g) kakao(...)blaty.  Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy go dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał scianek foremki.    2.) Ptasie mleczko : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.  Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę.  Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy

RITA food channel
Kremowy bananowiec 746

bananowca? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 25x25cm. Składniki: 35dag herbatników 4 szklanki mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 20dag masła 3/4 szklanki cukru 4 banany 2 galaretki pomarańczowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by wystygło(...)Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do ostudzenia.  3. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.  4. Na dnie blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować ją 1/3 kremu i poukładać plasterki banana, przykryć następną warstwą herbatników i tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto

Danka Pichci
Rolada biszkoptowa na Święta Bożego Narodzenia. 125

Roladę zwiń w rulon, póki jest ciepła, owiń ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Masa: - 330 ml Oryginalny Sok ZIMA (jabłko- cynamon-goździki) lub Oryginalny Sok ZIMA (jabłko -imbir) - 2 galaretki cytrynowe - 250 ml serka mascarpone - 200 g zamrożonych czerwonych porzeczek, malin, jeżyn lub jagód Galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku, dodaj sok i całość wymieszaj. Gdy masa wystygnie dodaj serek(...)zamrożone owoce i masę mieszaj od czasu do czasu łyżką, zacznie dość szybko tężeć pod wpływem niskiej temperatury. Gdy stanie się już dość gęsta, taka nazwijmy "na w pół galaretka", odwiń roladę i nadziej masą dokładnie. Roladę wraz z masą zroluj ponownie i zawiń w papier do pieczenia. Wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Polewa: - 150 g czekolady gorzkiej

SMYKWKUCHNI
Łaciata Krówka - ciasto 10451

cukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę: * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam(...)pszenną i budyń. Wlewałam strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania