galaretka - 14130 przepisów (strona:449/942)

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną 82

Puszysty biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie. Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję. Składniki: biszkopt upieczony z 3 jajek 1 kg  słodkich jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier wanilinowy 300 ml śmietany krem ówki 36% 2 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka,dodajemy(...)cukier waniliowy i smażymy aż jabłka zmiękną.Wsypujemy galaretki,mieszamy aż do zagotowania.Wyłączamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.Zostawiamy do ostygnięcia. .Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Kruche babeczki z kremem budyniowym 99

Babeczki z ciasta kruchego z kremem budyniowym i galaretką. Pamiętam jak mama robiła właśnie takie babeczki na każde święta, obowiązkowo w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Dekorowała je kremem budyniowym,galaretkami w różnych kolorach,rodzynkami albo owocami. Babeczki rozkładała na tacach a my co chwila podbierałyśmy po jednej. Do kremu budyniowego można użyć budyniu czekoladowego.  Z podanych składników wychodzi ok.30(...)mleka 100 g margaryny  Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu.Dajemy mniej mleka aby był gęściejszy.Studzimy. Zimny budyń miksujemy dokładnie z miękką margaryną. Krem można dosłodzić cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Wystudzone babeczki dekorujemy wedlug uznania

Przepisy mojej mamy
Deser z galaretką i bitą śmietaną 113

Czasami nie mamy pomysłu na coś słodkiego do kawy. Proponuję szybki deser z ulubioną galaretką i bitą śmietaną 🥰🍨 Nie tylko dla dzieci ☺ Składniki: galaretka o ulubionym smaku ok.200 ml śmietany kremówki 36% Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie podlewamy do pucharków  i wstawiamy do lodówki. Śmietankę kremówkę ok.200 ml ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dekorujemy pucharki

Przepisy mojej mamy
Biszkopt kawowy z czekoladą 59

łyżka mielonej kawy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia poszatkowana drobno tabliczka gorzkiej czekolady garść pokrojonych drobno orzechów włoskich 1 słoik konfitury morelowej lub dżemu morelowego 2 łyżki galaretki morelowej lub brzoskwiniowej 1 tabliczka czekolady deserowej na polewę + 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Białka ubijamy z solą. Gdy są już sztywne, dosypujemy powoli cukier, cały czas miksując.  Dodajemy(...)orzechy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy wierzch konfiturą podgrzaną z dwoma łyżkami galaretki ( nie zagotować podgrzewając, bo galaretka się nie zetnie ). Gdy konfitura zastygnie, polewamy całość polewą czekoladową wykonaną z tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z dwoma łyżkami śmietanki, lub skondensowanego mleczka do kawy

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno na herbatnikowym podłożu 61

ponownie na gładką masę. Teraz dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy przygotowany w tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę w dowolnym smaku i kolorze, na jego wierzch. Oczywiście można pod galaretkę wyłożyć owoce - brzoskwinie z puszki, winogrona. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie umieszczamy je w lodówce. Niestety, kilka

Kronika Piekarnika
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 61

świąt, przeżyjmy je. Taki mam plan. Choć od rana już kilka wyrzutów sumienia się pojawiło. Wykorzystując czas pozostały do rozpoczęcia świątecznej pogoni za wypełnianiem tradycji, jeden przepis. Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy. Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka. Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację(...)użyłam kremowego śmietankowego i ricotty 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 1 łyżka cukru 20 gram miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki 1 słoiczek powideł śliwkowych 2 pełne łyżki galaretki malinowej Kruche ciasteczka migdałowe upieczone z mojego przepisu na migdałowo - maślane gwiazdki, tylko w formie kwadratów, lub w zastępstwie - gotowe kakaowe herbatniki. Wykonanie: Ciasto z makiem : Mak w misce zalewamy

Kronika Piekarnika
Tort ajerkoniakowy z masą budyniową 62

Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 150 gram cukru pudru 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30 % Dodatkowo: mały słoiczek konfitury śliwkowej lub wiśniowej 2 łyżki galaretki wiśniowej Wykonanie ciasta: Oddzielamy żółtka od białek, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy na biały krem ze 100 gramami cukru pudru. Wlewamy stopniowo olej i ajerkoniak, miksujemy(...)Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Teraz czas na wykonanie żelki. Konfiturę podgrzewamy w rondelku, dodajemy do niej dwie łyżki galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, ale nie do zagotowania! Odstawiamy na chwilkę. Galaretka zastyga, ciasto się studzi - czas na masę budyniową. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. 150 ml mleka zagotowujemy

Kronika Piekarnika
Tort mascaropne z kajmakiem i biszkoptami w kawie 61

osobnej misce, dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa - 4 kostki, do starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku(...)galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy w misce mikserem, z całą puszką kajmaku. Ścinamy wierzch biszkopta  ( cieniutką warstwę, by później zetrzeć ją na wierzch ciasta ). Ciasto nasączamy obficie zaparzoną kawą. WAŻNE - tort składamy przy założonej obręczy tortownicy. Masy ścinają się do właściwej konsystencji dopiero po schłodzeniu w lodówce. W czasie wykładania na biszkopcie

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z maliną w tle 76

szklanki przegotowanej, letniej wody - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka wódki ( opcjonalnie ) Tym razem nie dodajemy cukru, masy są wystarczająco słodkie. Żelka malinowa: - 1 słoik konfitury malinowej - 2 łyżki galaretki malinowej Zalecam przetarcie konfitury przez sitko,  jeśli czujecie dyskomfort rozgryzając pesteczki. Jeśli Wam to nie przeszkadza, pozostawcie pestki na swoim miejscu. Trzy łyżki konfitury odkładamy, wykorzystamy ją do masy(...)mascarpone. Resztę przekładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dzielimy ciepłą masę na pól.  J edna cześć  zostawiamy w temp. pokojowej, drugą  połowę wkładamy do lodówki by zaczęła tężec. Masa krówkowo - bezowa z wkładką malinową : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku waniliowym lub adwokatowym - 50 gram mlecznej czekolady

Kronika Piekarnika
Sernik gotowany z jabłkami - warstwowy 79

czterech jaj z waszego sprawdzonego przepisu lub z polecanej już przeze mnie nie raz gotowej mieszanki do wypieku biszkopta firmy Delecta. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka 1 1/2 paczki galaretki cytrynowej lub agrestowej Masa serowa: 500 gram twarogu sernikowego wiaderkowego 3 jajka "L" 2/3 szklanki cukru 1 tabliczka białej czekolady 1 1/2 paczki budyniu waniliowego 1 szklanka mleka Wykonanie: Obrane(...)jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla i gotujemy przez 5 - 10 minut, aż zmiękną. Ściągamy z palnika, wsypujemy galaretki, mieszamy dokładnie do ich rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser wkładamy do większego garnka, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką na gładko, możemy posłużyć się mikserem. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej

Kronika Piekarnika
Tort "Agrest w kubku kawy" 77

Kawowy biszkopt, mocny akcent kawy w czekoladowej masie śmietanowej. Kruszonka z domieszką chałwy, a we wnętrzu.. skromna ale intensywnie wyczuwalna, warstwa agrestu w galaretce. Nie dla kontrastu. Dla stworzenia całości idealnie zgranej. Miękki, rozpływający się w ustach, delikatny torcik. Połączenie smaków niezwykle ciekawe i trafione, w czym utwierdza nas każdy kolejny kawałeczek na widelczyk nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady(...)biało - kawowej ( zawsze na półce w sklepach Aldi ) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 śmietan - fix Składniki masy z agrestu: 1 szklanka agrestu 1 łyżka cukru 2 łyżki galaretki agrestowej Wykonanie: Etap pierwszy - proponuję rozpocząć od masy śmietanowej. Najlepiej kilka godzin wcześniej, lub poprzedniego dnia śmietanę podgrzewamy w małym rondelku, prawie do wrzenia. Do gorącej wrzucamy połamane na kosteczki

Kronika Piekarnika
Krucha tarta z owocami i kremem budyniowym 74

szczypta soli Składniki masy budyniowo - serowej: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 100 gram drobno posiekanej białej czekolady 250 gram sera mascarpone 1 opakowanie galaretki krystalicznej cytrynowej lub truskawkowej 30 dag owoców: według uznania - maliny, truskawki, czereśnie, jagody ( :( ) opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Ciasto -  zimne masło wkładamy do miski i siekamy nożem na drobną kostkę(...)lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyciągamy tartę z lodówki i nakłuwamy widelcem wylepione dno. Pieczemy na rumiano około 20 minut. Wyciągamy i chłodzimy. Przygotowujemy krem - galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. W 1/3 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy, do rondelka wlewamy pozostałe mleko, zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy z palnika

Kronika Piekarnika
Szarlotka przekładana 90

push({}); Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 200g masła 0,5szkl cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 4szkl. musu jabłkowego ze słoika 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier i wymieszałam. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka (białka można zamrozić(...)ciasta miałam upieczone przystąpiłam do przygotowania nadzienia jabłkowego. Cztery szklanki musu jabłkowego przełożyłam do garnka i zaczęłam podgrzewać. Gdy mus zaczął bulgotać wyłączyłam gaz i wsypałam do niego galaretkę. Jabłka dokładnie wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła i odstawiłam do wystygnięcia. Do blachy włożyłam z powrotem jeden blat ciasta kruchego, wyłożyłam połowę nadzienia jabłkowego, równo je rozsmarowałam i ułożyłam drugi blat

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Oreo Smerfetki 110

śmietany 30 % ·        500 g mascarpone ·        200 g czekolady białej ·        1 galaretka niebieska Składniki na polewę: ·        200 g czekolady mlecznej ciemnej ·        ½ szk. śmietany 30 % Sposób przygotowania: 1.    Połowę ciastek(...)mascarpone.   Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, rozpuścić można w kąpieli wodnej lub na 2 minutki do mikrofali. 4.    Sześć łyżek masy przekładamy do osobnego naczynia. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody i studzimy. Masę łączymy z galaretkę, miksując mikserem i na chwilę chowamy do lodówki żeby lekko stężała. 5.    Drugą połowę ciastek kruszymy

Kulinarna Chwila
Rolada marchewkowa z kremem i owocami 105

łyżki oleju 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej po szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka gorącej wody 3-4 mandarynki       *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę(...)upieczeniu ciasto przekładamy „do góry nogami” na posypaną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną i delikatnie ściągamy papier *** *** Roladę zwijamy w ściereczkę i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy krem: galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i pomału wlewamy zimną galaretkę *** *** Krem odkładamy na chwilę, a jak zacznie gęstnieć wykładamy

Blog z Apetytem