Afrodyta” to ciasto które nie tylko wspaniale wygląda, ale również świetnie smakuje. Z powodzeniem zaspokoi Twój apetyt na słodkie. Składniki Masa: śmietanka 30% 500 ml dwie cytrynowe galaretki śnieżka 1/2 szklanki cukru (ja daję cukier puder) kostka sera tłustego 250g Przygotowanie Piekę najprostsze ciasto biszkoptowe. Kroję na dwie części, spód/góra. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Odstawiamy(...)stężenia. Śmietankę ubijamy, dodajemy te galaretki, ser utarty z cukrem. Przekładamy ciasto. Wierzch smarujemy dżemem brzoskwiniowym pocieramy zasmażonymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Można podać z kawą. Autor przepisu: Joanna Kałużyńska Artykuł Ciasto „Afrodyta” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDESER "MALINOWA CHMURKA"- przepis tutaj Na moim blogu znajdziecie przepis na ciasto malinowa chmurka , więc Was na deserki inspirowane tym właśnie ciastem. Kruche, pokruszone ciastka, maliny, galaretka, śmietana, bezy i płatki migdałów. Deser, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem ale i wyglądem. Łatwy i szybki do zrobienia. Polecam :) DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI(...)deser z mascarpone, bezami i malinami. Wygląda efektownie, smakuje obłędnie, lekki jak chmurka a wykonany dosłownie w kilka chwil. Idealny jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości ;) SZYBKI DESER- GALARETKA Z OWOCAMI- przepis tutaj Galaretkę z owocami mogłabym zajadać bez końca. Ulubiony deser z dzieciństwa, a teraz to samo uwielbia moja córka
Zrób to smacznieBajecznie prosty przepis na pyszny sernik na zimno z owocami i galaretką. Składniki: 2 serniki na zimno w proszku dowolne owoce tu borówki i maliny opakowanie biszkoptów 1l mleka galaretka smakowa Wykonanie: Serniki rozdrabniamy w 1l mleka blenderem lub mikserem. Na spód wykładamy biszkopty Nakładamy warstwę owoców Na owoce masę sernikową Dekorujemy owocami, galaretką i posypujemy wiórkami kokosowymi. Autor przepisu
Wasze Przepisypyszne ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 litry mleka kostka masła 10 budyni 5 łyżek cukru Herbatniki u mnie 3 paczki Puszka kajmaku 2 galaretki Przygotowanie: Do garnka wlewam 1 i pół l mleka dodaje kostkę masła i cukier czekam aż się rozpuści. Pół mleka które zostało rozrabiam z budyniami i dodaje do garnka z gotującym(...)warstwę herbatników. Jak masa będzie gotowa to daje pół na herbatniki później kładę na nią herbatniki, masę kajmakową, herbatniki i znowu masę budyniową, a jak stężeje to 2 galaretki na wierzch z tym że 2 galaretki w 600 ml wody żeby była bardziej sztywna. Autor przepisu: Karolina Wójcik – Kołodziej Artykuł Budyniowiec z kajmakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywaniliowy lub śmietankowy bez cukru 150g wiórków kokosowych 250g masła w temperaturze pokojowej 300ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej Krem truskawkowy: 200g mrożonych truskawek 2-3 łyżki wody 1 galaretka truskawkowa 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotujemy budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać(...)odstawić. Przygotujemy truskawkowy krem: 11. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować. 12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić. Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia. 13. Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga
Mała Cukierenkawrzącej wody z sokiem. Gotujemy budyń, często mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. DODATKOWO: 2 paczki ciastek Delicje pomarańczowe 2 galaretki pomarańczowe 3 szklanki wody Odsączone brzoskwinie z 1 puszki 1/4 szkl. mocnego naparu z kawy 3 łyżki alkoholu, np. spirytusu ZŁOŻENIE CIASTA: Na biszkopt kokosowo-orzechowy wykładamy połowę kremu budyniowego(...)alkoholem i nasączamy delikatnie ciastka Delicje. Ciastka układamy na masę budyniową czekoladą do dołu (lekko wciskamy je w krem). Na ciastka wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy plackiem kokosowo-orzechowym. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki. Układamy je na wierzchu placka. Zalewamy całość tężejąca galaretką i wkładamy do lodówki
psgotujemyjajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus pomarańczowy: ok 300g obranych pomarańczy 200ml soku z pomarańczy 1 galaretka pomarańczowa *** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników *** *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka(...)lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus pomarańczowy: pomarańcze obieramy ze skórki, pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Do galaretki przekładamy pomarańcza i wszystko razem blendujemy na gładki mus *** *** Mus odkładamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylewamy go równomiernie na sernik. Całość wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemMiodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche placki miodowe, a pomiędzy nimi biszkopt, masa budyniowa i smażone jabłka z galaretką – oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy (gmina Domaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala(...)pieczenia Masa budyniowa: 150 g cukru 2 cukry wanilinowe 500 ml mleka 125 g masła lub margaryny Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek (np. szara reneta) 2 galaretki o różnych kolorach Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i po kilku minutach zaczynamy dodawać cukier – łyżka po łyżce – cały czas miksując. Kiedy cukier
Trzeci talerzmnie Président) 500 g mrożonych owoców leśnych 3 łyżki cukru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 15g żelatyny 160 ml wrzątku 1 galaretka wiśniowa 250 ml wody DODATKOWO kilka śnieżynek z bezy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie SPÓD Ciasteczka zblendować. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy(...)Owoce leśne dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na godzinę. Pozostałe owoce zmiksować przy pomocy bendera. Galaretkę przygotować w 250 ml wrzącej wody i mieszać, aż się rozpuści, dodać zmiksowane owoce. Gdy galaretka będzie tężeć, należy ją wylać na masę serowo-owocową. Tort można przyozdobić śnieżynkami
Przepiski.plłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kostki masła min 70% 120 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka np. agrestowa pasuje idealnie! rodzynki Na polewę czekoladową: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki słodkiego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Robimy! CIASTO Białka ubijamy(...)było kożucha. Masło (koniecznie już miękkie) miksujemy na puch, stopniowo dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Ma nam postać dość gęsty krem. Masę wykładamy równo na ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. W galaretce maczamy dobrze biszkopty i równiutko układamy na naszej masie na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce. W tym czasie szykujemy POLEWĘ: Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy
LatosiowydomSkładniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 25 dkg masła 2 - 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa 1 opakowanie wafli ( 5 sztuk ) Sposób wykonania : D o rondla dajemy cukier, przesiane kakao ( mieszamy cukier z kakao ), mleko, pokrojone na kawałki masło. Rondel stawiamy na ogień, zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy 20 minut(...)małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę do gorącej masy, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, ponownie dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą cukierniczą ), aby nie było grudek. Letnią masą smarujemy wafle, dokładnie dociskamy je rękami. Przełożony wafel odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Następnie kroimy wafel na małe kawałki ( wafelki ) ostrym nożem. G alaretki
Przepisy i porady kulinarnesoli 250 g masła 200 ml pepsi/coca-coli 2 duże jajka 75 ml mleka Masa: 1 litr + 1 szkl. wody 4 łyżki cukru 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 galaretki agrestowe 200 g masła Dodatkowo: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem 120 g czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Proszek budyniowy rozrabiamy w 250 ml pozostałej wody. Wlewamy na gotującą się wodę. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, stale mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Na jednym z nich rozprowadzamy mniej więcej
Smaki Na Talerzuśrednicy 25 cm) 1 kg zmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder(...)koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych). Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Walijskie Pichcenieprosty w przygotowaniu deser idealny na świąteczny stół. Takie ciasto będzie świetną propozycją dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników, wystarczy przygotować szybki spód z biszkoptów, krótko podgrzć jabłka prażone z galaretką, ciasto wyłożyć delicjami i bitą śmietaną a na końcu posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania. składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła(...)prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, po czym przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką
Smakowite Daniaprzełożenia 5 wafli 25 dkg masła lub margaryny 1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu 1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 % 1/2 szklanki mleka w proszku 1 galaretka owocowa Sposób wykonania : D o rondelka ( najlepiej z grubym dnem ) wsyp cukier, przesiane mleko w proszku, dodaj masło, śmietanę , wymieszaj. Postaw na ogniu zagotuj, często mieszając. Gotuj około25 minut na średnim ogniu(...)pamiętając o częstym mieszaniu łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę , dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie smaruj nią wafle. Masy wystarczy na posmarowanie 5 wafli. Do masy można dodać ciemnego kakao ( 1 łyżkę ), wtedy uzyskamy masę czekoladową. Masę można robić w różnych innych smakach np. dodając galaretkę wiśniową , trochę czerwonego
Przepisy i porady kulinarne