łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 paczka, woda, masło 250 g, Krem śmietankowy: śmietana 36% 500 ml, galaretka cytrynowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder 2 łyżki, Polewa: masło 100 g, cukier puder 150 g, kakao 40 g, mleko 2 łyżki(...)Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem wyłożyć na biszkopt. Ananasy odsączyć i ułożyć na kremie. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą całkowicie galaretkę i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch ułożyć herbatniki
kulinarne odsłony patiDelikatny mocno owocowy sernik na zimno bez pieczenia. Pyszny deser idealny na upalne dni. Foremka o średnicy 16 cm 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka owocowa użyłam rubinowej 1 łyżka żelatyny 300ml wrzątku pół słoiczka dżemu wiśniowego 1 łyżka cukru pudru po 2 solidne garści malin i borówek 100 gramów ciasteczek typu petit 40 gramów masła do dekoracji(...)bita śmietana i owoce Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą mieszamy i studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze dodajemy roztopione masło ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki, rozkładamy równomiernie i mocno dociskamy po całej powierzchni. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut. W między czasie jogurt miksujemy z zimną ale nie zastygniętą galaretką, dżemem i cukrem
Andzia Pichciowocami - mango, marakuja, winogrono, borówki, śmietanka lekko kokosowa. Orzeźwiające, nie za słodkie, najlepiej smakują dobrze schłodzone. Składniki: 450 g pulpy mango (można przygotować samemu), 660 ml śmietanki 30%, 2 galaretki woda kokosowa, 4 - 5 owoców marakuja, 250 g borówki amerykańskiej, kilka sztuk zielonego winogrona Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody - dobrze mieszamy. studzimy. Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy(...)małym strumieniem cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach galaretkę. Miksujemy tak przez 2 - 3 minuty. Na dno pojemniczków wykładamy do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do lodówki na godzinkę, aby masa lekko stężała. Następnie wykładamy na nią owoce: pulpę mango, kilka sztuk borówki, winogrono przekrojone na pół, trochę marakui. Wkładamy do lodów na kilka godzin
Lena Gotujekrem , no i ciasto obowiązkowo. Zainspirowana przepisem od I Love bake przygotowałam swoja wersję "Wiśniowej fantazji". Na makowym biszkopcie umieściłam mój ulubiony krem milky way, na nim wiśnie w galaretce, które stanowią tutaj akcent orzeźwiający. Na wierzchu ułożyłam herbatniki, a wszystko to polałam obficie czekoladową polewą. To ciasto nie tylko smakowało obłędnie ale też pięknie się prezentowało, dlatego polecam(...)dodajemy do niego partiami przegotowane mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucieramy do połączenia składników. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie na ostudzonym biszkopcie makowym. Dodatkowo: 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku herbatniki (ok 20 sztuk) Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zaczną tężeć. Wtedy mieszamy
Cynamonowe szczęściedelikatna ;-) Dzieciakom bardzo smakowała☺️ Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki gorącej wody 1 galaretka malinowa 250 g śmietanki 30% 150 g malin Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz olej, delikatnie mieszamy(...)będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (pół szklanki), odstawić, by przestygła. 3. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić, na koniec wlać galaretkę i zmiksować. Dodać maliny i wymieszać. Masę wyłożyć na roladę (trzeba to sprawnie
Kuchnia domowa Aniwięc idealnie wpisuje się w ideę zero waste i nie marnuję jedzenia . PRZEPIS CIASTO Z BANANÓW BEZ PIECZENIA Składniki na tortownicę 21cm (ok 8-10 porcji): 10 biszkoptów 2 galaretki cytrynowe 4 duże banany Jak zrobić ciasto z bananów bez pieczenia: Jeśli używamy tortownicy zaczynamy od wyłożenia jej wnętrza folią spożywczą. Ja użyłam szklanej formy na tartę. Następnie galaretki rozpuszczamy(...)800ml (mniej niż w przepisie na opakowaniu) wody, studzimy. Potem na dnie naczynia wykładamy biszkopty. Następnie na biszkopty kładziemy banany pokrojone w plasterki. Potem zimną, tężejąca już lekko galaretkę wlewamy do naczynia z biszkoptami i bananami. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Artykuł Ciasto z bananów bez pieczenia pochodzi z serwisu Dorota
Dorota SmakujeSkładniki: – ok. 150 g ciasteczek maślanych – ok. 80 g płatków orkiszowych – 100 g roztopionego masła – 500 g ricotty – 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub jagodowe -350 g jagód – 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej Polewa -100 g białej czekolady – 25 ml mleka -25 g masła – kilka borówek do dekoracji oraz świeża(...)mięta Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka oraz płatki orkiszowe dokładnie rozdrobnić przy użyciu blendera i wymieszać z masłem. Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przestudzić. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia boki) Spód wyłożyć ciasteczkowo-orkiszową masą . Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez
I LOVE LIFEzasypujemy cukrem i wlewamy szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozrabiamy w 1/3 szklanki wody. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się porzeczki i gotujemy do zgęstnienia. Pianka śmietankowa: 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody, 500 ml śmietany 30% lub 36%, Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej ostudzoną galaretkę
Cynamonowe szczęścieczekoladzie 3 łyżki żelatyny z górką Nasączenie: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 400 ml gorącej wody 1 łyżeczka płaska cukru do smaku Dodatkowo: biszkopty podłużne (36 sztuk) 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ok. 600 ml gorącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Nasączenie - 3 torebki(...)układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w herbacie i wykładamy cały mus cappuccino, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia masy. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościszklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka) Krem – masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy bez cukru, w proszku 2 galaretki truskawkowe pół kostki masła (100g) 300 g truskawek pól szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% Poncz: sok cytrynowy, woda, cukier Do posypania: wiórki czekoladowe Sposób wykonania. Do upieczenia ciasta(...)się charakterystyczna skórka. Oczywiście budyń możemy ugotować dużo wcześniej. Po przestudzeniu budyń miksuję z masłem, najlepiej aby miało podobną temperaturę jak budyń, wówczas unikniemy zważenia się kremu. Krok 3. Galaretki, owoce i poncz. Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku i lekko studzę. Gdy zaczynają tężeć, dodaję do masy budyniowej i miksuję za pomocą miksera, aby składniki masy dobrze się
Ania gotujebiałego sera z wiaderka 200 g jogurtu greckiego 100 g cukru pudru 200 g kremówki 350 g truskawek 6 łyżeczek żelatyny Masa truskawkowa: 800 g truskawek 2 galaretki Masa śmietanowa: 350 g kremówki 100 g jogurtu 2 czubate łyżki cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 250 g herbatników Wykonanie Dno formy z odpinanym rantem wykładamy folią spożywczą(...)ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na herbatniki i wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie. Masa truskawkowa Truskawki blendujemy, przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy masa będzie gorąca wsypujemy galaretki i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odlewamy 1/3 szklanki masy, wykorzystamy ją później do warstwy śmietanowej. Odstawiamy do wystygnięcia, wtedy wkładamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć przelewamy ją na masę serowa
Kulinarne przygody GatitySkładniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki truskawkowej – 800 g truskawek – 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej Polewa – 100 g białej czekolady – 40 ml śmietany kremówki 36% – kilka truskawek do dekoracji(...)płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przestudzić. 500g truskawek zmiksować Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia boki) Spód wyłożyć ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut
I LOVE LIFEserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki z górką żelatyny 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami (u mnie szklanka ma 200 ml) Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ok. 700 ml gorącej wody 1 opakowanie biszkoptów okrągłych ok. 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody(...)wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cały mus czekoladowy, wyrównać wierzch. Następnie śmietankową i wyrównujemy wierzch. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia masy. Na koniec delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową i bardzo delikatnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę gorzką tworząc esy floresy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościjajecznej,wymieszać na końcu dodać pianę i ostrożnie wszystko połączyć Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Piec ok. 35 min.-40 min. w temp. 180*C dodatkowo potrzebne: galaretka, ewentualnie 2 różnokolorowe 20 dag owoców jagody tortowa śmietana- 30 % plus zagęstnik i łyżka cukru pudru kilka łyżek powideł śliwkowych Upieczony i wystudzony biszkopt smarujemy cienko powidłami,na to dajemy(...)ubitą śmietanę, owoce, a na wierzch tężejącą galaretkę. Galaretkę rozpuściłam nie w 500 ml gorącej wody, a w 350 ml. A o tej porze użyłam zagęstnik do śmietany, by ciasto nie popłynęło mi po stole
Proste Potrawyzimna przekąska podczas rodzinnych spotkań, choć ja ją przyrządzam tak bez okazji. Pamiętajcie, że ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki. Można także dodać różne warzywa. Lubicie galaretę wieprzową? Galareta wieprzowa - składniki: (8-10 małych salaterek) 4 nóżki wieprzowe (średnie) 2 marchewki (duże) 1 pietruszka(...)czosnek posiekać. Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować. (Tutaj można też dodać groszek.) Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić oraz wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym
Di gotuje