SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 250 g serka mascarpone 250 g sera sernikowego zmielonego 250 g śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 10 g żelatyny DODATKOWO: galaretka o smaku np. owoców leśnych lub inna ulubiona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Sery powinny mieć temperaturę pokojową. Natomiast śmietanka 30% dość mocno schłodzona. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody(...)sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy na ciemny spód. Przekładamy do lodówki, aby masa stężała. Na schłodzoną już masę serową wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki celem całkowitego stężenia. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik na zimno pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto pomarańczowiec wcale nie jest skomplikowany a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Do przygotowania tego deseru potrzeba soku pomarańczowego, budyniu, galaretki pomarańczowej oraz śmietanki kremówki. Niezbędne będą również herbatniki, którymi będziemy oddzielać poszczególne warstwy ciasta. Ciasto pomarańczowiec sprawdzi się na każdą okazję. Jest lekkie, orzeźwiające, idealne dla każdego! POMARAŃCZOWIEC(...)PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 45 herbatników maślanych 2 budynie waniliowe 2 galaretki pomarańczowe 1 l soku pomarańczowego 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru * składniki na blaszkę 20×20 cm. W przypadku dużej blaszki 24×35 cm należy podwoić ilość wszystkich składników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie 800 ml soku pomarańczowego przelewamy do rondelka, wstawiamy
Przepiski.plmąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa) 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe bez cukru Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka przezroczysta 250 ml wody Polewa 100 ml śmietanki kremówki 30 g masła 30 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Białka jajek ubić(...)wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, funkcja grzania góra-dół. Masa: W 250 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę przezroczystą i odstawić do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać małym strumykiem przestygniętą galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na upieczony biszkopt i wyrównać. Całość wstawić na chwilę do lodówki. Polewa
Przepiski.plwiaderka 250 ml śmietanki 30 % 6 jajek wielkość M 2 budynie śmietankowe /80 g/ 150 g czekolady karmelowej lub białej 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego galaretka: 400 g jagód mrożonych 100 g malin mrożonych 100 g jeżyn mrożonych 2 łyżeczki żelatyny pełne Spód: Orzechy rozdrabniam blenderem. Dodaję mąkę owsianą, cukier, rozpuszczone masło i zagniatam rękoma(...)się zetnie i nie będzie luźny na środku. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki. Sernik będzie stygł w nim. Na noc wstawiam do lodówki. Na drugi dzień robię galaretkę. 200 g jagód miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w 200 ml wody gorącej. Dodaję mus jagodowy. Wylewam na sernik. Na brzegu sernika układam maliny, jeżyny
wesoła kuchniaZapraszam do zapoznania się z przepisem. DESER Z MUSEM MALINOWYM – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie herbatników maślanych 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g malin 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka borówek 1 łyżka wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do 250 ml gorącej wody przesypujemy galaretkę malinową, odstawiamy(...)przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, do musu przelewamy przestygniętą galaretkę, całość odstawiamy do lekkiego stężenia. Herbatniki rozdrabniamy, najlepiej zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa. Na spód 4 pucharków wykładamy porcję pokruszonych herbatników (połowę odkładamy na później). Na herbatniki wykładamy tężejący mus. Pucharki z musem odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru
Przepiski.plłyżeczka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 250 gram serka mascarpone 200 gram serka waniliowego - u mnie Bieluch 150 gram białej czekolady Dodatkowo: 1/2 słoika dżemu jabłkowego 2 łyżki galaretki cytrynowej Na poncz: 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka cukru 1/4 szklanki wody Wykonanie: Biszkopt: Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do miski i miksujemy(...)trzeci biszkoptowy blat, ponczujemy i smarujemy cienko dwoma pozostawionymi łyżkami masy. Wkładamy do lodówki. Dżem jabłkowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy dwie łyżki galaretki, mieszamy do jej rozpuszczenia. Chłodzimy chwilkę i powstałą galaretką smarujemy powierzchnię wypieku. Gotowe ciasto ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Odpowiednio zmięknie, smaki się przegryzą. Bez wątpienia
Kronika Piekarnikaszkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl czarnego kakao Krem Oreo: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru opakowanie Oreo Krem malinowy: 200 ml śmietanki 30% galaretka malinowa ok 200 g malin Tynk: 200g masła 300g mleka skondensowanego słodzonego Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista(...)lekko ostudzić. Zimną śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier puder i nadal miksując dodawać żelatynę. Do masy dodać drobno pokruszone ciasteczka oreo (3-4 zostawić do dekoracji). Krem malinowy: galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do czasu aż będzie na granicy tężenia. Zimną śmietanką ubić, nadal miksując wlewać zimną galaretkę. Około 4 łyżki masy odłożyć na wierzch tortu
Smakołyki AsiRozpływające się mango jest przysłowiową wisienką na torcie. biszkopt: 8 jajek wielkość M 8 łyżek oleju szczypta soli 250 g cukru 300 g mąki pszennej typ 450 galaretka malinowa: 200 g malin 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru krem śmietanowy: 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru mango curd: 200 g pure(...)zmniejszam piekarnik na temp 175 stopni i piekę 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostygnięcia. Wyjmuję biszkopt z rantu, obkrawam nożem. Kroję na cztery blaty. Galaretka malinowa: Żelatynę namaczam w 20 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Maliny 200 g i 100 g z kremu podgrzewam w garnku aż puszczą sok. Przecieram przez sitko. 1/3 soku
wesoła kuchniapowodują, że przenosimy się gdzieś indziej. Zawsze jak robię leguminę to widzę moją mamuśkę. Bardzo lubiliśmy ten deser, a mama lubiła dla nas go robić. Bardzo za nią tęsknię Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszać i rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Przygotowanie leguminy – żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać skórkę(...)masy jajecznej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała. Następnie wlać wrzącą wodę, tyle tylko żeby rozmieszać. Lekko przestudzić i wmieszać do masy. Natychmiast wlać na galaretki i wstawić ponownie do lodówki. Masa szybko gęstnieje. Uwielbiam ten deser. Polecam
Kuchnia Pokoleńpieczenia Biszkopt orzechowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka cappuccino: 1 duży kubek śmietany 18% 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 opakowania śnieżki 2 łyżki dowolnego cappuccino (proszku) + czekolada mleczna do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt cappuccino, białka ubić(...)biszkopt orzechowy. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier i po jednym żółtku. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec i ostudzić. 3. Zrobić masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, dodać śmietanę i proszek cappuccino. Na koniec dodać tężącą galaretkę i zmiksować. Masę włożyć do lodówki i kontrolować
Kuchnia domowa Aniłyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 2 łyżki cukru waniliowego Jabłka: 2 kg jabłek 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej cukier do smaku 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Jabłka - jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę(...)rondelka przełożyć jabłka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej, mieszamy, a następnie dodać 1 łyżkę żelatyny. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Ciasto- mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościGRYSIKOWY -1 l mleka -0,5 szkl cukru -10 łyżek kaszy manny -250g masła lub margaryny JABŁKA -ok 2 kg jabłek najlepiej szara reneta -1 galaretka cytrynowa 75g sztuka ORZECHY -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli grysik(...)kruche i jeden z orzechami :) JABŁKA Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach-przekładamy do garnka i prażymy do miękkości Gdy jabłka są uprażone dodajemy do nich galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy (można użyć większej ilości jabłek, ale wtedy też trzeba dać więcej galaretki) Na pierwszy spód ciasta dajemy od razu gorące jabłka, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Przykrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJedno z moich ulubionych ciast, czyli sernik - znaczy skyrnik! Z dodatkiem galaretek owocowych od Bob Snail to niebo w gębie! Składniki: Kruche ciasto 50 g mąki ryżowej 25 g cukru kokosowego 25 g oleju kokosowego Masa serowa 2 jaja 30 g cukru kokosowego 200 g skyru naturalnego 120 g banana bez skóry 40 g skrobi ziemniaczanej(...)galaretki jabłko-mango-dynia-chia 27 g galaretki w czekoladzie jabłko-wiśnia Sposób przygotowania: Kruche ciasto W misce wymieszać mąkę z cukrem kokosowym oraz olejem kokosowym. Całość dokładnie zagnieść i wyłożyć formę do pieczenia. Masa serowa Jaja utrzeć z cukrem kokosowym na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać skyr - wymieszać łyżką. Masę przelać na kruchy
Truskawkowa Fiestadodatku cukru i innych zbędnych składników żywności. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się: PRZEKĄSKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA W MLECZNEJ BELGIJSKIEJ CZEKOLADZIE GALARETKA O SMAKU JABŁKO-GRUSZKA-CYTRYNA JABŁKOWE-GRUSZKOWE PRZEKĄSKI GALARETKA O SMAKU GRUSZKA-POMARAŃCZA PRZEKĄSKA JABŁKOWO –MALINOWA W CIEMNEJ BELGIJSKIEJ CZEKOLADZIE JABŁKOWO-MALINOWE PRZEKĄSKI GALARETKA O SMAKU JABŁKO-WIŚNIA PRZEKĄSKA JABŁKOWO
Truskawkowa FiestaGALARETKA WIEPRZOWA SKŁADNIKI 2 nogi wieprzowe; 1 golonka; 3 listki laurowe; 5-6 kulek ziela angielskiego; 1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnach; duża pietruszka; nieduża marchewka; 1 cebula; kawałek selera; natka pietruszki; sól gruboziarnista; przepis na galaretkę wieprzową zimne nóżki Artykuł Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka