łyżki kakao KREM CZEKOLADOWY 150 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru pudru KREM MALINOWY 200 ml śmietany 30% 1 galaretka malinowa 100 g malin KREM JASNY: 150 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 smietan fix ZELKA JAGODOWA: 1/2 szkl. konfitury jagodowej, 1 łyżeczka zelatyny TYNK: 200 g miękkiego masła(...)biszkopt na 5 minut. KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, następnie ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone. KREM MALINOWY Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, studzimy. Ubijamy smietankę, dodajemy tezejaca galaretkę oraz rozgniecione maliny KREM JASNY: Śmietankę ubijamy z cukrem i fixem, dodajemy mascarpone. TYNK: Miękkie masło ucieramy, dodajemy masło skondensowane oraz
słodki bratekSprawdź najlepsze przepisy na desery i ciasta z mrożonymi owocami! To zbiór aż 15 pomysłów, a wśród nich ciasta bez pieczenia, proste deserki z galaretką, ciasta z bitą śmietaną i wiele innych. Poniżej znajdziesz następujące przepisy: Ucierane ciasto z mrożonymi borówkami Pucharek malinowa chmurka Ciasto z wiśniami i rurkami z kremem Malinowe ciasto bez pieczenia Ciasto z malinowymi Delicjami Ciasto(...)pomocą miksera, na bazie żółtek… ZOBACZ PRZEPIS Malinowa chmurka w pucharku – prosty przepis Przepis na kultową malinową chmurkę, ale w formie małego pucharku! Pyszne połączenie malin, galaretki, bitej śmietany z mascarpone i bezy.… ZOBACZ PRZEPIS WIŚNIOWA RURKA – ciasto z wiśniami przekładane rurkami z kremem Wiśniowa Rurka – czyli przekładane rurkami z kremem ciasto z wiśniami, galaretką
Via Gustospotkań, idealny deser na romantyczny wieczór czy słodka przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. DESERKI MALINOWE – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie herbatników maślanych 300 g malin 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kilka kostek białej czekolady 1 łyżka wiórek kokosowych Wykonanie Wodę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wsypujemy(...)niej galaretkę malinową. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, przelewamy do przestygniętej galaretki, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Herbatniki kruszmy, najlepiej przesypać je do woreczka i potłuc je tłuczkiem do mięsa. Na spód 4 pucharków przesypujemy połowę herbatników, a na nie wykładamy tężejący mus malinowy. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę
Alle Dobre!lodówki. Na tę samą blaszkę, w której suszyliśmy bezę wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 22 minuty w 180 ° C w opcji góra dół. Żelka: 3 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń woda Brzoskwinie odcedzamy, ale zostawiamy sok. Owoce kroimy w kosteczkę. Sok uzupełniamy o wodę tak, aby w sumie było 500 ml płynu, który podgrzewamy do wrzenia. Ściągamy(...)palnika i wsypujemy galaretki i intensywnie mieszamy, na koniec odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka jest już chłodna wylewamy ją na upieczony kruchy spód i odstawiamy do zastygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka rumu Schłodzone mascarpone i śmietankę wkładam do misy i miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy
Emskie Smakijakieś 15 minut czasu plus dodatkowy czas na stężenie, a smakuje tak, że nie sposób mu się oprzeć. Składniki: 900 ml jabłek prażonych (użyłam takich gotowych) 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ok 250 g herbatników (duże opakowanie) Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, ostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone mieszamy(...)jabłkami. W formie (moja miała 25x35 cm) układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy jabłka z galaretką, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Ja dodatkowo posypałam ją startą białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęściedanie świetnie wpisuje się w świąteczny klimat – jest aromatyczne, idealnie podzielne, pięknie się prezentuje na stole i do tego przepysznie smakuje, najlepiej w akompaniamencie z domowej roboty galaretką żurawinowo-pomarańczową. U mnie będzie jedzony w drugi dzień Świąt, ale przygotowuje farsz już dzień wcześniej – najlepiej jak przenocuje w lodówce przed przygotowaniem. Składniki (na 3-4 duże porcje): 300g(...)łyżek bułki tartej 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki wody lub mleka sojowego/owsianego szczypta kurkumy Do podania: galaretka żurawinowa z nutą pomarańczy Farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby dobrze schłodził się, związał i przegryzł w lodówce przez noc. Jeśli jednak zapomnieliśmy go zrobić dzień wcześniej, przed
Smaczna Stronacinnamon buns też wychodzą z tych proporcji świetne. Jednak w duchu świątecznego klimatu, w tej wersji ślimaczków postawiłam na żurawiną i pomarańczę. Jeśli już widzieliście mój przepis na świąteczną galaretkę żurawinową z nutą pomarańczy , to wiedźcie że ma ona wiele zastosowań i na pewno nie pożałujecie jak zrobicie słoik więcej. Na zwieńczenie oczywiście pomarańczowy lukier, na soku i ze skórką(...)mąki i trochę do podsypania 2 łyżki cukru 50g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli Na zaczyn: 150ml mleka 15g świeżych drożdży łyżeczka cukru Na nadzienie: około 5 łyżek galaretki żurawinowo-pomarańczowej Na lukier: 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy Zaczynamy od zaczynu – do ciepłego mleka (podgrzanego do maksymalnie
Smaczna Stronaprzez ok. 30 min. składniki ma masę śmietankową z brzoskwiniami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 500 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w zalewie wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (troch zalewy możemy zostawić na nasączenia ciast) i kroimy(...)kostkę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy wystudzoną galaretkę i mieszamy. Parę łyżek kremu odkładamy do miseczki (na wierzch ciasta). Do kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Jeśli krem jest za rzadki wstawiamy go na chwilę do lodówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce, wylewamy na niego tężejący krem. Wyrównujemy i przykrywamy go drugim ciastem, który
Domowy Smak Jedzeniaoraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Czytaj dalej >> 12) Kawosz z galaretką i wkładką orzechową Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci(...)bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. Czytaj dalej >> 13) Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyoraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników, dwóch warstw powideł śliwkowych oraz czterech warstw masy piernikowej. Czytaj dalej >> 12) Kawosz z galaretką i wkładką orzechową Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci(...)bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. Czytaj dalej >> 13) Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyłyżki cukru 1 op. budyniu czekoladowego, bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 50-70 g czekolady mlecznej 200 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2-3 garście posiekanych orzechów (włoskie lub laskowe) 3 paski czekolady mlecznej Ciasto makowe: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch (do białości). Nie przestając ucierać dodajemy(...)dużego garnka i dusimy na niewielkim ogniu, aż niemal całkowicie się rozpadną. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy do smaku. Na koniec, do gorącej masy jabłecznej, dodajemy suchą galaretkę (proszek), mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Składanie ciasta: Na jednym cieście makowym rozprowadzamy większą część masy budyniowej. Dajemy ciasto orzechowe. Na nim rozprowadzamy masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem makowym
Smaki Na Talerzutartę. Taką w jesiennym wydaniu. Z dynią i dekoracją z kruchych ciasteczek w kształcie liści. Tarta jest pyszna. Słodka. Idealnie kruche ciasto, masa kajmakowa, serek mascarpone i dynia w galaretce. Ta dynia jest najlepsza. Robi tu najpyszniejszą smakową robotę. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny(...)żółtka Na dynię: 2 szklanki dyni hokkaido, pokrojonej w małą kosteczkę 1 cukier waniliowy 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżka masła 82 % cukier do smaku gorąca woda Na krem: 25 dag serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku Dodatkowo: 4 kopiaste łyżki masy kajmakowej mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto
Izabelawkuchnimleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż grysik zgęstnieje. Gotową masą przekładamy ciasto. składniki na warstwę jabłkową: 1300 g jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z masłem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste to możemy odlać nadmiar(...)soku lub smażymy, aż nadmiar odparuje. Usmażone zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy aby galaretką się rozpuściła. Ciepłą masę wykładamy na ciasto. składniki na polewę: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 4 łyżki wody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewę wylewamy
Domowy Smak JedzeniaPyszna szarlotka na puszystym biszkopcie, z pokaźną warstwą masy jabłkowej z galaretką oraz kremem budyniowym, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów :) Uwielbiam takie ciasta! Nie za słodkie, wręcz orzeźwiające, lekkie, aż nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi, i kolejnemu...:) Dodatkowym atutem jest to, że wykorzystujemy tu jabłka prażone ze słoika, co znacznie skraca proces przygotowania, więc jeśli macie takie jabłuszka w swoich(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Warstwa jabłkowa : około 900 g jabłek prażonych ( u mnie były to 2 słoiki domowej roboty prażonych jabłek ) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, cytrynowym lub pomarańczowym + 500 ml wody Krem budyniowo-maślany : 500 ml mleka 3 żołtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
Opowieści z piekarnikałyżek) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 80 g cukru 100 g masła Krem malinowy: 200 ml śmietany 30% około 300 ml musu malinowego (zmiksowanych malin) 2 opakowania galaretki malinowej 250 ml wody Beza: 4 białka 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego szczypta soli Dodatkowo: 100 g herbatników Przygotowanie Krem czekoladowy(...)stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Bezę piecz około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i wystudź. Krem malinowy Galaretki wsyp do 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę ubijaj na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Kiedy śmietana będzie ubita, zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj
e-PrzepisyKulinarne