galaretka - 14130 przepisów (strona:430/942)

Kostka alpejska z truskawkami 25

Kawa rozmuszczalna 1 łyżka, Masa śmietanowa: Śmietanka 36% 500 ml,  Żelatyna fix deserowa 60 g,  Cukier puder 2 łyżki, Mus truskawkowy: Truskawki 450 g, Galaretka truskawkowa 2 szt, Sok z cytryny 2 łyżki, Do nasączenia: Woda 0,5 szklanki,  Sok z cytryny do smaku,  Cukier waniliowy do smaku,  Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem(...)truskawkowy: Truskawki mrożone przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować aż będą miękkie. Następnie truskawki zmiksować blenderem na gładki mus, ściągnąć z palnika i dodać 2 galaretki truskawkowe. Mus mieszać do rozpuszczenia galaretek. Odstawić aż zgęstnieje. Gdy mus zacznie tężeć to wylać na ciasto i wyrównać.  Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.  Ciasto znalezione

kulinarne odsłony pati
sernik ajerkoniakowy 31

foremki z ciastem. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch się lekko zrumieni, ok.70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach. składniki na galaretkę z ajerkoniaku: 150 ml likieru ajerkoniak ok. 4 g żelatyny 20 ml gorącej wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ajerkoniak podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę(...)Mieszamy. Wystudzoną galaretkę wylewamy na wystudzony sernik i stawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała, najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Ambasador 29

ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam! Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: mleko(...)budyń waniliowy 60 g, żółtka 5 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy włoskie drobno posiekane 100 g, dodatkowo: galaretka pomarańczowa 2 szt. , brzoskwinie z puszki 6 szt, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy i sok z cytryny, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut

kulinarne odsłony pati
Co można zamrozić po świętach 41

gotowane ugotowane warzywa z rosołu bigos, kapusta z grochem, gulasz, strogonow, gołąbki pieczywo – najlepiej pokrojone w porcje pasztecik, kulebiaki ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu hummus, guacamole ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż, ugotowany makaron naleśniki Czego lepiej(...)mrozić: gotowane jajka, faszerowane jajka, pasty jajeczne galarety – ciasta z galaretką, mięso w galarecie, ryby w galarecie, nóżki, galaretki warzywne ciasta z kremem śmietanowym pasztet z jajek śledzie w śmietanowych i jogurtowych sosach sałatki jarzynowej wymieszanej z jogurtem, inne sałatki dań, które wcześniej były mrożone Artykuł Co można zamrozić po świętach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Cudownie kremowy sernik nowojorski 59

nutkę wiosny, dodałam do niego mango i marakuję. Z mango przygotowałam złote puree, które wylałam na wierzch ciasta. Ale to jeszcze nie wszystko! Z owoców marakui przygotowałam również delikatną galaretkę, którą pokryłam sernik. Połączenie słodkiego mango z orzeźwiającym smakiem marakui doskonale komponuje się z kremowym sernikiem. Z niecierpliwością czekam na reakcję mojej synowej, gdy zobaczy i spróbuje tego wyjątkowego sernika(...)ciastek digestive 150 g masła, rozpuszczonego 3 łyżki cukru trzcinowego Mus z mango 500 g mango 30 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 5 listków żelatyny Galaretka z marakui 250 g marakui 50 g cukru 2 listki żelatyny Dekorowanie sernika 200 ml śmietanki, 36% tł. 100 g migdałowych jajek 1 łyżeczka złotego pyłku Ciastka digestive zmiksować na puder. Wlać

codojedzenia
Ciasto Kawa i Malina 40

cukru 70 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao Masa malinowa : 500 g malin mrożonych ( w sezonie świeżych ) 100 ml wody 80 g cukru, lub więcej - do smaku 1 galaretka malinowa 1 budyń śmietankowy + 120 ml zimnej wody Mus kawowy : 300 g serka homogenizowanego waniliowego, dobrej jakości 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 60 ml gorącej przegotowanej wody 40 g cukru pudru(...)wlać do niej rozrobiony budyń i mieszając zagotować. Od chwili zagotowania gotować jeszcze przez około 1 minutę, na niewielkim ogniu. Masę malinową zdjąć z palnika i wsypać do niej galaretkę, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia galaretki.  UWAGA : Na tym etapie można połowę masy malinowej przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru pesteczek ( ja tak zrobiłam ). Masę malinową odstawić do całkowitego

Opowieści z piekarnika
Wielkanocny kruchy mazurek z kremem, dżemem i ciasteczkami 32

Słodkich inspiracji Wam życzę.   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny   Na krem śnieżkowowo-galaretkowy: 1 galaretka cytrynowa 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 250 ml gorącej wody   Na krem maślany: 10 dag miękkiego masła 82 % 6 dag mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki cukru pudru ( przesianego ) żółty barwnik(...)temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy. 2. Krem śnieżkowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do stężenia. Do zimnej galaretki wsypujemy ,,Śnieżkę'' i ubijamy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem zastyga

Izabelawkuchni
Co to jest agar-agar? 38

swoim właściwościom znajduje zastosowanie w przepisach wegetariańskich i wegańskich jako alternatywa dla żelatyny zwierzęcej. Agar stosuje się w produkcji deserów, żelek, lodów, a także jako stabilizator w dżemach i galaretkach. Agar-agar jest ceniony za swoją wszechstronność – agar zachowuje swoją stabilność w szerszym zakresie temperatur niż żelatyna, co czyni go nieocenionym składnikiem w profesjonalnej kuchni. Agar-agar tężeje nieco(...)owoców, aby zagęścić dżem 1 łyżkę agaru na 1 kg twarogu, aby przygotować sernik na zimno 3-4 łyżeczki agaru na 1 l wody lub soku, aby przygotować galaretkę 1 łyżkę agaru na 1 l śmietany kremówki, aby przygotować bitą śmietanę z agarem Ile agaru zamiast żelatyny? Jeśli chcesz zastąpić agar-agar w przepisie z żelatyną, przeczytaj instrukcję na opakowaniu

Via Gusto
Ryż z jabłkami 36

ryżu 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 200 g margaryny Kasia 1,5 kg jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu 2 galaretki cytrynowe 20 herbatników           Przygotowanie:           Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.   300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną(...)chłodzimy.   Na blaszce (20x20) układamy herbatniki.   Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy z jabłkami. Całość wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.   Podajemy ryż z porcją jabłek w galaretce

R'n'G Kitchen
Sernik na zimno z jagodami 31

serowa: 250 g twarogu półtłustego  250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szkl mrożonych jagód  Dodatkowo: Maliny, borowki, galaretka przezroczysta  Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Rozpuszczamy masło, studzimy. Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Tak przygotowaną masą wykładamy spod tortownicy. Odkładamy(...)wrzatku. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem i śmietanka. Dodajemy ostudzona żelatyne, dzielimy na 2 części, do 1 części dodajemy zmiksowane jagody. Wykladamy na przemian na spod ciasteczkowy. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.  Na masie serowej układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

słodki bratek
Torcik z żelka jagodową 33

łyżki kakao KREM CZEKOLADOWY 150 g mascarpone  200 ml śmietanki 30% 1 gorzka czekolada  2 łyżki cukru pudru KREM MALINOWY  200 ml śmietany 30% 1 galaretka malinowa 100 g malin KREM JASNY: 150 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 smietan fix ZELKA JAGODOWA: 1/2 szkl. konfitury jagodowej, 1 łyżeczka zelatyny TYNK: 200 g miękkiego masła(...)biszkopt na 5 minut. KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę.  Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, następnie ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone. KREM MALINOWY  Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, studzimy. Ubijamy smietankę, dodajemy tezejaca galaretkę oraz rozgniecione maliny KREM JASNY: Śmietankę ubijamy z cukrem i fixem, dodajemy mascarpone. TYNK: Miękkie masło ucieramy, dodajemy masło skondensowane oraz

słodki bratek
15 przepisów na desery i ciasta z mrożonymi owocami 97

Sprawdź najlepsze przepisy na desery i ciasta z mrożonymi owocami! To zbiór aż 15 pomysłów, a wśród nich ciasta bez pieczenia, proste deserki z galaretką, ciasta z bitą śmietaną i wiele innych. Poniżej znajdziesz następujące przepisy: Ucierane ciasto z mrożonymi borówkami Pucharek malinowa chmurka Ciasto z wiśniami i rurkami z kremem Malinowe ciasto bez pieczenia Ciasto z malinowymi Delicjami Ciasto(...)pomocą miksera, na bazie żółtek… ZOBACZ PRZEPIS Malinowa chmurka w pucharku – prosty przepis Przepis na kultową malinową chmurkę, ale w formie małego pucharku! Pyszne połączenie malin, galaretki, bitej śmietany z mascarpone i bezy.… ZOBACZ PRZEPIS WIŚNIOWA RURKA – ciasto z wiśniami przekładane rurkami z kremem Wiśniowa Rurka – czyli przekładane rurkami z kremem ciasto z wiśniami, galaretką

Via Gusto
Deserki malinowe 36

spotkań, idealny deser na romantyczny wieczór czy słodka przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. DESERKI MALINOWE – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie herbatników maślanych 300 g malin 1 galaretka malinowa 250 ml gorącej wody 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kilka kostek białej czekolady 1 łyżka wiórek kokosowych Wykonanie Wodę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wsypujemy(...)niej galaretkę malinową. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, przelewamy do przestygniętej galaretki, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Herbatniki kruszmy, najlepiej przesypać je do woreczka i potłuc je tłuczkiem do mięsa. Na spód 4 pucharków przesypujemy połowę herbatników, a na nie wykładamy tężejący mus malinowy. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę

Alle Dobre!
Brzoskwiniowa chmurka 60

lodówki. Na tę samą blaszkę, w której suszyliśmy bezę wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy 22 minuty w 180 ° C w opcji góra dół.  Żelka: 3 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń woda Brzoskwinie odcedzamy, ale zostawiamy sok. Owoce kroimy w kosteczkę. Sok uzupełniamy o wodę tak, aby w sumie było 500 ml płynu, który podgrzewamy do wrzenia. Ściągamy(...)palnika i wsypujemy galaretki i intensywnie mieszamy, na koniec odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka jest już chłodna wylewamy ją na upieczony kruchy spód i odstawiamy do zastygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka rumu Schłodzone mascarpone i śmietankę wkładam do misy i miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania sztywnej masy. Dodajemy

Emskie Smaki
Szarlotka bez pieczenia 37

jakieś 15 minut czasu plus dodatkowy czas na stężenie, a smakuje tak, że nie sposób mu się oprzeć.  Składniki: 900 ml jabłek prażonych (użyłam takich gotowych) 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ok 250 g herbatników (duże opakowanie) Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, ostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone mieszamy(...)jabłkami. W formie (moja miała 25x35 cm) układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy jabłka z galaretką, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Ja dodatkowo posypałam ją startą białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście