przygotować coś słodkiego – Deser na Walentynki. Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć(...)zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą galaretkę, cały czas ubijając. Pączki przekrajamy na połówki i nakładamy masę śmietanową przy użyciu worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki (jeżeli nie mamy, możemy nałożyć łyżką). Na wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy po wisience z syropu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ilość śmietany podałam taką, aby zużyć całe opakowanie galaretki
mojewypiekiinietylkogram białego sera zmielonego szczypta startej drobno laski wanilii czubata łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego 400 ml mleka 50 gram cukru budyń waniliowy żółta galaretka Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń(...)zimnej wody, odczekać chwilę aby żelatyna napęczniała. Gdy żelatyna będzie już gotowa rozpuścić ją w kąpieli wodnej i dodać do soku (w którym gotowały się jabłka), dokładnie wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na jabłka, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anipewnością nie należy;). W dużych ilościach zapewne nie będziecie w stanie go zjeść ale kawałeczek aby się nie zasłodzić jest naprawdę pyszny. Serdecznie polecam ;) Składniki masa galaretkowa: 1 galaretka sucha 2/ 3 szklanki cukru kostka masła 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 duże jajko Wykonanie: Masło rozpuścić z cukrem, zdjąć z ognia. Następnie dodać jajko, śmietanę(...)suchą galaretkę, dokładnie wymieszać, postawić na mały ognień i cały czas mieszając podgrzewać przez około 7 minut. Wystudzić. Składniki masa a'la karmelowa: 1 litr mleka 1 kg cukru 1 kostka masła Wykonanie: Mleko i cukier wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy do momentu aż, cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Masę należy gotować na bardzo małym
Krakowskie smaki Aniciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Krem: 500 ml śmietanki kremówki galaretka wiśniowa Wykonanie: Góry babeczek ścinamy i kruszymy w miseczce. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy przybierze postać lekkiego żelu, zaczynamy miksować kremówkę. Na chwilę przed całkowitym ubiciem kremówki(...)dodajemy galaretkę, miksując do połączenia się składników. Krem wykładamy na babeczki, obsypujemy pokruszonym ciastem i przyozdabiamy pestkami granatu. Smacznego
Krakowskie smaki AniDzisiaj zapraszam na ciasteczka. Najprostsze, ekspresowe do przygotowania. Produkty potrzebne przeważnie są w każdym domu. Galaretka, twarożek i garść biszkoptów. Najlepiej byłoby samemu upiec ciasteczka, ale czasem spieszymy się, albo zwyczajnie mamy lenia ;) Staram się jak najrzadziej korzystać z gotowych produktów, jak zapewne zauważyliście. Uważam jednak, ze nie można popadać w skrajności, więc i mnie zdarza się przygotować coś(...)spodobały się i nadal do nich wracacie. Dzisiaj prostsza ich wersja, choć nie mniej smaczna :) Poprzednią wersję znajdziecie tam >klik!< Składniki: 250 g okrągłych biszkoptów , 1 mała galaretka (na 375 ml wody-Winiary takie robią, ale można użyć standardowej i dodać odpowiednio więcej twarożku, nadmiar kremu nie zmarnuje się na pewno), kilka łyżek twarogu
Codzienna kuchnia niecodziennapokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć(...)papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. Następnie dodać truskawki (w całości lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć
Ze smakiem i z pasjąkoniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :) Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową: 1 galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin listki świeżej mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić(...)gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić 150 ml śmietany. Desery ozdobić ubitą kremówką, malinami i listeczkami świeżej mięty. Schłodzić przed podaniem
Ze smakiem i z pasjąmusem z kiwi. Jak to u mnie często bywa w takich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo. Składniki na 3 desery: 1 galaretka (coś z czerwonych) 3 owoce kiwi 200 g śmietany kremówki 30% (małe opakowanie) ok 7 łyżeczek cukru pudru 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie : Galaretkę przygotowuję wedle opisu na opakowaniu zmniejszając(...)kiwi parzę i obieram ze skórki wycinam lekko stwardniały środek i blenderem miksuję z ok 3 łyżeczkami cukru pudru. Śmietanę miksuję na sztywno z 4 łyżeczkami cukru. Na gotową galaretkę nalewam mus z kiwi, łyżką nakładam bitej śmietany i posypuję wiórkami startej gorzkiej czekolady. Rada : Jak wspomniałem w przepisie : owoce kiwi parzę wrzątkiem podobnie jak parzy się pomidory i obieram
Mechanik w kuchnicytryny wierzch i przełożenie *2 kisiele czerwone *6 łyżek cukru *1 i 1/2 szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany. Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy
Mix smakudodatku barwnika. Składniki: - bezy ( upieczone z przepisu ), kupne też mogą być Krem: - 250g serka mascarpone - 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej ) - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe(...)tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną. Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości i nie tylko
mojewypiekiinietylkomasła - niepełna szklanka drobnego cukru - 2 żółtka - 2 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki żelatyny (+ 3 łyżki zimnej wody) - 1 szklanka mleka - ok. 40 sztuk herbatników Petit Beurre - 2 galaretki agrestowe (+3 szklanki wrzątku) - 3-4 pomarańcze lub inne owoce Twaróg mielimy (lub miksujemy blenderem). Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zagotowujemy szklankę mleka(...)mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych
mojewypiekiinietylkołyżki ( nie czubate ) * mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate ) * masło – 100 g * cukier – 5 łyżek DODATKOWO : * herbatniki – ok. 50 szt * banan – 4 szt * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM : Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy(...)wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ : Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników. Na herbatniki
Ostra na Słodkoszkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko – 5 szt * galaretka cytrynowa – 3 op * woda – 700 ml KREM : * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * masło – 200 g * cukier – 0,5 szkl * cukier(...)dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. MASA JABŁKOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach. Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt. KREM : Odlewamy 125 ml mleka
Ostra na SłodkoKieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza. Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Składniki: galaretka truskawkowa 150 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka ok. 180 g cukru 2 łyżeczki żelatyny łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią odrobina ekstraktu waniliowego Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Ok. 2 łyżki cukru(...)ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną. Bardzo delikatnie przelać do kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu truskawkowego. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Przygotować galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie, przelać ją do pucharków i dalej chłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia. Moje posty
Słodka Stronaśmietany 36% 250 ml śmietanki 30% 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku: fioletowy granatowy niebieski zielony żółty pomarańczowy biszkopty galaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy(...)barwnika i dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką. Moje posty
Słodka Strona