galaretka - 14130 przepisów (strona:427/942)

Kostka truskawkowa bez pieczenia 616

pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników  1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka  posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć(...)papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.  Następnie dodać truskawki (w całości lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć

Ze smakiem i z pasją
Malinowy obłok - puszysty deser malinowy 869

koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :)  Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową: 1 galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin  do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin  listki świeżej mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić(...)gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić 150 ml śmietany. Desery ozdobić ubitą kremówką, malinami i listeczkami świeżej mięty.  Schłodzić przed podaniem

Ze smakiem i z pasją
Deser z musem z kiwi 281

musem z kiwi. Jak to u mnie często bywa w takich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo. Składniki na 3 desery: 1 galaretka (coś z czerwonych) 3 owoce kiwi 200 g śmietany kremówki 30% (małe opakowanie) ok 7 łyżeczek cukru pudru 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie : Galaretkę przygotowuję wedle opisu na opakowaniu zmniejszając(...)kiwi parzę i obieram ze skórki wycinam lekko stwardniały środek i blenderem miksuję z ok 3 łyżeczkami cukru pudru. Śmietanę miksuję na sztywno z 4 łyżeczkami cukru. Na gotową galaretkę nalewam mus z kiwi, łyżką nakładam bitej śmietany i posypuję wiórkami startej gorzkiej czekolady. Rada : Jak wspomniałem w przepisie : owoce kiwi parzę wrzątkiem podobnie jak parzy się pomidory i obieram

Mechanik w kuchni
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 176

cytryny wierzch i przełożenie *2 kisiele czerwone *6 łyżek cukru *1 i 1/2 szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany. Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy

Mix smaku
Włoskie bezy z kremem kiwi 158

dodatku barwnika.   Składniki: - bezy ( upieczone z przepisu ), kupne też mogą być Krem: - 250g serka mascarpone - 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej ) - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka o smaku kiwi (77g)   Przepis na bezę włoską już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe(...)tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną. Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z owocami 153

masła - niepełna szklanka drobnego cukru - 2 żółtka - 2 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki żelatyny (+ 3 łyżki zimnej wody) - 1 szklanka mleka - ok. 40 sztuk herbatników Petit Beurre - 2 galaretki agrestowe (+3 szklanki wrzątku) - 3-4 pomarańcze lub inne owoce     Twaróg mielimy (lub miksujemy blenderem). Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zagotowujemy szklankę mleka(...)mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych

mojewypiekiinietylko
CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA 1644

łyżki ( nie czubate ) * mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate ) * masło – 100 g * cukier – 5 łyżek DODATKOWO : * herbatniki – ok. 50 szt * banan – 4 szt * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM : Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy(...)wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ : Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników. Na herbatniki

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 469

szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko – 5 szt * galaretka cytrynowa – 3 op * woda – 700 ml KREM : * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * masło – 200 g * cukier – 0,5 szkl * cukier(...)dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. MASA JABŁKOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach. Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt. KREM : Odlewamy 125 ml mleka

Ostra na Słodko
Panna Cotta z Sosem Truskawkowym 129

Kieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza.  Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Składniki: galaretka truskawkowa 150 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka ok. 180 g cukru 2 łyżeczki żelatyny łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią odrobina ekstraktu waniliowego Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Ok. 2 łyżki cukru(...)ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną. Bardzo delikatnie przelać do kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu truskawkowego. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Przygotować galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie, przelać ją do pucharków i dalej chłodzić do momentu całkowitego zastygnięcia. Moje posty

Słodka Strona
Tęczowy Sernik na Zimno 422

śmietany 36% 250 ml śmietanki 30% 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku: fioletowy granatowy niebieski zielony żółty pomarańczowy biszkopty galaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie.  Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy(...)barwnika i dokładnie mieszamy.  Na  dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę.  Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką. Moje posty

Słodka Strona
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 365

cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy(...)wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku formy umieszczamy stężałe truskawki, a boki zalewamy pozostałą częścią masy serowej i znów umieszczamy ciasto w lodówce. Pozostałą część galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i po wystygnięciu wylewamy na stężały sernik. Chłodzimy. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami. *przykładowo na tortownice o średnicy 18 cm powinniśmy użyć miseczkę o szerokości

Słodka Strona
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 429

Owoców  - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy galaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym) 7 łyżek cukru 300 g świeżych truskawek budyń śmietankowy Masa(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części. Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy. Masa budyniowa: Truskawki kroimy w kosteczkę. W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy

Słodka Strona
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 200

Zimno - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa) 60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych) 100 g malin 100 g jagód + owoce na dekorację biszkopty + niewielka ilość mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy(...)wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna będzie za ciepła może się ściąć

Słodka Strona
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 268

słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...? Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się(...)sera kvark (4,4%) 3 jajka 120 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g) dodatkowo: 270 g truskawek 1/2 opakowania czerwonej galaretki 250 ml gorącej wody Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa na jeden kęs 170

Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się w ustach, słodki(...)sztuk) 175 g miękkiego masła 75 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 250 g mąki pszennej krem: 1 białko 120 g cukru pudru 3 łyżki galaretki truskawkowej (proszek) dodatkowo: 125 g gęstego dżemu truskawkowego Masło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera

Pożeraczka, czyli raz adobrze