cukru 6 łyżek kakao ½ szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek(...)natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnekubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową(...)ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne. Pokroić pigwy na małe kawałki. Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem i gotować
Weekendy w domu i ogrodziejedna będzie miała 210 kcal. Składniki: opakowanie biszkoptów melon 4 łyżki żelatyny 250 g zmielonego twarogu 330 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 250 ml mleka skondensowanego (light) galaretka cytrynowa Przygotowanie Na blaszce (moja ma wymiary ok 24x24cm) układamy biszkopty. Melona obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody(...)miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Mleczną piankę wylewamy na zastygniętą masę serową. Sernika ponownie wkładamy
e-PrzepisyKulinarneCiasto z kawą i galaretką. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję mcdonalds084d. Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 3 łyżki smalcu 1 1/2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki kawy prawdziwej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej Wykonanie: Jaja ubi ć jak na biszkopt. Pozostałe składniki przesiać przez sito, wszystko wymieszać. Dwie galaretki wiśniowe(...)Margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru. Ugotować budyń na 1/2 litra mleka. Wystudzony budyń dodać do margaryny utartej z cukrem.Ciasto przekroić , posmarować połową masy, wlać na to gęstniejącą galaretkę , wstawić do lodówki, posmarować drugą połową masy i położyć 2 część ciasta.Trochę masy pozostawić na wierzch i posypać kawą
Smaczne Potrawypudru 330g margaryny np Palma spółki Bielmar 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody 1 mały kieliszek spirytusu Ponadto: 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. 2. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą(...)jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Ps. Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć białka
Kuchnia w czekoladziepudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy i wykładamy(...)ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchenKokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy(...)sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzone wiórki kokosowe i białka. Mieszamy do chwili połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. Dodatkowo: 1 galaretka ( najlepiej czerwona) ok 2 paczki herbatników Polewa: 1/3 margaryny 1 łyżka wody 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy
Słodka Kraina Wypiekówmasą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka 4 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki(...)24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śliwki pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Kiedy galaretka i śliwki ostygną, mieszamy
e-PrzepisyKulinarnecukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt(...)plasterki. Sok z brzoskwiń zostawić na później. Biszkopt rozkroić na pół(po wysokości oczywiście), żeby stworzyć dwie warstwy. Śmietanę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder. Dodać tężejąca galaretkę i zmiksować. Aby przyśpieszyć tężenie włożyć do lodówki albo nawet do zamrażarki, tylko trzeba wtedy co chwilę sprawdzać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu. A teraz składanie wszystkiego w całość:) Pierwszą warstwę
Corner With Recipeswody 65 g masła pół szklanki mąki 2 jajka Składniki na krem: 225 g kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 75 g truskawek (u mnie mrożone) 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/5 szklanki wody Zagotować masło z wodą. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować(...)cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić
Moja Galeria SmakuPrzepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do śmietany
e-PrzepisyKulinarneMASA SEROWO JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zblędowane jagody i przestudzoną(...)żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopt przelać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Pianka malinowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do chwili aż zacznie tężeć, wtedy białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując wlewać tężejącą galaretkę miksować około 5 minut. Gotową piankę przełożyć
RAROSSAkostka masła (250 g) Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki(...)Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęściebiałej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać z serkiem, gdy lekko przestygnie. Wyłożyć na twardy spód, dokładnie rozprowadzić do brzegów, tak, aby galaretka się nie wylała. Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa truskawki Wykładamy truskawki i lekko dociskamy. Zalewamy je 1 tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300 ml wody. Ciasto odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje
Chocolate Muffin BlogUwielbiam zieloną herbatę, piję ją codziennie w zastraszających ilościach ;) Już od dłużego czasu chodziła za mną galaretka z zielonej herbaty, gdy już chwytałam za zaparzacz na mojej drodze stanęło pudełeczko z zielona herbata matcha. I wtedy zaświtał mi w głowie pomysł na podówjnie herbaciany deser, łączący w sobie smak liściastej zielonej herbaty i herbaty matcha... :) SKŁADNIKI (3- 4 porcje) galaretka(...)kubku umieszczamy jogurt naturalny i mieszamy go z herbatą matcha. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Do letniej żelatyny dodajemy miód i mieszamy. Całość łączymy z jogurtem. Kiedy galaretka stężeje wylewamy na nią masę z jogurtu i herbaty matcha i ponownie wstawiamy do lodówki. Owoce physalis pozbawiamy listków, kroimy na połówki i układamy na deserze. Na końcu posypujemy pokrusoznymi
DefinicjaSmaku