Pyszne, soczyste wiśnie dziś wylądowały w domowej galaretce. Dodatek mięty orzeźwia deser i nadaje mu piękny aromat. Polecam taką domową galaretkę bez konserwantów i ulepszaczy. To jest deser idealny. Galaretka wiśniowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiśni bez pestek 120 g cukru 1-2 kieliszki wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa + 170 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dekoracja tortu: barwniki w proszku: zielony i niebieski marcepan 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe literki liście i kwiaty z opłatka zielona czekoladowa posypka(...)wódki. Biszkopt podzielić na trzy równe placki i każdy z nich nasączyć sokiem wiśniowym. Na dolnym wyłożyć równomiernie wiśnie. Krem: W garnuszku zagotować 170 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę mieszając, dodać żelatynę i nadal mieszać, tak aby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone
Passions hobbies lifenadzienie pyszne rurki z nadzieniem.Przepis znalazłam na stronie knurr.pl.Polecam tam zajrzeć-fajne przepisy :). Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI paczka herbatników ok.250g rurki z kremem ok.260g 1/2 l śmietanki 30% 2 galaretki malinowe WYKONANIE Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.W międzyczasie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy ostudzoną ale jeszcze płynną galaretkę.Ubijamy aby składniki się
Mała w garnku mieszaproszku 3/4 szkl. cukru (polecam mniej) 100 g herbatników 1/2 szkl. rodzynek garść suszonej żurawiny 1/2 szkl. prażonych orzechów ziemnych 1/2 szkl. orzechów włoskich około 5-6 sztuk galaretek w cukrze 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 suche wafle/andruty Masło rozpuszczamy na małym ogniu razem z cukrem, cukrem wanilinowym, kakao oraz mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy(...)przesiewamy mleko w proszku, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy pokruszone herbatniki, pokrojone w kostkę galaretki, posiekane orzechy oraz rodzynki i żurawinę, mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na jeden suchy wafel, wyrównujemy, przykrywamy drugim waflem. Całość owijamy papierem do pieczenia, obciążamy dużą deską do krojenia lub grubą książką. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Kroimy na mniejsze kawałki. Uwagi: Jeden z herbatników
Smaki Na Talerzuzimno wygląda bardzo ładnie i musi być apetycznie smaczny. Składniki 2 litry mleka 1 duża śmietana 18 % 6-7 jaj 1 kostka masła 3/4 szkl cukru Cukier waniliowy 2 galaretki Owoce Wykonanie:Mleko zagotować, jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać na gotujące się mleko, troszkę po gotować aż narobi się sera i odlać na sito, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem(...)dodaważ po trochu ser ciągle ucierając.Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 25cm, poukładać owoce jeśli mrożone mam to [ nie odmrażam] i wylewam galaretkę na wierzch. Ja najbardziej lubię jak galaretka już stężeje i taką wylewam. Wstawiam do lodówki aż się schłodzi.Smacznego
Smaczne PotrawyBISZKOPT: * mąka pszenna – 5 łyżek * cukier – 5 łyżek * jajko – 5 szt PIANKA: * serek homogenizowany naturalny – 500 g * Śmietanka 30% – 400 ml * galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa – 2 szt * wrzątek – 200 ml POLEWA: * czekolada mleczna – 200 g * mleko – 5-6 łyżek DODATKOWO: * małe, ciepłe lody – 24 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy(...)cukier łyżka po łyżce. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie, ręcznie mieszamy. Pieczemy ok.20-25 minut w 170C. Studzimy. Możemy delikatnie nasączyć – polecam. PIANKA: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do tężenia. Na biszkopcie układamy lody odcinając wcześniej od nich wafelkowe końcówki ( jeśli są – moje miały. Bez problemu ścina się nagrzanym nożem ). Mocno zimną śmietanę
Ostra na Słodkominut, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z dżemem. Dodatkowo: herbatniki (ok 200 g) groszek ptysiowy (można zastąpić herbatnikami lub biszkoptami) 2 galaretki brzoskwiniowe 1 dojrzałe mango lub dowolne inne owoce Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i zostawiamy do ostudzenia. Tortownice (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spodzie układamy warstwę herbatników(...)grysikowej. Na masie rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy połączony z żelatyną. Na dżemy wykładamy warstwę groszku ptysiowego, na którym rozsmarowujemy resztę masy. Na masie układamy pokrojone mango i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin
Cynamonowe szczęściebudynie waniliowe po 40 g bez cukru 4 łyżki cukru 3/4 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe kubek słodkiej herbaty z cytryną 1 słoiczek dżemu truskawkowego 300 g świeżych truskawek 3 banany(...)PRZYGOTOWANIE : Z mleka, cukru i budyniów gotujemy gęsty budyń i odkładamy do ostudzenia. Galaretki rozpuszczamy i odkładamy do lekkiego stężenia. Biszkopt - białka ubijamy aż będą sztywne, dalej ubijając dodajemy żółtka, cukry, po chwili olej. Na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy 25/30 cm i pieczemy około 35 minut, temperatura
Kulinarne Fantazje Marioliprzez ok. 35 – 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa równe blaty. składniki na masę galaretkowo śmietanową: 4 galaretki o różnych kolorach 1000 ml gorącej wody 500 ml śmietany 18% 100-150 g cukru 150 ml mleka 30 g żelatyny wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnym naczyniu, w 250 ml gorącej wody i odstawiamy(...)naczynie z zawartością kładziemy na garnku z gotującą się woda). Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia (uwaga bo może szybko stężeć). Letnią mieszankę wlewamy do śmietany, szybko mieszamy. Dodajemy wymiesza galaretki, mieszamy i szybko przekładamy na jeden bat, wyrównujemy tak aby cieniutka warstwa śmietany była na wierzchu i przykrywamy drugim blatem. Dociskamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej aby wierzchni blat się
Domowy Smak Jedzeniaśmietany 30% schłodzonej 250 gr borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera(...)pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Schłodzić, wyłożyć na paterę
moj przepis nauchylonego piekarnika do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać wodę kokosową(...)śmietanką umieścić w misie miksera. Ubijać tak długo, aż śmietanka zgęstnieje i będzie lekko sztywna (nie będzie tak sztywna jak kremówka). Następnie ciągle ubijając powoli wlewać zastygającą galaretkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda
moj przepis nawielu wersji szarlotek ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Moja mama piekła tą szarlotkę na roczne święta. Szarlotka królewska to pyszne połączenie puszystego biszkoptu, masy jabłkowej z galaretką oraz kremowej masy maślanej z serkami homogenizowanymi i dodatkiem mleka w proszku. Po prostu palce lizać ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru (130 gram(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej (140 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: ok 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 gram margaryny lub masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka w proszku 2 serki homogenizowane ( u mnie danio każdy po 140 gram) 50 gram mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLChoć domowe wafle uwielbiam, to jednak te przygotowane na maśle, kwaśnej śmietanie i galaretce nie są moimi ulubionymi. Uwielbia je za to moje dziecko. „Niebo w gębie” – jak to mówi. Wafle ze względu na ciekawy kolor na pewno przyciągają oko. Plusem jest również to, że bardzo szybko się je robi. Niestety, po przygotowaniu należy odczekać kilka godzin(...)masa stężeje. 5-6 suchych wafli/andrutów 250 g masła 250 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 galaretki czerwone opcjonalnie – odrobina barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru 50-70 g białek czekolady cukrowe perełki Masło roztapiamy razem z cukrem na niewielkim ogniu. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zdejmujemy z palnika. Do gorącej masy wsypujemy suche
Smaki Na Talerzujabłkowy sernik na zimno i od razu go poczułam. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, nie wymaga on pieczenia, jedynie odrobiny oczekiwania na stężenie masy jabłkowo-serowej oraz jabłkowej galaretki. Sernik na zimno z jabłkami posmakował Koleżankom z pracy, a kilka osób poprosiło mnie o przepis – oto i on. Składniki na jabłkowy sernik na zimno Spód: 150 g herbatników(...)sera białego (z wiaderka) 800 g masy jabłkowej (jabłek prażonych) 3 łyżki cukru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 cytryny (sok i skórka) 20 g żelatyny Jabłkowa galaretka: 500 ml soku jabłkowego 4 łyżki cukru 10 g żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Spód: Herbatniki i bezy rozdrobnić np. w melakserze. Wymieszać z masłem do uzyskania konsystencji bułki tartej. Wysypać
niecodziennikpary