galaretka - 14130 przepisów (strona:405/942)

Ciasto kremowa pianka 35

herbaty. Ciasto kremowa pianka sprawdzi się też doskonale na zbliżające się święta.  Sprawdź jak prosto je przygotować Sprawdź jak przygotować ciasto kremowa pianka Składniki: 500 g mascarpone 1 galaretka cytrynowa 400 ml wody (wrzątek) 1/4 szklanki mleka + 1 pełna łyżeczka bitej śmietany w proszku (patrz uwagi poniżej) 2 pełne łyżki kremu o smaku truskawkowym (miałam truskawkoweLove) ( Co zamiast kremu(...)inny owocowy krem do smarowania lub opcjonalnie pominąć i dodać cukier puder do smaku 2) mleko wymieszane z bitą śmietanę w proszku opcjonalnie można zastąpić na śmietankę 30% Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy. Do miski przekładamy cały serek mascarpone. Dodajemy krem o smaku truskawkowym. Krótko wszystko miksujemy. Wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną w proszku, miksujemy. Na koniec

Słodkie okruszki
Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną 49

mleka w proszku (pełne) 100 g cukru (1/2 szklanki) łyżka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 200 g masła Bita śmietana: 200 ml śmietany 30% 200 ml wody 1 opakowanie galaretki np. o smaku gruszkowym garść płatków migdałów do posypania Dodatkowo: około 150 g dżemu z czarnej porzeczki   Przygotowanie Biszkopt Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki(...)ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie wsyp cukier i ucieraj jeszcze 2-3 minuty. Do masła dodaj mleko i całość miksuj jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Bita śmietana Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do ubitej śmietany wlewaj cienką stróżką zimną

e-PrzepisyKulinarne
Kolorowy makowiec 41

suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. A teraz zabieram się za masę. Składniki na masę: 850 ml mleka ¼ szklanki cukru 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła 2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i wiśniowa) Przygotowanie: 100 ml mleka mieszam z mąką Do 750 ml mleka dodaję cukier i masło, mleko gotuję. Do gotującego się mleka dodaję(...)mleko wymieszane z mąką i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę dzielę na pół i do każdej połówki dodaję po galaretce. Mieszam dokładnie, aż galaretka się rozpuści. Masy odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć ciasto: Ciasto makowe kroję na dwa blaty. Każdy blat nasączałam wodą z sokiem z pomarańczy (może być też cytryna, herbata, dowolny sok). Pierwszy blat

Słodki sentyment
Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną 35

pieczenia Masa czekoladowa: 330 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g czekolady mlecznej 250 g mascarpone Masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: 150 g śliwek kalifornijskich rum 1 dzień Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc. Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i mieszamy(...)blaty. Masa czekoladowa ze śliwkami: Schłodzoną masę czekoladową miksujemy krótko, dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy odsączone śliwki, mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy blaty czekoladowego ciasta. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia (do temp. pokojowej). Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z zimną galaretką (może być wciąż jeszcze płynna). Masę rozprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Błękitna Laguna 39

Dzisiaj ciasto jeszcze z sierpnia- trochę obsuwa z dodaniem, ale przepis jak najbardziej nadaje się na teraz. Wszakże przyda się teraz trochę letniego klimatu ! Orzeźwiająca błękitna galaretka z mnóstwem borówek i malin ( można użyć mrożonych), lekki krem jogurtowo-śmietanowy i mięciutki biszkopt.  I jest pysznie! Składniki na biszkopt:   4 jaja    ¾ szklanki cukru    3 łyżki(...)śnieżkami i pudrem,   wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy.  Czekamy do „półstężenia”. ( *masa będzie dość płynna- stężeje dopiero po włożeniu do lodówki). Pozostałe składniki: 2 galaretki borówkowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Około 500 g borówek * mrożone Około 250 g malin * mrożone WYKONANIE: Biszkopt Masa śmietankowo-jogurtowa  ( wylewamy na biszkopt i wkładamy na godzinę do lodówki

Domowe ciasta
Śnieżne piankowe deserki 39

same lub z innymi owocami, np. borówkami. Tak deser bez pieczenia zawsze się sprawdzi Spróbujcie. Składniki: 200 ml mleka 1 saszetka bitej śmietany w proszku 400 ml wody 1 galaretka – u mnie o smaku liczi ulubione owoce: u mnie kilka truskawek i porzeczki Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy bitą śmietanę(...)proszku. Wsypujemy ją do mleka i miksujemy. Nie trzeba ubijać na sztywno. Wystarczy dobrze zmiksować. Następnie wlewamy powoli naszą galaretkę miksując na małych obrotach. Przekładamy do szklanek lub pucharków, dodajemy owoce (ilość wg upodobań) i wstawiamy nasze deserki do lodówki do stężenia. Smacznego The post Śnieżne piankowe deserki first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
Kremowe ciasto truskawkowe 42

także warto po nie sięgać. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała kolejnego ciasta z truskawkami, tym razem klasyczny biszkopt, krem maślany z truskawkami, a na wierzchu jeszcze galaretka z truskawkami. Dość prosto, ale niezwykle smakowicie także polecam bardzo i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis: Biszkopt 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl(...)biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 300 g masła 500 ml rozgniecionych truskawek (najlepiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków ) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wody ok 1/2 kg truskawek Mleko wlewamy do garnka doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy cukier i mieszamy dokładnie aż się rozpuści. Studzimy. Miękkie

Cynamonowe szczęście
Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny 40

mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1,5 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Krem kokosowy: 400 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej (po około 70 g każda) 300 ml wody 200 ml jogurtu greckiego 100 g wiórków kokosowych   Poncz: pół szklanki zaparzonej jasnej herbaty np. białej lub cytrusowej Dodatkowo: pół szklanki(...)piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na trzy równe blaty. Krem kokosowy: Wiórki rozdrabiamy w misie za pomocą blendera. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do niej po łyżce jogurtu

e-PrzepisyKulinarne
ciasto Brzoskwiniowa panienka 38

schładzamy ją chwilkę w lodówce). Na masie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wstawiamy do lodówki aby masa serowa stężała. składniki na wierzch ciasta: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na brzoskwinie i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki(...)galaretka stężała

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bananowo-kajmakowe na herbatnikach 40

sera, u mnie z wiaderka 3 duże mocno dojrzałe banany 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki żelatyny wierzch 3 duże banany 2 galaretki bananowe 750 ml gorącej wody Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.  Blaszkę o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć jedną warstwę herbatników. Następnie herbatniki(...)odstawić do przestudzenia. Następnie letnią żelatynę połączyć z masą, dokładnie zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Masę ciemną wyłożyć na masę jasną. Wierzch wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Galaretki bananowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać teżejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało

Monia miesza i gotuje
Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami 724

pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżeczka ekstraktu migdałowego   Krem: puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 250 ml wody 400 ml śmietany 30% 400 ml jogurtu greckiego   Dodatkowo: 70 g wiórków kokosowych 50 g masła około pół szklanki syropu z brzoskwiń do nasączenia ciasta(...)Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do niej

e-PrzepisyKulinarne
Babeczki z budyniem 269

jest bardzo prosty, a przygotowanie i pieczenie bardzo szybkie. Przygotowane spody możemy wypełnić dowolnymi dodatkami. Może to być krem budyniowy, bita śmietana, owoce czy coś co uwielbiają dzieciaki – galaretka. Spora ilość masła w cieście sprawa, że babeczki nie pękają i się nie rozpadają. Są idealne na jeden czy dwa kęsy. Babeczki możemy przygotować każdą porą roku, jednak wybitnie smakują(...)przepisu na opakowaniu budyń. Ja zawsze robię go z 1/2 porcji mleka. Zależy mi aby krem budyniowy był dość gęsty. Możecie zrobić babeczki z dowolnym smakiem budyniu. Dodatkowo przygotowujemy galaretkę. Tutaj również jest pełna dowolność, co do koloru i smaku. Ale uzyskacie fajny efekt mieszając dwa smaki i kolory galaretki. Na kruche babeczki nakładamy jeszcze ciepły, zaraz po ugotowaniu budyń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Delicja orzechowo truskawkowa 37

minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Patyczek po wyjęciu musi być suchy. Masa truskawkowa – Truskawki wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody. Podgrzewać, jak truskawki puszczą sok wsypać galaretki. Delikatnie podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Poczekać aż masa przestygnie, i lekko zesztywnieje. Wylać masę na zimne ciasto orzechowe. Zostawić do całkowitego zgęstnienia masy truskawkowej. Masa budyniowa – żelatynę rozpuścić(...)rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować mieszając. Zdjąć z ognia i wlać żelatynę, wymieszać dokładnie. Śmietanę ubić na sztywną masę. Na koniec dodać śmietan fix, wymieszać. Wylać masę na warstwę z galaretkami. Wstawić ciasto do lodówki. Oczywiście przykryć. Ciasto jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Pianka z kawałkami brzoskwiń 44

całość stężeje. Ta pianka z brzoskwiniami , to takie moje domowe a la ptasie mleczko Pyszne, lekko orzeźwiające i bez pieczenia. Ja uwielbiam takie desery, a Wy? Składniki: 1 galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku 200 ml mleka 1 bita śmietana w proszku 150 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców biszkopty – u mnie małe biszkopciki kakao Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)wody. W osobnym naczyniu mieszamy (np. ręczną trzepaczką) mleko z bitą śmietaną (wystarczy, że całość się lekko napuszy). Następnie wlewamy całość do galaretki i wszystko dokładnie, energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, znów wszystko dokładnie mieszamy. Dno szczelnej (!) tortownicy (20-22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ostrożnie naszą mieszankę i od razu wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje

Słodkie okruszki
ciasto kakaowo-korzenne z owocami i galaretką... 38

przyprawa korzenna 2 łyżki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jabłka 3 sztuki, śliwki 12 sztuk, gruszki 4 sztuki mniejsze, galaretka wiśniowa 2 opakowania + 950 ml gorąca woda Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, miękką palmę, cukier, przyprawę korzenną i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych(...)cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić. W 950 ml gorącej wody wymieszać galaretki, wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin - pyszne ciasto ucierane o smaku korzenno-kakaowym, mocno owocowe i z galaretką to doskonałe ciasto na każdą okazję

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania