galaretka - 14130 przepisów (strona:414/942)

Ciasto z truskawkami 127

czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę śmietankową: 750 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki wody. Składniki dekoracji : 2 galaretki o smaku truskawkowym, 40 dkg truskawek, listki świeżej mięty. Sposób przygotowania: Najpierw trzeba upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier w połowie ubijania. Następnie(...)żelatynę, cały czas miksując. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie równe części. Spód posmarować połową masy śmietankowej, przykryć wierzchem ciasta, posmarować resztą masy. Chłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, dodając nieco mniej wody, niż w przepisie. Zostawić do wystudzenia, lecz nie dopuścić do całkowitego jej stężenia. Truskawki umyć, odsączyć, przekroić na połówki, ułożyć

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tort ptasie mleczko 281

Thermomix. Przepisy Thermomix. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 600 g mleka skondensowanego słodzonego 600 g wody wrzącej 3 galaretki (agrestowa, brzoskwiniowa, truskawkowa) Do nasączenia biszkopta: 100 ml soku pomarańczowego Dodatkowo do dekoracji: wiórki białej czekolady truskawki Tort ptasie mleczko. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy jajka(...)wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części – jedną połówkę dajemy z powrotem na tortownicę, drugą połówkę możemy zamrozić i wykorzystać później. Przepisy Thermomix. Tort ptasie mleczko. Wykonanie ptasiego mleczka: Galaretkę rozpuszczamy w 200 g wrzącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy 200 g mleka skondensowanego. Ubijamy czas 3 min/obr.4. Następnie ustawiamy czas 1 min/obr

Themo przepisy
Sernik gotowany z masą wiśniową 128

gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam  na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego dnia:) Składniki na ciasto kruche(...)składniki się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka  owoce WYKONANIE : blat ciasta kruchego + tężejąca frużelina wiśniowa blat ciasta kruchego zapieczonego z 4 łyżkami frużeliny  masa serowa biszkopty galaretka i dowolne owoce Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Ambasador 150

nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliamii czekoladą. „Pomarańczą na torcie” (że tak to ujmę;)) są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt(...)rumie dodajemy stopniowo do II  części kremu, delikatnie mieszając. Nasączenie : 100 ml wódki + 100 ml przegotowanej wody+ sok z cytryny+ 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 galaretka o smaku pomarańczowym rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ nasączenia   krem I   blat biszkoptowy+ ½ nasączenia krem II   pomarańcze pokrojone w cienkie plastry   zalewamy tężejącą

Domowe ciasta
Ciasto Mon Cheri 138

mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie. Wiśnie ( obok mięty) w towarzystwie czekolady to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń(...)stopniowo wlewając alkohol. Dodatkowo: nakropek cytrynowy: 1 cytryna ½ szklanki cukru 2/3 szklanki wody Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy. galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy do „półstężenia” 100 g wiśni w cukrze WYKONANIE: blat biszkoptowy+½ nakropka cytrynowego+ krem czekoladowy blat biszkoptowy+ ½ nakropka cytrynowego+ krem wiśniowy biszkopciki wycięte

Domowe ciasta
Ciasto Duetka z Galaretką 156

świętach zapraszam Was na jedną z moich nowości: Duetkę z dwoma rodzajami mas na bazie grysiku wykończonej owocowymi wyspami pomarańczowej galaretki. Ciasto jest niezwykle kremowe i dość słodkie a przy tym orzeźwiające. Kombinowałam, bo chciałam stworzyć jakieś dobre ciacho na puszystym biszkopcie i powiem Wam , że z tych kombinacji powstał niezły kawał ciacha. Rozpływa się w ustach, po schłodzeniu smakuje(...)przestudzoną masę z kaszy manny, miksując.   mleczna ½ masy pozostawiona bez dodatków ciemna : ½  masy zmiksowana z saszetką czekolady instant o smaku pomarańczowym lub 1 łyżką kakao Dodatkowo : 1 galaretka pomarańczowa rozrobiona na 350 ml gorącej wody 50 g wiórków kokosowych WYKONANIE blat biszkoptowy+ masa ciemna krążki biszkoptowe 3/ 4 masy mlecznej biszkopt z otworami ¼ masy mlecznej przestrzenie ciasta pokryte

Domowe ciasta
Ciasto kruche z malinami i pianą 215

malinami i pianą CIASTO: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany 18% MASA: 50 dag malin 3 galaretki malinowe DODATKOWO: pół szklanki wiórek kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru cukier puder do posypania CIASTO: mąkę wysypać na blat, dodać cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać margarynę, żółtka(...)lodówki na pok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi. MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto. Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę

Gotuję Testuję
Cukiniowo cytrynowe ciasto bez pieczenia 119

gorącego słońca. Na zewnątrz trochę o nie ciężko, dlatego polecam sprawić je sobie na talerzu! :) Potrzebujemy: Warstwa cukiniowa: 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy(...)kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości. Miękką cukinię blendujemy na gładki mus.  Do musu z cukinii dodajemy do smaku cukier, sok z 1 cytryny oraz galaretki (w proszku). Całość dokładnie mieszamy i z powrotem ustawiamy na źródle ciepła do momentu rozpuszczenia się cukru oraz galaretek. Nie doprowadzamy musu do wrzenia. Tak przygotowany mus schładzamy. Żelatynę rozpuszczamy

MamaOskarka
Sernik z mandarynkami i figami 153

owsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki 30% - 1 jajka - 1 budyń waniliowy - 80g cukru pudru - 5 mandarynek  - 1 brzoskwinia  do ozdoby: - 1 galaretka mandarynkowa - 1 mandarynka - 2 figi Sposób wykonania: ciastka rozdrabniamy w mikserze,  mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy mieszankę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową(...)wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.2h. Po tym czasie wyciągamy sernik i stawiamy najlepiej na kratce do ostygnięcia. Rozrabiamy galaretkę w 400ml wody, na wystudzony sernik układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Wypieki Rene
Deser arbuzowo truskawkowy z zsiadłym mlekiem 134

Składniki: Kawałek arbuza (taki aby po zmiksowaniu uzyskać 0,7 litra płynu) 2 galaretki truskawkowe 400 g mleka zsiadłego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce Sposób wykonania: Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do dzbana blendera. Miksujemy razem z mlekiem, cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy(...)gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzoną galaretkę wlewamy wolnym strumieniem do masy arbuzowej, miksujemy. Wlewamy masę do średnich miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin aby deser stężał. Przed podaniem wyjmujemy deser z miseczek i układamy na nim owoce

Qchnia po prostu
Galaretkowiec jogurtowy z nektarynką 221

coś słodkiego, pysznego, lekkiego. Zrób galaretkowca ! Szybko się robi i jest absolutnie pyszny! Co nam trzeba? 800 g jogurtu naturalnego greckiego 200ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 galaretki: u mnie truskawkowa, malinowa, wiśniowa i cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny 2 nektarynki Robimy! Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 300ml wrzącej wody. Studzimy. Przelewamy do płaskich naczyń i wkładamy(...)bitą śmietanę i ucieramy. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy jogurtowej, mieszamy i całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem. Miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki. Mieszamy dokładnie łyżką. Nektarynki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Bierzemy dowolną formę- u mnie słonecznik i na same dno wrzucamy nektarynkę. Otrzymaną masę wylewamy na owoce. Wkładamy do lodówki

Latosiowydom
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie bez pieczenia 125

POLSKIE MŁYNY ▸ 90 g masła orzechowego ▸3 łyżki wody   masa ▸ 500 g twarogu chudego/gotowego z wiaderka  ▸ 200 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%  ▸ 2 opakowania galaretki cytrynowej+500 ml wody  ▸ 50 g gorzkiej czekolady ▸ 4 łyżki kakao ciemnego polewa ▸ 50 g gorzkiej czekolady ▸ 3 łyżki mleka  ▸ wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy(...)miksujemy do połączenia składników i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy najlepiej do zamrażarki.  3. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno. 4. Do melaksera wrzucamy twaróg, kakao, ostygniętą galaretkę i dosładzamy wedle uznania. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ubitą śmietankę i krótko miksujemy. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę przelewamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik na zimno na jaglanym spodzie z brzoskwiniami i winogronami 161

płatków jaglanych Kupiec masa serowa: 1 op. sernika na zimno 600 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny   ponadto: puszka brzoskwiń w syropie 150 g winogron  2 galaretki krystaliczne   Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć folią aluminiową.  Herbatniki pokruszyć i zmiksować na proszek,dodać płatki jaglane i roztopione masło,wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką(...)sernikiem zmiksować z mlekiem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość wymieszać z częścią pokrojonych brzoskwiń i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia.  Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i wystudzić. Kawałki brzoskwiń i kulki winogron ułożyć na serniku,zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu 126

cukinii (1,1 kg po obraniu) 0,5 kg (4 szt.) jabłek 0,5 kg (2 szklanki) cukru 1 galaretka agrestowa 1 łyżeczka kwasku cytrynowego / sok z połowy cytryny 1 laska cynamonu Przygotowanie konfitury z cukinii i jabłek z nutką agrestu: Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć(...)przez kolejne 30 minut, aby rozgotować jabłka i uzyskać oczekiwaną konsystencję. W kolejnym kroku zdjąć z gazu garnek, wyjąć laskę cynamonu oraz wsypać galaretkę i kwasek cytrynowy. Całość wymieszać i skosztować. Jeżeli dżem będzie za słodki to można dodać jeszcze kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Ciepłą konfiturę przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem z cukinii z nutką pomarańczy 198

litrowych Składniki: 5 kg cukinii (po obraniu 3,5 kg) 1 kg cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury) 4 galaretki pomarańczowe aromat cytrynowy 1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką pomarańczy: Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne(...)Warzywo zetrzeć na grubej tarce i dusić około 1 godziny (do rozgotowania) pod przykryciem. Do garnka dodać 1 kg cukru, 4 galaretki i aromat cytrynowy. Po kolejnej godzinie gotowania (tym razem bez przykrycia) zrobić test smaku i dodać kwasek cytrynowy w zależności od upodobań smakowych

KuchniaWeDwoje.pl