tortownicy :-) dowolność pełna, ważne że smakuje fantastycznie... SKŁADNIKI 600 g serka waniliowego 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 1 galaretka owocowa (ja wybrałam agrestową, ale smak jest tu dowolny) 300 ml wody dodatkowo: czereśnie Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącym (ale nie wrzącym) mleku, galaretkę w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie(...)masę przelewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową, wierzch posypujemy czereśniami (możecie je wydrylować, ale nie jest to konieczne,tylko wtedy pamiętajcie by uprzedzić gości ;-) ) i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wspólnie ze mną w "sernikowej" akcji serniki robiły: Marta Pyza na widelcu Lidia Bożena Dorota Marzena Bernadetta
Czary - gary w kuchniszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru Poncz: 250 ml mocnej kawy 150 ml likieru amaretto Galaretka: 600 ml Sprite lub 7up 100 ml gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g długich wafli w czekoladzie małe butelki z alkoholem Białka oddzielamy od żółtek(...)wszystkie bąbelki. W przeciwnym razie po dodaniu żelatyny napój będzie się baaardzo pienił, wręcz kipiał :-( Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z odgazowanym napojem. Wstawiamy do lodówki, żeby powstała galaretka. Następnie kroimy ją w duże kostki. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci
Czary - gary w kuchniniesamowity smak świeżych jagód... pyszny... SKŁADNIKI 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30 % 100 ml mleka 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości(...)przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Czary - gary w kuchniszklanki mąki 1 szklanka cukru 8 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody galaretki pokrojone w dowolny sposób Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cały czas miksując dajemy po jednym żółtku, gdy wszystkie żółtka dodamy wsypujemy mąkę wymieszaną(...)razu zdejmujemy pergamin i zwijamy biszkopt. Zostawiamy go zawiniętego w ściereczkę, aż wystygnie. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, rozpuszczamy żelatynę w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Galaretki należy przygotować kilka godzin wcześniej. Gdy biszkopt jest wystudzony szybciutko rozwijamy i smarujemy tężejącą śmietaną, na środek sypiemy pokrojone galaretki. Zawijamy roladę i wkładamy do lodówki
harrisałyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny 2 żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną(...)Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier, zimną ale jeszcze płynną żelatynę i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łyżką
e-PrzepisyKulinarnesłodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki : 700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego ok. 3 łyżki cukru pudru 4 opakowania galaretek ( u mnie : truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa,cytrynowa) 800 ml wody do rozpuszczenia galaretek 200 ml na każdą. małe opakowanie biszkoptów Wykonanie: 1.Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego(...)naczynia, ubić mikserem na wysokich obrotach dodając cukier puder. Ubijać do momentu powstania puszystej pianki . Piankę podzielić na 4 równe części. 3.Wymieszać kolejno każdą porcję pianki z tężejącą galaretką. Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć biszkoptami, Wylewać na przemian kolorową masę mleczną. Włożyć do lodówki na min, 1 godzinę
vaniliowoczekoladowaużyłam babki z tego przepisu * 1 jabłko * 200 ml mleka * 3 suszone morele * 8 pistacji * 1 łyżeczka cukru z wanilią * ½ łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego WYKONANIE: GALARETKA | 200 ml mleka, 1 łyżeczka żelatyny, 3 morele, 8 pistacji, 1 łyżka cukru z wanilią| Morele kroimy w drobną kosteczkę a pistacje na połówki. Mleko zagotowujemy i od razu ściągamy(...)ognia. Do mleka dodajemy cukier, żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona to dodajemy pistacje i morele. Powstałą galaretkę przelewamy do keksówki posmarowanej olejem a następnie wyłożonej folią spożywczą. Całość odkładamy do lodówki do stężenia. Stężałą galaretkę przekładamy na deskę i kroimy w dowolne kształty. Układamy na talerzu. KRUSZONKA | 2 kawałki babki cukrowej| Ciasto kruszymy na drobne
MohiellaGalaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki(...)kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki są gotowe
Gotowanie i blogowanieKolejna walentynkowa propozycja. Kruche ciasteczka w kształcie serca wypełnione czerwoną galaretką. Małe, skromne, a takie smaczne :) Włożone do śniadaniowe pudełka ucieszą każdego. Polecam! Składniki: (na 35-40 sztuk) Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: białko do sklejenia ciastek 1/2 op. czerwonej galaretki(...)lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Serca piec przez ok. 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostudzenia. Tężejącą delikatnie wlewać we wgłębienia ciasteczek. Pozostawić do zastygnięcia. Jeśli zależy nam na czasie, polecam włożyć ciasteczka na chwilę do lodówki. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniecukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy(...)końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć. 4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady
Kuchnia w czekoladzieresztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, na gładko.Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić z ognia.Posypać cukrem ,aby nie powstał kożuch. Składniki na galaretkę: ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny (bez smaku), 1 szklanka soku wiśniowego Wykonanie W rondelku rozpuścić żelatynę w wodzie. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagotować na małym ogniu i odstawić(...)palnika. Mieszając powoli dolać sok owocowy. Całość dokładnie wymieszać. wykonanie końcowe Gotową galaretką zalać dna foremek. Gdy stężeje ,uzupełnić przestudzonym budyniem.Wstawic do lodówki na 5 minut,wyjąć i środek zalać ostudzoną tężejącą galaretką Wstawić do lodówki, aż wszystko stężeje
w mojej kuchnikieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie cukru oraz żółtka i cały czas ubijać. Na końcu dodać(...)delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w temp. 180st C do suchego patyczka (ok 30-35minut). Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Żółtka ucieramy z połową cukru, mąką oraz budyniem waniliowym. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Do gotującego się wlewamy masę jajeczną
Kuchnia w czekoladziewrzenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy z foremek i opcjonalnie obtaczamy w cukrze. składniki na żelki z galaretki: 1 galaretka owocowa 100 ml gorącej wody opcjonalnie: cukier wykonanie: Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej
Domowy Smak Jedzeniapodawałam przepis na kanapkę Elvis`a. Tym razem pomysły na kilka innych kanapek. Ważne, żeby wybrać prawdziwe masło orzechowe, w którym rzeczywiście są orzechy. Kanapka z masłem orzechowym i galaretką To jedna z moich ulubionych kanapek. Wystarczy wcześniej zrobić swoją ulubioną galaretkę z tym, że do zrobienia jej trzeba użyć połowę wody co w przepisie. Galaretkę kroimy w plastry
Mama Gotujemleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wrzątku Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach(...)rozpadną. Mieszać od czasu do czasu. Użyłam jabłek odmiany Szampion i trwało to ok. 30 minut . Gdy jabłka się będą miękkie i stracą na masie, dodać do nich galaretkę. Zdjąć z palnika i mieszać do momentu rozpuszczenia się galaretki. W czasie rozgotowywania jabłek zmiksować kaszę w malakserze. Zalać żelatynę wrzątkiem, rozpuścić i dodać do kaszy. Zmiksować raz jeszcze
Weekendy w domu i ogrodzie