margaryna, - szczypta sól, 3/4 szklanki cukier, 1 torebka cukier waniliowy, 1,3/4 szklanki mąka tortowa Basia, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 mniejsze brzoskwinie dojrzałe świeże, 1 torebka galaretka wiśniowa w pierwszej kolejności mikserem ubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem(...)wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki brzoskwiń piec w 200C około 40-45 minut galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć tężejącą galaretkę do lodówki schować na 3 godziny ciasto jest lekkie, wilgotne, bardzo smaczne
W Mojej Kuchni Lubięmielona Royal Brand + 1 łyżka cukru, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia NADZIENIE: 6 sztuk jabłka starte, 6 sztuk śliwki, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 opakowanie galaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody(...)24cm / dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko nasmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką ciasto rozsmarować w blaszce i na wierzch dać nadzienie na wystudzone ciasto dać tężejącą galaretkę i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smacznie i szybko się zjadło do kawki i herbatki.......SMACZNEGO!!! Royal Brand, wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg truskawek mrożonych, 800 ml śmietany słodkiej i gęstej 18%, 3/4 szklanki pudru cukru, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia(...)truskawki prawie rozmrożone zmiksować w blenderze i przełożyć do wysokiego naczynia do truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki z żelatyną i mikserem zmiksować tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanową odstawić do lodówki aby masa stężała zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu
W Mojej Kuchni Lubiętortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki w zalewie 350 ml, żelatyna 3 łyżeczki, gorąca woda 3/4 szklanki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, gorąca woda 1/2 szklanki, czekolada gorzka - ile potrzeba, płatki migdałowe - ile potrzeba temperatura pokojowa składników na biszkopt przepis jest na nie wysoki biszkopt - na duży podwoić składniki(...)mieszając zagrzać ale nie zagotować letnią żelatynę połączyć z gruszkami w syropie - schować do lodówki i prawie stężałą dodać na blat biszkoptu przykryć drugim blatem i schować do lodówki galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i pomału dolewać galaretkę w trakcie ubijania bitą śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta widelcem zrobić
W Mojej Kuchni Lubięmasło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dynia 2 szklanki, serek homogenizowany 250 gram, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka "L", miękka palma, cukry mikserem ubić z 4 minuty dodać mąkę z proszkiem i z 1 minutę mikserem mieszać 2 szklanki dyni rozdrobnionej w rozdrabniaczu(...)tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, ciasto przełożyć do blaszki piec w 200C około 40-45 minut do suchego patyczka, z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone galaretkę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić, serek homogenizowany waniliowy wymieszać rózgą z galaretką i schować do lodówki do lekkiego stężenia tężejący serek rozsmarować na cieście dyniowym i schować
W Mojej Kuchni LubięProste wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić(...)łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem na wierzchu ozdobić żurawiną rrarossa@gmail.com
RAROSSAmasła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy(...)ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny
Kulinarne przygody GatityTorcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem. SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego(...)pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki, dodać do jabłek i dokładnie wymieszać- odstawić do stężenia. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem
RAROSSASezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno z owocami , które lubię najbardziej :) SKŁADNIKI 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki(...)cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy. Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier
Moje Kuchenne Rewelacjeproszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie: Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem(...)mąkę i dodać ją na gotujące się mleko. Gdy powstanie budyń pogotować chwile i zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń. Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć. Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy
ciastkarnia na kruchym spodziełyżki śmietany 18% masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 6 łyżek kaszy mannej olejek rumowy dodatkowo: 3 banany kilka plastrów ananasa kilka plastrów melona 2 galaretki brzoskwiniowe. Wykonanie: Mąkę i sodę przesiewamy na stolnicę. W stożku robimy otwór do którego wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Ciasto lekko zagniatamy i dodajemy margarynę. Wszystko razem wyrabiamy(...)instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z sypkim budyniem. Gotową masę studzimy. Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka. Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć. Na ciasto wykładamy masę
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam robić ciasto z świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru dodatkowo: maliny(...)śmietany 3 galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieprostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa 500 g Serka Mascarpone 2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno(...)pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło. Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić
RAROSSAłyżka miodu klonowego 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę(...)Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć. Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać
Moje domowe kucharzeniePyszny dżem z dyni...jak dla mnie był smaczny taki gorący ..prosto z garnka...chociaż ze słoiczka też jest dobry...Robiłam dżemy z cukinii z dodatkiem galaretek, a ten pomysł podpatrzyłam tutaj. ..wieczorem dynię [ ja robiłam z połowy porcji] zasypałam cukrem...a rano przed wyjściem do pracy miałam gotować 2 godziny..no , ale cóż ...trochę się zaspało...i dynia(...)miała żadnego znaczenia..były lekko wyczuwalne kawałki dyni, ale myślę, że nawet to i lepiej. ..tzn..jak kto lubi.. 5 kg dyni 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe w proszku [ u mnie brzoskwiniowe] 1 olejek pomarańczowy 4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn Dynię obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc. Rano
Moje domowe kucharzenie