galaretka - 14130 przepisów (strona:416/942)

Orkiszowe ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem (bez cukru) 144

rzepakowego 150 g jogurtu naturalnego 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Pianka: 150 ml wody 1 galaretka truskawkowa bez cukru 2-3 łyżki ksylitolu 150 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego Jajka ubić z ksylitolem na puszystą, jasną masę (przez kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodawać powoli(...)papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć na wierzch truskawki. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić z ksylitolem w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Mleko ubić mikserem na piankę i wlewać powoli galaretkę, przez cały czas miksując. Jeśli pianka jest nadal płynna, przez chwilę

Fitkot
Prosta Kostka rabarbarowa na biszkopcie 173

głównej ponownie rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam. Składniki :  Na biszkopt:  3 jajka (L) 80 g mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz :  pół szklanki mocnej herbaty  Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru  110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym  20 g mąki pszennej  20 g skrobi ziemniaczanej  175 ml zimnej wody  Na masę śmietanową ;  330 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru

vaniliowoczekoladowa
TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU 185

idealny : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru Kostki lodu   😉 2 galaretki krystaliczne Dodatkowo: 500 g  wafelków w czekoladzie małe butelki z alkoholem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek(...)pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Kostki lodu Dwie galaretki rozpuścić w 3,5   szklanki wrzątku, przelać najlepiej do dwóch prostokątnych pojemników, i odstawić do stężenia. Masa Śmietanę miksujemy   z cukrem na sztywno, a następnie cały czas miksując stopniowo

RAROSSA
TRUSKAWKOWE POLE 177

pozwala na to aby ich nie kupić. Osobiście najbardziej lubię truskawki delikatnie niedojrzałe, twarde, takie właśnie idealne są do ciast na zimno np. do biszkoptu z bitąśmietaną oraz galaretką . Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych, aby podkreślić w   serniku(...)truskawkowy smak. Spód ciasteczkowy:  200 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)  50 g roztopionego masła Cytrynowa masa 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance gorącej wody 500 g serka waniliowego Nadzienie z Oreo Pianka truskawkowa 10 średnich truskawek 4-5 łyżek cukru 2 białka łyżka żelatyny rozpuszczona w ½ szklanki goręcej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Spód ciasteczkowy Ciasteczka zblędować   lub pokruszyć

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI + FILMIK 114

każdy ) 300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 łyżki żelatyny 200 g ciastek owsianych 100 g masła 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości wrzątku, studzimy. Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem aż będą drobno pokruszone. Tłuszcz rozpuszczamy i wlewamy do rozdrobnionych ciastek, dokładnie masę mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy masę z ciastek, dokładnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopciuszek wg Siostry Anastazji 560

czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 galaretka żółta lub czerwona 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1/2 szkl. rumu 100 g czekolady gorzkiej Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez(...)gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i – cały czas mieszając – gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy lekko gęstniejącą galaretkę, krótko miksujemy. Przekładamy w następujący sposób: na jasnym biszkopcie

Smaki Na Talerzu
Sernik zielone jabłuszko 593

przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik(...)wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary

PatiGotuje
Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 124

ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie.  (Forma 28 x 28 cm)  Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów  Wierzch:  krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta ) (*) Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić(...)lodówce (nie mogą zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi

Di gotuje
Ciasto "kora brzozy" 644

szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła Dodatkowo pół szklanki mocnej, schłodzonej kawy 2 opakowania delicji pomarańczowych 3 szklanki wrzątku (lepiej dwie, by galaretka objętością była bardziej proporcjonalna do ciasta) brzoskwinie z puszki pokrojone na podłużne cząstki Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy jeszcze w opakowaniu zmiażdżyć i potłuc wałkiem. Bakalie(...)jeden z biszkoptów. Posmarować go 1/3 masy budyniowej, ułożyć delicje moczone w kawie, wyłożyć 1/3 budyniu, przykryć biszkoptem i posmarować resztą masy budyniowej. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i tężejącą galaretkę. Moje uwagi : pierwsza warstwa budyniu może być cieńsza - wystarczy, by delicje się przykleiły; użyć mniej wrzątku do rozpuszczenia galaretki, by górna warstwa była bardziej proporcjonalna do ilości ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Szpinakowo-mandarynkowe 156

szpinaku rozdrobnionego Hortex 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 puszki mandarynek 1-2 łyżki rumu 2 op. galaretki pomarańczowej 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (lub 2 płaskie łyżki) skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 250 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny lub 1/2 op. śmietan-fixu(...)blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy (gdy ciasto przestygnie nie będzie już tak elastyczne i „modelowanie” nim nie będzie możliwe). Wystające brzegi ciasta odkrawamy. Galaretki rozpuszczamy w 2 i 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Mandarynki z puszki (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji) wraz z zalewą umieszczamy w średniej wielkości rondelku. Dodajemy skórkę pomarańczową

Smaki Na Talerzu
Oszukana jajecznica 134

Dobry pomysł na primaaprilisowy żart z jajem - oszukana jajecznica. Za białko służy tu śmietanowa galaretka, a brzoskwinie imitują żółtka. Jeszcze tylko szczypta "pieprzu" z siekanych pistacji oraz "szczypiorku" z mięty. Mina gości, gdy podacie im taką "jajecznicę" na deser - bezcenna. Okrzyki "Ale jaja!" gwarantowane:) Składniki: 400ml śmietany jogurtowej lub jogurtu greckiego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki(...)odstawić na 5 minut, żeby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować), ostudzić. Śmietanę ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (powinna nieco zwiększyć objętość), ciągle ubijając wlać żelatynę. Galaretkę przelać do formy lub patelni, wstawić do lodówki na 20 minut, żeby trochę stężała. Połówki brzoskwiń ułożyć na galaretce, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać pistacjami

Obiad gotowy
Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pieczenia 147

mleka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 wiórków kokosowych 80 g groszku ptysiowego Brześć około 300 g herbatników 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, w pozostałych 100 ml rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Do gorącego mleka wlewamy naszą mieszankę mleczną z budyniem i mąką(...)około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników.  Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Ja przyznaję, że trochę ją przeciągnęłam i dlatego jest trochę nierówna, co oczywiście nie działa na niekorzyść ciasta. :) Tężejącą galaretkę

MamaOskarka
Ciasto Śnieżny puch 413

smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła(...)Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni

Pieguskowa Kuchnia
ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną... 114

Składniki: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1/2 kg opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba galaretkę cytrynową rozmieszać(...)ół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu zimne ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosenny jabłecznik bez pieczenia 154

zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek  3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy(...)lekkiego stężenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Na dno wykładamy herbatniki i wylewamy naszą masę jabłkową. Przykrywamy je druga warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy na koniec żelatynę rozpuszczoną

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania