galaretka - 14130 przepisów (strona:416/942)

Kopciuszek wg Siostry Anastazji 571

czubate łyżki mąki tortowej 1/2 szkl. maku Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 galaretka żółta lub czerwona 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1/2 szkl. rumu 100 g czekolady gorzkiej Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez(...)gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i – cały czas mieszając – gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy dodając pod koniec cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy lekko gęstniejącą galaretkę, krótko miksujemy. Przekładamy w następujący sposób: na jasnym biszkopcie

Smaki Na Talerzu
Sernik zielone jabłuszko 601

przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik(...)wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary

PatiGotuje
Truskawkowa pianka z kremem czekoladowym, czyli ptasie mleczko z 4 składników 128

ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie.  (Forma 28 x 28 cm)  Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów  Wierzch:  krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta ) (*) Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić(...)lodówce (nie mogą zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi

Di gotuje
Ciasto "kora brzozy" 648

szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła Dodatkowo pół szklanki mocnej, schłodzonej kawy 2 opakowania delicji pomarańczowych 3 szklanki wrzątku (lepiej dwie, by galaretka objętością była bardziej proporcjonalna do ciasta) brzoskwinie z puszki pokrojone na podłużne cząstki Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy jeszcze w opakowaniu zmiażdżyć i potłuc wałkiem. Bakalie(...)jeden z biszkoptów. Posmarować go 1/3 masy budyniowej, ułożyć delicje moczone w kawie, wyłożyć 1/3 budyniu, przykryć biszkoptem i posmarować resztą masy budyniowej. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i tężejącą galaretkę. Moje uwagi : pierwsza warstwa budyniu może być cieńsza - wystarczy, by delicje się przykleiły; użyć mniej wrzątku do rozpuszczenia galaretki, by górna warstwa była bardziej proporcjonalna do ilości ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Szpinakowo-mandarynkowe 159

szpinaku rozdrobnionego Hortex 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 puszki mandarynek 1-2 łyżki rumu 2 op. galaretki pomarańczowej 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (lub 2 płaskie łyżki) skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 250 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny lub 1/2 op. śmietan-fixu(...)blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy (gdy ciasto przestygnie nie będzie już tak elastyczne i „modelowanie” nim nie będzie możliwe). Wystające brzegi ciasta odkrawamy. Galaretki rozpuszczamy w 2 i 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Mandarynki z puszki (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji) wraz z zalewą umieszczamy w średniej wielkości rondelku. Dodajemy skórkę pomarańczową

Smaki Na Talerzu
Oszukana jajecznica 139

Dobry pomysł na primaaprilisowy żart z jajem - oszukana jajecznica. Za białko służy tu śmietanowa galaretka, a brzoskwinie imitują żółtka. Jeszcze tylko szczypta "pieprzu" z siekanych pistacji oraz "szczypiorku" z mięty. Mina gości, gdy podacie im taką "jajecznicę" na deser - bezcenna. Okrzyki "Ale jaja!" gwarantowane:) Składniki: 400ml śmietany jogurtowej lub jogurtu greckiego 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki(...)odstawić na 5 minut, żeby napęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować), ostudzić. Śmietanę ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (powinna nieco zwiększyć objętość), ciągle ubijając wlać żelatynę. Galaretkę przelać do formy lub patelni, wstawić do lodówki na 20 minut, żeby trochę stężała. Połówki brzoskwiń ułożyć na galaretce, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać pistacjami

Obiad gotowy
Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pieczenia 151

mleka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 wiórków kokosowych 80 g groszku ptysiowego Brześć około 300 g herbatników 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, w pozostałych 100 ml rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Do gorącego mleka wlewamy naszą mieszankę mleczną z budyniem i mąką(...)około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników.  Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Ja przyznaję, że trochę ją przeciągnęłam i dlatego jest trochę nierówna, co oczywiście nie działa na niekorzyść ciasta. :) Tężejącą galaretkę

MamaOskarka
Ciasto Śnieżny puch 420

smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła(...)Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni

Pieguskowa Kuchnia
ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną... 118

Składniki: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1/2 kg opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba galaretkę cytrynową rozmieszać(...)ół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu zimne ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosenny jabłecznik bez pieczenia 157

zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek  3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy(...)lekkiego stężenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. Odciskamy sok. Utarte jabłka mieszamy z tężejącą galaretką. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Na dno wykładamy herbatniki i wylewamy naszą masę jabłkową. Przykrywamy je druga warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy na koniec żelatynę rozpuszczoną

MamaOskarka
Ciasto „Ptasie Mleczko” 927

budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietanki 30% 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g) 1 cukier wanilinowy 2 galaretki cytrynowe Polewa: 1/2 kostki masła 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl. wrzątku Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich(...)masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy oraz serki homogenizowane. Następnie wlewamy zimną, płynną galaretkę. Przygotowaną piankę od razu wykładamy

Smaki Na Talerzu
Tort minecraft - wyzwanie 342

misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone.  Jak masa zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Zmiksować na stabilny krem (można dosłodzić do saku) Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  300 g śmietany kremówki 150 g borówek Galaretkę rozpuścić w 100 g gorącej wody, dokładnie wymieszać  i przestudzić (powinna być nadal płynna) Śmietanę kremówkę ubić. Jak zacznie gęstnieć, dolewać(...)cieniutkim strumieniem, przestudzoną galaretkę i miksować aż masa zgęstnieje. Borówki poukładamy później na na piance truskawkowej. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu 500 g czekolady mlecznej  170 ml śmietany kremówki 150 g masła (82 % tłuszczu) Śmietanę zagotować krótko. Odstawić z ognie i wsypać pokruszoną czekoladę mleczną. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać dokładnie. Przestudzić, ale uważać aby masa

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kilimandżaro bez pieczenia 151

kupić takie jakie pojawiają się ostatnio u mnie na zdjęciach. Może widziałaś? :) Zjedź w dół strony i spójrz jakie wybrałam! :) Potrzebujemy: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 2 pomarańczowe galaretki 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/2 puszki masy kajmakowej 3 opakowania herbatników polewa czekoladowa posypka karmelowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i na nim dusimy nasze jabłka, około 8 minut. Do gorących jabłek dodajemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze około minutę.  Odstawiamy do lekkiego stężenia. W garnku zagotowujemy 3/4 mleka z cukrem i kajmakiem. Do reszty dodajemy proszek budyniowy i mąkę, dokładnie mieszamy. Kiedy w mleku

MamaOskarka
Torcik serowy bez pieczenia 192

Szybki torcik bez pieczenia z przepisów mojej mamy, kolorowy i atrakcyjny, na pewno zachwyci niezapowiedzianych gości ( i domowników też :) SKŁADNIKI: 2 galaretki 4 łyżki żelatyny 300 g uprażonych jabłek 1 szkl. mleka 500 g kremowego waniliowego serka 1 jajo  i 2 żółtka 1/2 szkl cukru 200 g masła 1 op. okrągłych biszkoptów owoce do dekoracji Jabłka odparować n patelni(...)dodać do nich 1 galaretkę. Przestudzić . Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wylać na nie jabłka,wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w pół szkl. wody. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem , dodać masło i serek.  Mleko podgrzać i lekko ciepłe wlać do żelatyny, wymieszać. żelatynę z mlekiem wlać do masy serowej , wymieszać i całość wyłożyć na jabłka. Zostawić do stężenia, udekorować

Z Marcepanem
Pianka kefirowa na zimno z bitą śmietaną i bezikami 111

pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami. Aj... koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 26 cm) Masa kefirowa:  800 ml kefiru 150 ml wody 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Bita śmietana: 250 ml śmietanki 36% 2=3 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 30g bezików  biszkopty/herbatniki/kruche ciastka na 2 warstwy + kilka do dekoracji  Galaretki rozpuścić(...)gorącej wody i pozostawić do ostudzenia. Kefir należy zmiksować, a następnie połączyć z galaretką. Masę schłodzić w lodówce, alby delikatnie stężała. Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami/herbatnikami/kruchymi ciastkami. Na ciastkach umieścić masę kefirową oraz ponownie warstwę dowolnych ciasteczek. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem pudrem

Di gotuje