galaretka - 14130 przepisów (strona:415/942)

Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami 233

mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej 450  ml śmietanki 30% ponadto: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Winiary 800 ml wrzątku WYKONANIE: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając(...)Połowę musu czekoladowego wyłożyć na orzechowy blat biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę musu czekoladowego. Powierzchnię wyrównać - wstawić do lodówki. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na wierzchu tortu. Galaretki rozpuścić we wrzątku - odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę powoli wylać na owoce. Tort pozostawić w lodówce do zastygnięcia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Galaretkowiec z musem jabłkowym 166

Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy): Biszkopty do wyłożenia dna formy   2,5 kg jabłek 1/2 szklanki wody cukier - do smaku( 2 łyżki) 2 galaretki czerwone, 1 żółta 4 płatki ż elatyny Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody, ewentualnie dodajemy cukier. Masę jabłkową przecieramy(...)przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie mieszamy.  Ja dodałam również 4 płatki żelatyny, aby mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona. ż elatynę w p ł atkach trzeba namoczy ć   przez 10 min w zimnej wodzie, a potem dobrze wycisn ąć i rozpu

Mia Cucina Sofieta
Sernik na zimno 241

wcale nie jest dobry. skladniki: 1 szklanka cukru 6 zoltek 1 maslo 250g 3 serki homogenizowane po 200 g 3 lyzki zelatyny 1 szklanka mleka 1 lyzka kakao 2 galaretki o ulubionym smaku wykonanie: Zelatyne rozrobic w polowie szklanki mleka, druga polowe mleka podgrzac, a nastepnie dolac do zelatyny i dokladnie wymieszac az do jej rozpuszczenia. Zoltka ubic z cukrem(...)miski, dodac 1 lyzke kakao i wymieszac. Tortownice wylozyc folia aluminiowa. Najpierw na tortownice wylewamy ciemna mase, nastepnie jasna i odstawiamy sernik do lodowki do zastygniecia. Na koncu zalewamy galaretka przygotowana wedlug opisu na opakowaniu i ponownie schladzamy w lodowce. Mozna na warstwe serowa polozyc owoce i dopiero potem zalac galaretka. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto na koniec wakacji 243

mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Ciasto będzie dość lepkie. Formujemy z niego kolkę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinie(...)ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Wylewamy ją na ciasto i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości wody. Gdy masa zastygnie dekorujemy tartę owocami, które wcześniej zanurzamy w przygotowanej galaretce. Ponownie odstawiamy do lodówki

Przysmaki Karolki
Sernik owocowy 66

następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż dodamy cały budyń. Masa owocowa:     1 kg truskawek (mogą być mrożone)      3 galaretki truskawkowe Truskawki przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki,  i chwilę podgrzewamy mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.   Przełożenie ciasta

Cynamonowe szczęście
Kostka alpejska z truskawkami 61

Kawa rozmuszczalna 1 łyżka, Masa śmietanowa: Śmietanka 36% 500 ml,  Żelatyna fix deserowa 60 g,  Cukier puder 2 łyżki, Mus truskawkowy: Truskawki 450 g, Galaretka truskawkowa 2 szt, Sok z cytryny 2 łyżki, Do nasączenia: Woda 0,5 szklanki,  Sok z cytryny do smaku,  Cukier waniliowy do smaku,  Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem(...)truskawkowy: Truskawki mrożone przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować aż będą miękkie. Następnie truskawki zmiksować blenderem na gładki mus, ściągnąć z palnika i dodać 2 galaretki truskawkowe. Mus mieszać do rozpuszczenia galaretek. Odstawić aż zgęstnieje. Gdy mus zacznie tężeć to wylać na ciasto i wyrównać.  Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.  Ciasto znalezione

kulinarne odsłony pati
sernik ajerkoniakowy 67

foremki z ciastem. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch się lekko zrumieni, ok.70-80 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach. składniki na galaretkę z ajerkoniaku: 150 ml likieru ajerkoniak ok. 4 g żelatyny 20 ml gorącej wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ajerkoniak podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę(...)Mieszamy. Wystudzoną galaretkę wylewamy na wystudzony sernik i stawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała, najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Ambasador 61

ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam! Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: mleko(...)budyń waniliowy 60 g, żółtka 5 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy włoskie drobno posiekane 100 g, dodatkowo: galaretka pomarańczowa 2 szt. , brzoskwinie z puszki 6 szt, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy i sok z cytryny, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut

kulinarne odsłony pati
Co można zamrozić po świętach 79

gotowane ugotowane warzywa z rosołu bigos, kapusta z grochem, gulasz, strogonow, gołąbki pieczywo – najlepiej pokrojone w porcje pasztecik, kulebiaki ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu hummus, guacamole ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż, ugotowany makaron naleśniki Czego lepiej(...)mrozić: gotowane jajka, faszerowane jajka, pasty jajeczne galarety – ciasta z galaretką, mięso w galarecie, ryby w galarecie, nóżki, galaretki warzywne ciasta z kremem śmietanowym pasztet z jajek śledzie w śmietanowych i jogurtowych sosach sałatki jarzynowej wymieszanej z jogurtem, inne sałatki dań, które wcześniej były mrożone Artykuł Co można zamrozić po świętach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Cudownie kremowy sernik nowojorski 89

nutkę wiosny, dodałam do niego mango i marakuję. Z mango przygotowałam złote puree, które wylałam na wierzch ciasta. Ale to jeszcze nie wszystko! Z owoców marakui przygotowałam również delikatną galaretkę, którą pokryłam sernik. Połączenie słodkiego mango z orzeźwiającym smakiem marakui doskonale komponuje się z kremowym sernikiem. Z niecierpliwością czekam na reakcję mojej synowej, gdy zobaczy i spróbuje tego wyjątkowego sernika(...)ciastek digestive 150 g masła, rozpuszczonego 3 łyżki cukru trzcinowego Mus z mango 500 g mango 30 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 5 listków żelatyny Galaretka z marakui 250 g marakui 50 g cukru 2 listki żelatyny Dekorowanie sernika 200 ml śmietanki, 36% tł. 100 g migdałowych jajek 1 łyżeczka złotego pyłku Ciastka digestive zmiksować na puder. Wlać

codojedzenia
Ciasto Kawa i Malina 87

cukru 70 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao Masa malinowa : 500 g malin mrożonych ( w sezonie świeżych ) 100 ml wody 80 g cukru, lub więcej - do smaku 1 galaretka malinowa 1 budyń śmietankowy + 120 ml zimnej wody Mus kawowy : 300 g serka homogenizowanego waniliowego, dobrej jakości 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 60 ml gorącej przegotowanej wody 40 g cukru pudru(...)wlać do niej rozrobiony budyń i mieszając zagotować. Od chwili zagotowania gotować jeszcze przez około 1 minutę, na niewielkim ogniu. Masę malinową zdjąć z palnika i wsypać do niej galaretkę, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia galaretki.  UWAGA : Na tym etapie można połowę masy malinowej przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru pesteczek ( ja tak zrobiłam ). Masę malinową odstawić do całkowitego

Opowieści z piekarnika
Wielkanocny kruchy mazurek z kremem, dżemem i ciasteczkami 58

Słodkich inspiracji Wam życzę.   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny   Na krem śnieżkowowo-galaretkowy: 1 galaretka cytrynowa 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 250 ml gorącej wody   Na krem maślany: 10 dag miękkiego masła 82 % 6 dag mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki cukru pudru ( przesianego ) żółty barwnik(...)temperaturze 180 stopni przez około 10 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy. 2. Krem śnieżkowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do stężenia. Do zimnej galaretki wsypujemy ,,Śnieżkę'' i ubijamy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem zastyga

Izabelawkuchni
Co to jest agar-agar? 75

swoim właściwościom znajduje zastosowanie w przepisach wegetariańskich i wegańskich jako alternatywa dla żelatyny zwierzęcej. Agar stosuje się w produkcji deserów, żelek, lodów, a także jako stabilizator w dżemach i galaretkach. Agar-agar jest ceniony za swoją wszechstronność – agar zachowuje swoją stabilność w szerszym zakresie temperatur niż żelatyna, co czyni go nieocenionym składnikiem w profesjonalnej kuchni. Agar-agar tężeje nieco(...)owoców, aby zagęścić dżem 1 łyżkę agaru na 1 kg twarogu, aby przygotować sernik na zimno 3-4 łyżeczki agaru na 1 l wody lub soku, aby przygotować galaretkę 1 łyżkę agaru na 1 l śmietany kremówki, aby przygotować bitą śmietanę z agarem Ile agaru zamiast żelatyny? Jeśli chcesz zastąpić agar-agar w przepisie z żelatyną, przeczytaj instrukcję na opakowaniu

Via Gusto
Ryż z jabłkami 68

ryżu 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 200 g margaryny Kasia 1,5 kg jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu 2 galaretki cytrynowe 20 herbatników           Przygotowanie:           Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.   300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną(...)chłodzimy.   Na blaszce (20x20) układamy herbatniki.   Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy z jabłkami. Całość wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.   Podajemy ryż z porcją jabłek w galaretce

R'n'G Kitchen
Sernik na zimno z jagodami 81

serowa: 250 g twarogu półtłustego  250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szkl mrożonych jagód  Dodatkowo: Maliny, borowki, galaretka przezroczysta  Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Rozpuszczamy masło, studzimy. Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Tak przygotowaną masą wykładamy spod tortownicy. Odkładamy(...)wrzatku. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem i śmietanka. Dodajemy ostudzona żelatyne, dzielimy na 2 części, do 1 części dodajemy zmiksowane jagody. Wykladamy na przemian na spod ciasteczkowy. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.  Na masie serowej układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

słodki bratek