font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na warstwę owocową: 2 galaretki truskawkowe ok. 300 g mrożonych lub świeżych truskawek Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”.Mrożone truskawki kroimy na kawałki.Wstawiamy znów do zamrażalnika. Dodatkowo(...)sztuk okrągłych biszkoptów ( można nasączyć) polewa deserowa WYKONANIE: biszkopt ( można dowolnie nasączyć)+ krem mleczny truskawki galaretka biszkopty polewa ( tylko na biszkopty) Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: pl-PL } p.cjk
Domowe ciastasera sernikowego z wiaderka 400 ml śmietany kremówki 30% 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej wg upodobań ok 2-3 garście borówek amerykańskich 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki o smaku arbuzowym lub inne czerwone, ja użyłam o smaku wiśniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie ciasta : do dużej miski przekładamy szpinak, wbijamy jajka oraz wlewamy olej. Całość blendujemy(...)pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, do miski wlewamy 1 i 1/2 kubka gorącej wody i rozpuszczamy galaretki a następnie odstawiamy do przestygnięcia, wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odklejamy od papieru. Ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta/skórkę i odkładamy ( ja wykorzystałam ją później do deserków). ciasto ponownie umieszczamy
Blog kulinarny S9.PLopakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki żelatyny lub agar-agar 1/3 szklanki gorącej wody 3 miarki odżywki białkowej waniliowej (można pominąć i zastosować skyry waniliowe) Na górę: 2 galaretki truskawkowe (najlepiej bez cukru) świeże truskawki PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Dno tortownicy wykładamy(...)łyżki erytrolu/ksylitolu - to już zależy od indywidualnych preferencji. Przekładamy masę do tortownicy i wkładamy do lodówki aż stężeje (około godzinę). Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Przed wyjęciem z tortownicy obkrawamy nożem dookoła. Kroimy na pyszne kawałki. Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony
Moje Kuchenne Rewelacjedeserki z płatkami musli i owocami. Chrupiące, orzeźwiające z dodatkiem ulubionych owoców smakują wysmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Musli u mnie crunchy czekoladowo-orzechowe 400 ml śmietany kremówki 1 galaretka-u mnie cytrynowa Ulubione owoce u mnie borówka amerykańska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do pucharków wsypujemy 2-3 łyżki płatków(...)musli wg uznania. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy/mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa śmietanowa będzie tężec wykładamy połowę do pucharków, następnie sypiemy drugą warstwę płatków musli i wykładamy pozostałą śmietankę, na wierzchu wykładamy ulubione owoce. Nasz deser możemy podawać od razu lub trochę schłodzić, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Lekkie deserki z płatkami musli
Blog kulinarny S9.PLgorzka) 3 jajka 1/2 szkl. cukru 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: duży słoiczek dżemu truskawkowego (390 g) kilka-kilkanaście truskawek 2 op. galaretki truskawkowej Mleko podgrzewamy razem z masłem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy(...)suchego patyczka). W rondelku podgrzewamy 3 szklanki wody. Pod koniec dodajemy do niej pozostały dżem i mieszamy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do stężenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na upieczonym cieście (w razie konieczności, można trochę wyrównać wierzch). Zalewamy tężejącą galaretką
Smaki Na Talerzuserków homogenizowanych. Będzie fantastycznym prezentem na Dzień Matki lub dla ukochanej osoby. SKŁADNIKI: 1 kg waniliowego serka homogenizowanego 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 3 1/2 szklanki gorącej wody około 1.5 kg truskawek opakowanie biszkoptów około 120 g Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić(...)każdą warstwę przeglądając plasterkami truskawek. Wypełnioną formę włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Kiedy masa serowa zacznie tężec, na jej wierzchu ułożyć resztę umytych truskawek i zalać je tężejącą galaretką. Sernik ponownie umieścić w lodówce, tym razem na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaDziś deser lekki, piankowy z kolorowymi galaretkami. Spotkałam go pierwszy raz na blogu u Gatity i teraz modyfikując robię różne jego wersje. Dziś z galaretką malinową, pomarańczową, cytrynową i mandarynkami. W rezultacie mamy szybko zdrowy i pyszny deser, zapraszam. Galaretki w jogurcie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieIlość porcji: 11 słoików 0,3-litrowych Składniki: 5 kg cukinii (po obraniu 3,5 kg) 1 kg cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury) 4 galaretki pomarańczowe aromat cytrynowy 1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką pomarańczy: Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki. Warzywo zetrzeć(...)grubej tarce i dusić około 1 godziny (do rozgotowania) pod przykryciem. Do garnka dodać 1 kg cukru, 4 galaretki i aromat cytrynowy. Po kolejnej godzinie gotowania (tym razem bez przykrycia) zrobić test smaku i dodać kwasek cytrynowy w zależności od upodobań smakowych (1-5 łyżeczek). Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).Gorący dżem przełożyć
KuchniaWeDwoje.plIlość porcji: 6 słoików 150 ml Składniki: 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu) 0,5 kg (4 szt.) jabłek 0,5 kg (2 szklanki) cukru 1 galaretka agrestowa 1 łyżeczka kwasku cytrynowego / sok z połowy cytryny 1 laska cynamonu Przygotowanie konfitury z cukinii i jabłek z nutką agrestu: Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut(...)dodać jabłka i laskę cynamonu. Gotować przez kolejne 30 minut, aby rozgotować jabłka i uzyskać oczekiwaną konsystencję. W kolejnym kroku zdjąć z gazu garnek, wyjąć laskę cynamonu oraz wsypać galaretkę i kwasek cytrynowy. Całość wymieszać i skosztować. Jeżeli dżem będzie za słodki to można dodać jeszcze kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić
KuchniaWeDwoje.plśmietany 30% schłodzonej 250 gr borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera(...)pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Schłodzić, wyłożyć na paterę
moj przepis nauchylonego piekarnika do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać wodę kokosową(...)śmietanką umieścić w misie miksera. Ubijać tak długo, aż śmietanka zgęstnieje i będzie lekko sztywna (nie będzie tak sztywna jak kremówka). Następnie ciągle ubijając powoli wlewać zastygającą galaretkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda
moj przepis najest puchatym, nasączonym alkoholem biszkoptem to jeszcze zamarzyło mu się mieć kruche wykończenie... Sekretem tego ciacha jest jednak masa: mielone orzechy włoskie nadają mu wykwintnego smaku, a „przełamanie” galaretką owocową sprawia ,że ma się ochotę na więcej, bo nie „zamula” : ) Zwieńczeniem jest kruchy wierzch w postaci maszynkowych ciasteczek ( które jednak po nocy w lodówce miękną i ciacho świetnie się kroi(...)gotujemy ok. 7-8 minut na małym ogniu ( masa będzie dość gęsta, budyniowa). Pod koniec wsypujemy kawę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dodatki: galaretka wieloowocowa rozrobiona na 400 ml gorącej wody około 400 g ciastek maszynkowych lub innych kruchych ewentualnie polewa p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align
Domowe ciastaśmietany 30% schłodzonej 250 gr borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera(...)pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Schłodzić, wyłożyć na paterę
moj przepis na