śmietany 30% schłodzonej 250 gr borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera(...)pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Schłodzić, wyłożyć na paterę
moj przepis nauchylonego piekarnika do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać wodę kokosową(...)śmietanką umieścić w misie miksera. Ubijać tak długo, aż śmietanka zgęstnieje i będzie lekko sztywna (nie będzie tak sztywna jak kremówka). Następnie ciągle ubijając powoli wlewać zastygającą galaretkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda
moj przepis najest puchatym, nasączonym alkoholem biszkoptem to jeszcze zamarzyło mu się mieć kruche wykończenie... Sekretem tego ciacha jest jednak masa: mielone orzechy włoskie nadają mu wykwintnego smaku, a „przełamanie” galaretką owocową sprawia ,że ma się ochotę na więcej, bo nie „zamula” : ) Zwieńczeniem jest kruchy wierzch w postaci maszynkowych ciasteczek ( które jednak po nocy w lodówce miękną i ciacho świetnie się kroi(...)gotujemy ok. 7-8 minut na małym ogniu ( masa będzie dość gęsta, budyniowa). Pod koniec wsypujemy kawę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dodatki: galaretka wieloowocowa rozrobiona na 400 ml gorącej wody około 400 g ciastek maszynkowych lub innych kruchych ewentualnie polewa p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align
Domowe ciastaśmietany 30% schłodzonej 250 gr borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera(...)pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Schłodzić, wyłożyć na paterę
moj przepis nauchylonego piekarnika do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko stężała. Puszkę mleka otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać wodę kokosową(...)śmietanką umieścić w misie miksera. Ubijać tak długo, aż śmietanka zgęstnieje i będzie lekko sztywna (nie będzie tak sztywna jak kremówka). Następnie ciągle ubijając powoli wlewać zastygającą galaretkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda
moj przepis najakie będą nam potrzebne: Biszkopt: – 3 jajka – ½ szklanki ksylitolu – ½ szklanki mąki orkiszowej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżka kakao – sok z jednej cytryny Galaretka z soku: – 1 l soku z czarnej porzeczki – 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Bita śmietana: – 500 ml kremówki 36% – 2 opakowania fix do śmietany(...)Śmietanę ubijamy z fixem na sztywno. Wykładamy na ostudzony budyń. Herbatniki kruszymy i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Miękkie i pełne smaku ciasto z galaretką i bitą śmietaną. Ten rustykalnie wyglądający tort jest tym czego potrzebujemy by przypomnieć sobie letnie słoneczne dni. Jest to lekki i fajny przepis na weekendowe ciasto . To ciasto jest super
Zdrowy Styl Joannyłyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna paczka delicji pomarańczowych 1/4 szklanki mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka(...)delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek. Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin
Kolorowa kuchnia Elkimango. Wygląda pysznie i jeszcze lepiej smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowe bez pieczenia (ser żółty) Składniki 60 g mango pulpa, mrożone lub świeże (ja użyłam mrożonego) 4 galaretki o smaku cytrynowym 680 g jogurtu greckiego 2 szklanki wody 500 ml Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia Mango rozmrażamy i blendujemy, jeśli macie pulpę z puszki(...)przekładamy do miski. Świeże należy obrać i również zblendować. Do miski dodajemy jogurt i całość miksujemy, następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone galaretki. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy. Formę o wymiarach 21 cm wykładamy folią spożywczą. I wylewamy tężejącą masę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem robimy dziurki małą łyżeczką. Tortownicę lub rant owijamy folią spożywczą ponieważ metal wchodzi
To co lubię - gotuję i polecamChyba nie ma bardziej klasycznego ciasta które większość z nas lubi od dzieciństwa. Lekkość śmietany połączona z galaretką (czasem z owocami) i delikatnym biszkoptem. Znika szybko a nie pozostawia wrażenia przejedzenia ciastem. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki maku 2 jajka 50g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej starta skórka z połowy cytryny Do nasączenia(...)szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1,5 łyżki żelatyny 80g cukru 1/4 szklanki wrzącej wody Dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 ml wody 3 łyżki dżemu truskawkowego Wykonanie: Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
Mohiellaszkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA WINOGORONOWA: * serek „homo” naturalny – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka winogronowa przezroczysta – 1 op POLEWA: * czekolada mleczna – 2 szt * masło – 1 łyżka * mleko – ok. 6-7 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy(...)jednym żółtku. Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy. PIANKA WINOGORNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki homo i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy roztopioną na kąpieli
Ostra na Słodkomąki krupczatki 150 g masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml oleju szczypta soli Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek 110 g cukru 1 op. galaretki cytrynowej Warstwa makowa: 250 g mielonego maku 200 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 150 g cukru 3 łyżki masła 2 jajka 200 g bakalii Warstwa orzechowa(...)rozmącone jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do rondelka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i prażymy dość długo, aż do otrzymania jabłkowego musu
Smaki Na Talerzupieczenia (4 g) kostka miękkiego masła (200 g) 1 cukier wanilinowy (16 g) lub kilka kropel aromatu waniliowego 3 szklanki musu jabłkowego (750 g) → przepis na mus jabłkowy opakowanie galaretki cytrynowej lub dwie łyżeczki agaru * (6 g) ½ szklanki cukru pudru (60 g) *uprzedzając pytania: 6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza(...)wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w 180 stopniach (grzałka górna i dolna). W międzyczasie podgrzewamy mus jabłkowy w garnku z dodatkiem agaru lub galaretki . Gotowy mus odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Następnie ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder . Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy , na niego warstwę ubitych białek
WegePrzepisbudyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 op. czerwonej galaretki 1 płaska łyżeczka żelatyny 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku Dodatkowo: okrągłe biszkopty (1 niepełne op.) 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 150 g czekolady mlecznej(...)Wykładamy 1/3 masy budyniowej. Na masie, jeden obok drugiego, rozkładamy delikatnie nasączone kawą (polecam robić to pędzelkiem) biszkopty. Wykładamy resztę masy budyniowej. Przykrywany drugim ciastem ciemnym, je również nasączamy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę. Przygotowaną masę
Smaki Na Talerzułyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jabłka z kompotu 1 litr, cukier trzcinowy 1 łyżka, syrop malinowy 6 łyżek, kasza manna 1/2 szklanki galaretka malinowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękka margaryna, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia(...)cukier, kaszę manną, wlać sok malinowy, wymieszać, jabłka wyłożyć na ciasto. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50-55 minut, dobrze ciasto w formie wystudzić. Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i prawie stężałą wylać na wystudzone ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne delikatne ciasto ucierane z nadzieniem jabłek z kompotu i galaretką, ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubię