galaretka - 14130 przepisów (strona:411/942)

CIASTO SZPINAKOWO-MAJONEZOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 109

rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA CYTRYNOWA: * serek waniliowy homogenizowany – 520 g * śmietana 30% słodka – 300 ml * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * malutkie biszkopciki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAJONEZOWY: Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C. Po wystudzeniu ścinamy wierzchnią, bardziej twardą warstwę ( ścinki zostawiamy ). PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: Na spodzie układamy biszkopt szpinakowy – delikatnie

Ostra na Słodko
Ciasto Bajka bez pieczenia 526

zachwyci waszych gości. https://youtu.be/Lm8NoNaj4Gs Składniki na ciasto Bajka bez pieczenia (blaszka o wym. 24x24 cm): 250 g okrągłych biszkoptów 380 g dżemu lub konfitury (dałam dżem wiśniowy) galaretka cytrynowa 350 ml śmietany 30% 50 g cukru 50 g płatków migdałów Krem budyniowy: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej (60 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masę zakrywamy foli aluminiową (tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, mieszamy ją dokładnie z dżemem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy z 50 g cukru na sztywno za pomocą

e-PrzepisyKulinarne
MURZYNEK Z RÓŻOWĄ PIANKĄ 360

soli 3 jajka 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu szklanka mleka 0,5 szklanki oleju KREM: 400 g serka naturalnego 200 g jogurtu naturalnego 2- 4 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa łyżka żelatyny POLEWA: 1/4 kostki masła łyżka kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietany łyżeczka żelatyny ORAZ: 5 łyżek dżemu wiśniowego WYKONANIE: MURZYNEK: Blachę wykładamy papierem(...)przekładamy do miski, mąkę, sodę i kakao przesiewamy. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wlewamy do blachy, wyrównujemy i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Odstawiamy do ostudzenia. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami wody, również odstawiamy. Serek z jogurtem miksujemy, dodajemy cukier puder. Zimną galaretkę chwilkę miksujemy

Pani na deser
Ciasto Gofrowa Kanapka 109

zapracowanych łasuchów. Puszyste gofry i delikatna śmietanowo-galaretkowa pianka, wypróbujcie koniecznie !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram gofrów- dwa opakowania po 250 gram ( można gofry zrobić samemu ) 3 galaretki, u mnie wiśniowe, mogą być o dowolnym smaku 660 ml śmietany 30 % u mnie dwa opakowania po 330 ml opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: galaretki(...)odstawiamy do osygnięcia, na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę gofrów, śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone galaretki, dokładnie mieszamy/miksujemy i dość szybko wykładamy i rozprowadzamy po gofrach ( masa szybko tężeje), na masę śmietanową wykładamy drugą warstwę gofrów lekko dociskając je do tężejącej masy, gotowe ciasto wstawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Śnieżny puch 76

smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła(...)Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni

Pieguskowa Kuchnia
Pudding ryżowo-truskawkowy 66

ryżowo-truskawkowy wykonacie w zaledwie 30 minut Składniki na około 8 porcji (wszystko zależy od wielkości pojemniczków): ½ kg truskawek ¾ szklanki ryżu 20 dag twarogu 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka mleka ½ szklanki wody ¼ łyżki soli Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je z cukrem(...)pudrem i serem na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy. Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję

Słodki sentyment
Rolada gigant 98

nakrywam ściereczką i odwracam blaszkę. Ściągam delikatnie papier, a biszkopt zwijam razem ze ściereczką w rulon i odkładam. Cały proces powtarzam i piekę drugi taki sam biszkopt. 1 czerwoną galaretkę o ulubionym smaku rozpuszczam i odstawiam do zastygnięcia. Mus chałwowo-czekoladowy: 150 g czekolady ciemnej 330 ml śmietanki 30% 150 g chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam(...)Pierwszy blat układam na folii aluminiowej, skrapiam wodą z sokiem i wykładam krem ciemny. Na to kładę drugi biszkopt, skrapiam i wykładam krem jasny (2 łyżki jasnego kremu odkładam). Galaretkę kroję w paseczki lub inne kształty i układam wzdłuż dłuższego brzegu. Od brzegu z galaretką zaczynam zwijanie. Rolada jest ogromna i zrobiłam raptem półtora obrotu. Dociskam roladę z każdej strony

Słodki sentyment
Rolada gigant 99

nakrywam ściereczką i odwracam blaszkę. Ściągam delikatnie papier, a biszkopt zwijam razem ze ściereczką w rulon i odkładam. Cały proces powtarzam i piekę drugi taki sam biszkopt. 1 czerwoną galaretkę o ulubionym smaku rozpuszczam i odstawiam do zastygnięcia. Mus chałwowo-czekoladowy: 150 g czekolady ciemnej 330 ml śmietanki 30% 150 g chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam(...)Pierwszy blat układam na folii aluminiowej, skrapiam wodą z sokiem i wykładam krem ciemny. Na to kładę drugi biszkopt, skrapiam i wykładam krem jasny (2 łyżki jasnego kremu odkładam). Galaretkę kroję w paseczki lub inne kształty i układam wzdłuż dłuższego brzegu. Od brzegu z galaretką zaczynam zwijanie. Rolada jest ogromna i zrobiłam raptem półtora obrotu. Dociskam roladę z każdej strony

Słodki sentyment
Delicjusz – ciasto 117

żółtek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 masło (kostka 20 dkg) * 1/2 l mleka * cukier wanilinowy 16 g * 1 szklanka cukru Dodatkowo: *duża paczka delicji * 2 galaretki pomarańczowe Zrobiłam biszkopt. Białka ubiłam na sztywną pianę z cukrem, dodałam żółtka. Wsypałam przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam i przelałam ciasto do formy(...)odstawiłam do ostygnięcia. Ostudzony budyń utarłam z masłem. Przełożyłam ciasto. Na biszkopt wylałam połowę kremu i przełożyłam ciastem makowo-kokosowym. Wyłożyłam drugą część kremu i na to delicje galaretkami do góry. Całość zalałam dwoma galaretkami brzoskwiniowymi rozpuszczonymi w 750 ml gorącej wody. Wstawiłam ciasto do lodówki na noc. Smacznego! Lidka     Artykuł Delicjusz – ciasto pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką 442

samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę jak i uzupełnienie. Bardzo udany wypiek. Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki(...)tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2 i 1/2 łyżki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Kawowa galaretka: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 szkl. gorącej wody 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka cukru (lub do smaku) 3 łyżki żelatyny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy

Smaki Na Talerzu
Ciasto budyniowo-jabłkowy duet 114

lekkiej delikatności budyniu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa :). Szybkie w przygotowaniu, bardzo łatwe ciasto bez pieczenia które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 dużych jabłek 3 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 400 gram herbatników 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru cukier wanilinowy 125 gram margaryny tabliczka czekolady lub dowolna polewa czekoladowa(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie zagotowujemy je, gotujemy mieszając 3-4 min. Wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą, na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma 36×24 cm )układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy gorąca masę jabłkową, układamy drugą warstwę herbatników

Blog kulinarny S9.PL
NAJPROSTSZY Sernik na zimno z 3 składników 343

lubiących od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Spróbujcie, będziecie zachwyceni prostotą i smakiem tego deseru Składniki na formę 37 x 21 cm: – opakowanie okrągłych biszkoptów – 3 galaretki przezroczyste (u mnie truskawkowo-waniliowe) – 1,5kg twarogu sernikowego Dodatkowo: wiórki kokosowe, mini kiwi Dno blachy wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretki zalewamy 750ml gorącej(...)wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie już tężejąca wlewamy ją do twarogu i miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę powoli przelewamy do formy. Wierzch deseru posypujemy wiórkami kokosa. Odstawiamy do lodówki, by ciasto stężało. Smacznego! Artykuł NAJPROSTSZY Sernik na zimno z 3 składników pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Ciasto pychotka w wersji egzotycznej 136

pychotą w wersji nieco egzotycznej na nowo ! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 900 ml mleka 1 margaryna 250 gram 2 śnieżki puszka orzechowej masy kajmakowej 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka pomarańczowa 100 gram wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 opakowania krakersów po 175 gram (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: szklankę mleka zagotowujemy(...)dodajemy do gotującego się mleka z wiórkami cały czas mieszając do uzyskania budyniu, po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, w międzyczasie w rondelku przygrzewamy sok pomarańczowy następnie rozpuszczamy w nim galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia aż będzie lekko tężejąca, gdy masa kokosowa ostygnie, dodajemy do niej 100 gram margaryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, orzechową masę kajmakową miksujemy wraz

Blog kulinarny S9.PL
Galaretki z kurczaka 121

Galaretki, czy tymbaliki to danie bez którego nie może się obyć żadna impreza, czy to w gronie kameralnym, domowych czy też duża, biesiadna, uroczysta. Kiedyś danie które powstało jako sposób na wykorzystanie resztek po gotowaniu się rosołu, obecnie królowa przekąsek na imprezowym stole, do której można dać co tylko się chce. Jedni robią bardziej skromne, inni bardziej kolorowe. Moje galaretki(...)wersja skromniejsza, bo brak w nich groszku (mąż nie przepada) czy współcześnie często dodawanej kukurydzy. Za to jest kawałek papryki i zielona, świeża pietruszka, bo galaretki oprócz tego że mają smakować to też muszą się ładnie prezentować. I moje mam nadzieję takie są. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik