galaretka - 14130 przepisów (strona:404/942)

Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd 141

moja kolejna improwizacja, tym razem w kategorii desery. Uwielbiam desery :) Zrobiłam deser z różnych galaretek o nietypowych smakach . Deser zwieńczyła bita śmietana w niecodziennym wydaniu... W prezencie od naszych przyjaciół ze Stanów Zjednoczonych dostałam c urd z cytryn Meyera.  Próbowałam coś takiego po raz pierwszy w życiu - i uważam, że jest to po prostu przepyszne. Ma obłędnie orzeźwiający cytrynowy(...)mufinek, bułeczek czy naleśników, a ja postanowiłam połączyć go z bitą śmietaną. Niestety w słoiczku zostało już bardzo mało curdu, więc szybko będę musiała zrobić własny :) Składniki: 4 rodzaje galaretek (u mnie Winiary o smaku: mojito, blue curacao, pink margarita, pina colada), 200 ml śmietanki 30%, 4 łyżeczki Meyer Lemon Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie

Delicious Titbits
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 172

otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części. Krem porzeczkowy: Składniki: 600 ml śmietanki 30%, 400 g serka waniliowego, 250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu, 2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody) 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan - fix , Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodajemy serek waniliowy(...)czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną galaretkę (1/2 szklanki). Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy z drugą połową galaretki. Połowę tej konfitury dodajemy do bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu,  na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Ciasto Shrek 203

cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy. Pianka: Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 400 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody). Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Formę do pieczenia wykładamy(...)aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała

Delicious Titbits
Malinowa karpatka bez pieczenia 31

malinami nie jest tak słodka jak klasyczna i to ogromny jej atut. Zapraszam na przepis 🙂     Malinowa karpatka bez pieczenia przepis groszek ptysiowy 200 g Masa I galaretka malinowa woda 200 ml słodka śmietanka 30 % 200 ml Masa II galaretka z malinami galaretka malinowa 2 sztuki maliny 120 – 130 g woda 700 ml Bita śmietana masa III słodka

Dieta moja pasja
Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną 156

cukru (niecała szklanka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g) 150 ml mleka łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego   Bita śmietana: 400 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki np. truskawkowej 200 ml wody garść płatków migdałów do posypania   Przygotowanie Spód Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Herbatniki rozkrusz np. w rozdrabniaczu do blendera. Herbatniki przełóż do miski, wlej(...)gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje. Masę serową wylej na blaszkę ze spodem ciasteczkowym i wyrównaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Cały czas ubijając, do śmietany wlej cienką stróżką ostudzoną

e-PrzepisyKulinarne
Galaretkowy deser z owocami 33

Taki deser gdzie w pucharkach jest galaretka przypomina mi desery z PRL-u, nie było na niedzielny obiad z czego upiec ciasta więc robiło się galaretkę którą wcześniej "jakoś" się zdobyło. Tak robiłam często. Teraz ten deser smakuje wyśmienicie choć jest bardziej bogaty niż wówczas. Można dodać do niego galaretki, owoce, no i bitą śmietanę i smakuje

Moje Małe Czarowanie
Ciasto przekładane z truskawkami 36

śmietanki 30% 1 łyżka mascarpone ½ łyżki cukru pudru Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder i delikatnie miksuję do połączenia składników. Krem wykładam na ciasto. Ostatnia warstwa to galaretka truskawkowa i truskawki. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Na białym kremie układam truskawki i całość zalewem lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi 32

wystygnięciu biszkopt kroję na dwa równe blaty. Do nasączenia potrzebuję ¾ szklanki letniej wody i sok z połowy cytryny. Składniki na masę: 250 g ricotty 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki brzoskwiniowe Kilka brzoskwini z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodaję do niej ricottę i lekko tężejącą(...)galaretkę. Wszystko delikatnie miksuję. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Masę wylewam na pierwszy blat biszkoptu i przykrywam drugim blatem. Dodatkowo potrzebujemy: 200 g dżemu brzoskwiniowego 100 g wiórków kokosowych 25 g masła Przygotowanie: Wierz ciasta smaruję dżemem brzoskwiniowym. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję wiórki i przysmażam, aż nabiorą złotego koloru. Gorące wiórki wykładam na dżem. Ciasto

Słodki sentyment
Kolorowy makowiec 44

suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. A teraz zabieram się za masę. Składniki na masę: 850 ml mleka ¼ szklanki cukru 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła 2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i wiśniowa) Przygotowanie: 100 ml mleka mieszam z mąką Do 750 ml mleka dodaję cukier i masło, mleko gotuję. Do gotującego się mleka dodaję(...)mleko wymieszane z mąką i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę dzielę na pół i do każdej połówki dodaję po galaretce. Mieszam dokładnie, aż galaretka się rozpuści. Masy odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć ciasto: Ciasto makowe kroję na dwa blaty. Każdy blat nasączałam wodą z sokiem z pomarańczy (może być też cytryna, herbata, dowolny sok). Pierwszy blat

Słodki sentyment
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi 43

łyżek) łyżka ekstraktu migdałowego   Spód: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła   Pianka czekoladowa: 3 łyżki masła czekoladowego 250 g mascarpone 200 g jogurtu greckiego opakowanie galaretki cytrynowej 200 ml wody 100 g gorzkiej czekolady do posypania   Przygotowanie Rozpocznij od przygotowania spodu do sernika. Herbatniki zmiksuj blenderem na drobne kawałki i wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem(...)pieczenia, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przygotuj krem czekoladowy na wierzch. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Jogurt, serek mascarpone, masło czekoladowe i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki, do połączenia się składników

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto kremowa pianka 39

herbaty. Ciasto kremowa pianka sprawdzi się też doskonale na zbliżające się święta.  Sprawdź jak prosto je przygotować Sprawdź jak przygotować ciasto kremowa pianka Składniki: 500 g mascarpone 1 galaretka cytrynowa 400 ml wody (wrzątek) 1/4 szklanki mleka + 1 pełna łyżeczka bitej śmietany w proszku (patrz uwagi poniżej) 2 pełne łyżki kremu o smaku truskawkowym (miałam truskawkoweLove) ( Co zamiast kremu(...)inny owocowy krem do smarowania lub opcjonalnie pominąć i dodać cukier puder do smaku 2) mleko wymieszane z bitą śmietanę w proszku opcjonalnie można zastąpić na śmietankę 30% Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy. Do miski przekładamy cały serek mascarpone. Dodajemy krem o smaku truskawkowym. Krótko wszystko miksujemy. Wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną w proszku, miksujemy. Na koniec

Słodkie okruszki
Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną 55

mleka w proszku (pełne) 100 g cukru (1/2 szklanki) łyżka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 200 g masła Bita śmietana: 200 ml śmietany 30% 200 ml wody 1 opakowanie galaretki np. o smaku gruszkowym garść płatków migdałów do posypania Dodatkowo: około 150 g dżemu z czarnej porzeczki   Przygotowanie Biszkopt Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki(...)ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie wsyp cukier i ucieraj jeszcze 2-3 minuty. Do masła dodaj mleko i całość miksuj jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Bita śmietana Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do ubitej śmietany wlewaj cienką stróżką zimną

e-PrzepisyKulinarne
Kolorowy makowiec 46

suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. A teraz zabieram się za masę. Składniki na masę: 850 ml mleka ¼ szklanki cukru 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła 2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i wiśniowa) Przygotowanie: 100 ml mleka mieszam z mąką Do 750 ml mleka dodaję cukier i masło, mleko gotuję. Do gotującego się mleka dodaję(...)mleko wymieszane z mąką i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę dzielę na pół i do każdej połówki dodaję po galaretce. Mieszam dokładnie, aż galaretka się rozpuści. Masy odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć ciasto: Ciasto makowe kroję na dwa blaty. Każdy blat nasączałam wodą z sokiem z pomarańczy (może być też cytryna, herbata, dowolny sok). Pierwszy blat

Słodki sentyment
Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, rumowymi śliwkami i bitą śmietaną 40

pieczenia Masa czekoladowa: 330 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g czekolady mlecznej 250 g mascarpone Masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: 150 g śliwek kalifornijskich rum 1 dzień Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy rumem. Odstawiamy na całą noc. Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i mieszamy(...)blaty. Masa czekoladowa ze śliwkami: Schłodzoną masę czekoladową miksujemy krótko, dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy odsączone śliwki, mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy blaty czekoladowego ciasta. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia (do temp. pokojowej). Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z zimną galaretką (może być wciąż jeszcze płynna). Masę rozprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Błękitna Laguna 46

Dzisiaj ciasto jeszcze z sierpnia- trochę obsuwa z dodaniem, ale przepis jak najbardziej nadaje się na teraz. Wszakże przyda się teraz trochę letniego klimatu ! Orzeźwiająca błękitna galaretka z mnóstwem borówek i malin ( można użyć mrożonych), lekki krem jogurtowo-śmietanowy i mięciutki biszkopt.  I jest pysznie! Składniki na biszkopt:   4 jaja    ¾ szklanki cukru    3 łyżki(...)śnieżkami i pudrem,   wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy.  Czekamy do „półstężenia”. ( *masa będzie dość płynna- stężeje dopiero po włożeniu do lodówki). Pozostałe składniki: 2 galaretki borówkowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Około 500 g borówek * mrożone Około 250 g malin * mrożone WYKONANIE: Biszkopt Masa śmietankowo-jogurtowa  ( wylewamy na biszkopt i wkładamy na godzinę do lodówki

Domowe ciasta