galaretka - 14130 przepisów (strona:397/942)

Komu słoiczek? Białe brzoskwinie w różanym syropie z pistacjowym krokantem. I co słychać ? 140

orzeźwia. Jest lekki, zmysłowy i doprawdy kojący. Wgryzam się w różaną brzoskwinię, zamykam oczy i już mnie tu nie ma.... A zanim odpłynę na dobre, mam dla Was słoiczek galaretki z płatków róż. Wzbudził wiele emocji, gdy wspomniałam na FB, że chętnie go Komuś ofiaruję. Lista chętnych i Wasze cudowne argumenty sprawiły, że gdybym tylko mogła, obdarowałabym wszystkich. Ale nawet(...)najdalszych zakamarkach mojej spiżarni nie mam aż TYLU słoiczków.  Galaretka z płatków róż powędruje więc do Osoby, która jako pierwsza prawidłowo odpowie na pytanie:   Co zaczynam robić od połowy sierpnia? Kto czyta uważnie blog i ma czas, by śledzić to, co piszę i pokazuję na FB nie powinien mieć problemów z odpowiedzią.  Na Wasze odpowiedzi czekam najpóźniej

KUCHARNIA
Tort cynamonowy z masą śmietanowo - cytrynową 321

delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto: 3/4 słoiczka powideł 1 czubata łyżeczka cynamonu starta skórka(...)cytryny opcjonalnie 2 łyżki whisky Wykonanie: Galaretkę wsypujemy do szklanki zalewamy do połowy wysokości gorącą wodą, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, gdy galaretka ostygnie dodajemy sok z cytryny zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy startą skórkę cytryny oraz tężącą się galaretkę delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy

kgwjanczewo
Murzynek Siostry Anastazji 18326

łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody   WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku zagotować wodę, margarynę, kakao(...)żółtka. Wymieszać. Delikatnie połączyć masę kakaową z białkami. Przelać na blaszkę i piec przez 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Wodę zagotować i wyłączyć palnik. Mieszając dodać galaretki. Zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier puder. Na koniec dodać tężejącą galaretkę nadal ubijając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć na dolny placek, następnie nałożyć górny i polać

Passions hobbies life
Desery 242

Jabłka zapiekane Galaretka z pianką Figa z miodem i migdałami Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie(...)sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki z musem truskawkowym Eton mess z rabarbarem Deser w błękicie z granolą Czekoladki z wiśnią Pyszny mus z białej czekolady Tęczowy deserek na szybko

Ala piecze i gotuje
ŚMIETANOWY ZAWRÓT GŁOWY 92

śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać. Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż w przepisie i wlać do foremek na lód. Po zastygnięciu galaretki formę na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie(...)następnie odwrócić do góry dnem na talerz.Taki zabieg pozwoli na wyciągnięcie galaretek z formy.) Deser wieńczy świeża mięta

Kuchnia w opałach
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 130

oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone A jak to zrobić: Herbatniki pokruszyć, wymieszać(...)roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia. Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera. Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni. Odstawić

Kuchnia w opałach
Ptasie mleczko 37719

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć(...)chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 273

śmietany 36% lub 30% 3 szt. serka waniliowego Danio (każdy po 175 g) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody 2 szt. fix do śmietany 1 galaretka np. brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Suchary pokruszyć na piasek i dokładnie połączyć z kremem orzechowo-czekoladowym, powstanie taki "mokry piasek" Śmietanę ubić na sztywno z fixem i stopniowo dodać serki(...)śmietana się nie zważyła i nie powstały grudki) Na tortownicę lub małą blaszkę wyłożyć masę orzechowo-czekoladową. Na nią wylać śmietanę z serkami i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w półksiężyce. Owoce wyłożyć na stęgniętą masę śmietanowo-serkową, następnie wylać na nie tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. Jak galaretka stężeje można zajadać

IMPRESJA SMAKU
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 355

cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około 400 g mrożonych malin * cukier puder   Wykonanie: Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru(...)około 15-20 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty. Maliny rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku, z nadmiaru soku. Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać

kolorowotorcikowo
Miętowy torcik 170

pieczenia 1 łyżka kakao Masa miętowa: 150 g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g masła Masa śmietankowa: 1 galaretka agrestowa 0,5 litra śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo: 2 paczki herbatników czekolada do starcia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)Landrynki miętowe wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i na wolnym ogniu rozpuszczamy je. Cały czas mieszamy, łatwo przyklejają się do dna rondelka. Lekko przestudzony syrop miętowy wlewamy do budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy ubijać śmietanę dodając śmietan-fix. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. Na naponczowany biszkopt nakładamy masę miętową

Salonik smaków
Wegańskie galaretki warzywne :) 145

Druga propozycja na delikatny posiłek wielkanocny :) Galaretki pięknie się prezentują, są szybkie w przygotowaniu i mogą przyodziać różne kształty, u mnie serduszka. Dzięki silikonowym foremkom galaretki można bez problemu wyciągnąć. Dzięki paróweczce Polsoja galaretki nabrały przyjemnego aromatu i smaku :) Składniki (7 porcji): - 300 ml wody(...)obaw możesz pozostawić danie z agarem na wierzchu, bez konieczności wkładania go do lodówki, potrawa nie rozpuści się. Dużym plusem jest czas tężenia. po 20-30 minutach mojego galaretki były już gotowe! A nie wkładałam ich do lodówki, leżały sobie i stygły

Zdrowie na języku :P
Torcik w szklance 154

wielu słowo. Pomyślcie o tym wszystkim zanim odpalicie kolejną petardę. Dla tych, którzy przebrnęli przez moje słowa mam deser: torcik w szklance, mieszanka czekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki.  Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan(...)inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne  owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę  przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu lub samodzielnie: pół litra mleka, 3 łyżki cukru waniliowego >klik!< , 1 czubata

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z marakują 154

creme fraiche (30%) - szklanka drobnego cukru - 5 jaj - 2 budynie waniliowe bez cukru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit) - 1/2 galaretki cytrynowej - 125 ml wrzątku do galaretki   Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Sernik z marakują upiekłam, w zasadzie, „na winie

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 142

pieczenia - skórka starta z cytryny Składniki na krem serowy: - 470g twarogu półtłustego - 250ml śmietany kremówki (30 – 36%) - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego - 3 łyżki wody - 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik(...)brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy 4 łyżki mleka w proszku, ubijamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 387

znalazłam na blogu Alicja w krainie garów . Poniższe proporcje są zwiększone o połowę i dopasowane do mojej dużej blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Zmianą jest dodatek suchej galaretki i użyty inny serek.   Składniki: - 3 i ¾ szklanki mąki krupczatki - 375g dobrze schłodzonego masła - 300g serka homogenizowanego (u mnie Philadelphia oryginalny) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki cukru z wanilią - 10 jabłek (u mnie Golden Delicious) - 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Składniki na lukier: - ¾ szklanki cukru pudru - 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie Creme Fraiche 30%)   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt

mojewypiekiinietylko