pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe - 2 opak płatki migdałowe masa krówka - 1 puszka woda gotowana do galaretek - 800 ml Sposób przygotowania: Masa budyniowa: Do rondla wlać pół litra mleka, dodać cukier, zagotować. Mąki(...)masy budyniowej. Następnie na masie ułożyć warstwę herbatników czekoladowych i masę krówkową. Wyłożyć znów masę budyniową i warstwę herbatników czekoladowych. Przykryć herbatniki ostatnią częścią masy budyniowej. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na masę budyniową i posypać migdałami. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function
Kuchnia Danusiściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc. Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować. Dodać cukier i galaretkę. Dobrze wymieszać i rozpuścić galaretkę(...)Zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki. Postępować dalej według opisu wykonania łatwej biszkoptowej rolady z jabłkami
Weekendy w domu i ogrodziesię rozpędzić przed czekającym je wieczorem, ale walenie karniaków ze szklanki po nutelli (kto ma? ja mam!:-)) godzi w ich poczucie estetyki. I co wtedy? Możemy zniszczyć system podając galaretkę z musującego wina. I jeszcze dodać do niej kwiaty. Na przykład bzu. Bam! Level Master:-) U mirabelek jedliśmy już kwiaty bzu- w sconsach i na gruszkowym serniku. Przypomnę tylko(...)cukier aromatyzowany płatkami bzu, ale moim zdaniem nic nie może równać się z świeżymi, dopiero co zerwanymi kwiatami. Jeśli zamiast przedimprezowej rozgrzewki, chcielibyście z dzieciakami uraczyć się taką galaretką, nie ma problemu- wino można spokojnie zastąpić wynalazkiem typu Picolo. Ale my dziś brakiem procentów brzydzimy się, jak małym piwem i robimy deser dla dorosłych, którzy samochód zostawili w zaciszu garażu
les mirabelleswody 1 łyżeczka cukru pudru Mus bananowy: pół banana kilka kropli soku z cytryny 100 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut 2. Zaparzyć kawę 3. Do bardzo gorącej kawy dodać cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać. 4. Przelać galaretkę(...)kieliszków/pucharków/szklanek 5. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje, Od 1 do 2 nawet 3 godzin. W zależności od ustawień chłodzenia lodówki Mus bananowy: 1. Banana zblendować na gładki mus. 2. Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać
KreatywnePinySkładniki: 140g kostka margaryny Kasia 210 g mąki 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli galaretka brzoskwiniowa galaretka agrestowa 200 g serka mascarpone truskawki Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą,dodaj posiekaną Kasię,żółtko i śmietanę.Całość zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto(...)wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu).Gdy zastygnie wycinamy szklanką lub pierścieniem 2 krążki.Układamy je jeden na drugim tworząc
Wielki apetytbardzo łatwa odsłona deseru na urodziny dla dziecka w słoiku. Tym razem dzieci zamówiły sobie galaretkę, więc co zrobiła mama -galaretkę :) a że nadal w tematyce " Potwory i spółka", więc wybór kolorów nie należał do najtrudniejszych. Składniki: 2 agrestowe galaretki (ja użyłam Winiar) 200 ml śmietany 20 % niebieski barwnik 1 łyżka cukru pudru 1 laska wanilii Sposób przygotowania(...)Galaretkę robimy wg. przepisu z opakowania i przelewamy ją do słoiczków. Gdy zastygnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na nią piankę (śmietanę ubijamy z odrobiną niebieskiego barwnika, cukrem pudrem i środkiem z laski wanilii). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjedno z pierwszych ciast, jakie robiłam samodzielnie. Muszę przyznać, że od zawsze ma wielu zwolenników u nas w domu. Początkowo robiłam je z dodatkiem żelatyny i warstwą galaretki na górze, ale ostatnio chodzę na łatwiznę. Ciasto można zrobić nie tylko z brzoskwiniami. W czerwcu polecam Wam wersję truskawkową (od kilku lat jest na blogu(...)Składniki: biszkopt (np ten ) 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (jasne) 500 ml śmietany kremówki 3 - 4 łyżki cukru Wykonanie: Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić, aż będą przestudzone i delikatnie zaczną gęstnieć. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dolać przestudzoną, tężejącą galaretkę
Sto kolorów kuchnidałam 2 łyżki) - 1 galaretka cytrynowa (dałam 1 galaretkę) Dodatkowo: owoc granatu lub inne drobne owoce, np.maliny, jagody itp. Szpinak rozmrozić, dokładnie zblendować, odcisnąć mocno w dłoniach. Wykorzystując mrożone liście szpinaku proponuję postępować w tej właśnie kolejności, suchy szpinak(...)obciąć górę ciasta, (na wysokości ok.2/3 ciasta). Obcięte ciasto pokruszyć w dłoniach nad talerzem (miską) i odstawić. Dół ciasta przełożyć na talerz, założyć na nim obręcz tortownicy, spiąć. Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód
Smaczne Zdrowepomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z ananasem: puszka ananasa 3 galaretki ananasowe 2,5 szkl zimnej przegotowanej wody Odsączonego z zalewy ananasa kroimy i przekładamy do blendera. Całość można miksujemy. Galaretki zalewamy wodą dokładnie mieszamy(...)całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą
Malinowe Pocałunkibotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu: www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 6 białek, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, 8 dag kokosu, 8 dag rodzynek, 1,5 łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku(...)cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliodelikatnego musu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu(...)zostawić do stężenia. Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków. Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków. Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała. Najlepiej smakują schłodzone
Zofianajabłka winne, sos Kikkoman, 200 ml miodu pitnego trójniak, 2 łyżki masła, oliwa. Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 500 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy do pestek pozostałych po przetarciu owoców, zagotowujemy i przecedzamy. Następnie należy dodać agar, dokładnie zamieszać i gotować(...)oliwą. Smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron ( około 3 minut z każdej strony). Wątróbkę przełożyć do cebuli. Dusić razem około 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać 2/3 galaretki, wymieszać. Nakładać na talerze, dekorować resztą galaretki. Galaretka zastygnie w temperaturze pokojowej. Nie rozpuści się po dodaniu jej do ciepłego dania – rozpuszcza się w temperaturze powyżej 90 stopni. zastawa
królestwo garówWspaniały deser! Pyszna pianka z masy krówkowej i nutelli, orzeźwiająca galaretka i chrupiące płatki migdałowe - po prostu musicie tego spróbować:) SKŁADNIKI: (3-4 porcje) 40 dag masy krówkowej 200 ml śmietanki 2-3 łyżki nutelli 3 łyżeczki żelatyny płatki migdałów 1 galaretka czerwona 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątlu, odstawić do wystudzenia. 2. Żelatynę namoczyć(...)nutellę i ponownie wymieszać. 5. Połowę masy przełożyć do salaterek, posypać płatkami migdałowymi, przykryć resztą masy. Odłożyć do lodówki do stężenia. 6. Na masę krówkowo-czekoldadową wyłożyć tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia
Kto ugości moich gości?godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homgeniozowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy(...)minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa bananowa na serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej
zjem to blog kulinarny